Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Film má skvělou atmosféru podzimního upršeného Jižního města, kterým mezi haldami suti a uniformními paneláky bloudí chuligáni v džínových bundách s nášivkami a chlastají v betonových diskotékách. Dějově je ale bohužel poslabší. Nic moc se tam neděje a parta hlavních potížistů je až moc přepálená a nerealistická. Ztrácí se kvůli tomu zamýšlená sociální sonda a je to spíš příběh hodného kluka, co se z nějakého neznámého důvodu tahá se špatnou partou a dostává se do problémů. Ale i tak to má pro mě jakési kouzlo, kvůli kterému je ten film pro mě koukatelný. Asi ten metal a těžké boty. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ale tohle přece není portrét metalové mládeže- tohle je o partičce hajzlů z dobrých rodin, která se permanentně poflakuje po Jižním Městě (kdy teda studují ty svoje prestižní střední školy?!) v době zahnívajícího socialismu a terorizuje mladé i staré. Co na nich ovšem vidí hlavní hrdina, proč jim drží kasu a proč se naopak nedrží té kamarádky s berlemi, to jsem skutečně nepochopil. ("Je to skvělé, bude Jů a Hele!") ()

Reklama

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

V roce 1988 to byl téměř kultovní film, jeden z prvních, který mapoval bezútěšný život teenagerů v kulisách rozsáhlých pražských sídlišť a vrcholící aktem znásilnění jedné z hlavních hrdinek. Okořeněn byl častými záběry z koncertů metalových kapel (Vitacit), včetně začínající tehdy metalové Lucie Bílé. Na jednu stranu to byl laciný trik, jak přitáhnout diváky, na stranu druhou je fakt, že metalová kultura byla podstatnou součástí životního stylu a kultury mladé generace v 80. letech. Scénář sám o sobě není nijak světoborný, ale vysloveně plytké to taky není. Hlavní hodnota filmu asi spočívá ve věrném zachycení atmosféry a reálií pražských sídlišť 80.let. Úskalí života v panelákovém bytě jsou zachycena v detailech typu pouštění desky návštěvě primárně proto, aby nebyly slyšet zvuky z WC... Zajímavostí je, že před filmem samotným byl standardně promítán kultovní krátký film/dokument o punkáčích (úvodní scéna: záběr na kanál, zazvoní budík, kanál se otevře a vylézá punkáč....), který měl odrazovat, ale jak už se to za socialismu stávalo, způsobil přesný opak - rychlý rozmach punkové kultury směrem k širším masám. Za účelem natočení hudby k tomuto krátkému filmu vznikla později slavná kapela Wanastowi Vjecy a natočila pozdější hity Tak mi to teda nandej, Ona je hotová a Oni. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Horká kaše disponuje především přehlídkou skvělých zjevů (mj. pokuřující Brousek coby příslušník, běžící si do mlíčňáku pro karton cigaret nebo např. Jandák v roli otce-tyrana), ale taky syrovou depresivní atmosférou, a co mě překvapilo, většina neherců (skupina výrostků, jež terorizuje celé sídliště) nepodala špatné výkony a působila celkem přirozeně. Obecně vzato je to typ filmu, na který se ráda dívám - i když těch posledích 15 minut byla celkem síla i na mě. Ani dialogy nebyly špatné... : " Skvělý odpoledne, courat s dvackou po Jižáku...", nebo "naši tu maj prima singl, " a z gramofonu se ozve Janda: "Kdo tě líbá, když né já.. ". Ačkoliv že by někdy po obyčejné klukovině učitelka viníkovi, žákovi čtvrté třídy řekla, ať se sebere a už se tam nikdy neukazuje, s tím jsem se teda nesetkala. Má na to vůbec právo? Ale jinak opět, nechápu většinové hodnocení, film nesoudí, nevyhrožuje, jen konstatuje, a chvílemi je i humorný. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem šel na tenhle film do kina. Prý bude o darebácích, a byl a to od rodičů přes děti, jakou postavu tam zahlédne, tak nejdříve se jevila i dobře, pak se ukázalo, že jen proto, že sbírá sílu pro nějakou darebnost. ***S nudou bojují všichni dospívající a v každé době. Násilí, to se někomu vyhne, horší je vždy to psychické, a jak žít, na to si každý musí přijít sám, tedy co pro něho je a co není. ***Na tyhle myšlenky mě nyní film navedl, jinak jsem zvvědavý jak na mě bude působit, dneska se chci kouknout na CSFilmu (31.8.2011 - 18hod), protože jsem ho neviděl 23 let. ()

Zajímavosti (10)

  • Film sa natáčal v meste Praha a pri vodnej nádrži Hostivař. (Raccoon.city)
  • Převážná část filmu se odehrává na sídlišti Chodov v Praze. (sator)
  • Na záberoch z koncertu Vitacitu robili komparz členovia oficiálneho fan klubu kapely. (Smok)

Reklama

Reklama