Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

aluna 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tenhle film chtěla vidět a dlouho jsem to odkládala a když jsem se k tomu nakonec dostala, vyjde z toho pro mě taková pecka! Předem přiznávám, že to může bejt pro někoho chvílema trošičku nuda, ale mýmu subjektivnímu dojmu to nijak neubírá - byla jsem pravděpodobně v melancholický náladě, protože naladění diváka je pro vychutnání tohohle dílka klíčový. Takže mě dlouhý záběry na ubíhající mraky nenudily, ale naopak jsem si pomalost vyprávění užívala. Taky to občas budí dojem, že Gus natočil tuny materiálu a pak z toho prostě něco sestříhal, jenže ty červeno-žlutě laděný kousky jsou plný nápadů a mě to jednoduše pocitově rozsekalo. A to, co předvádí River Phoenix, je prostě dechberoucí. Dva kluci, co se snaží všelijak přežít do dalšího dne - pro jednoho je to jen rozptýlení a rebelie v životě bohatýho synka a pro druhýho jediná možnost, jak se uživit. Jsou tu komický prvky, co mě upřímně rozesmály a ty dramatický, který začaly vládnout ve chvíli, kdy se žánr stočí k roadmovie, mě zase donutily k jakýsi empatii k postavě Mikea a jeho zpackanýmu, smutnýmu životu, kde nakonec jedinou stálicí zůstává silnice někde v Idahu.....a závěrečná scéna, která je jakousi paralelou na rozdílnost obou životů a vyjadřuje naprosto precizně tu nepřekročitelnou vzdálenost obou hrdinů, přestože je dělí jen několik metrů, mě odpravila úplně..... " If I had a normal family and the good upbringing I would have been a well adjusted person" ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Homosexuální narkoleptik zamilovaný do svého nejlepšího přítele bisexuála. Už jen při téhle větě se mnoho lidí může odvrátit od shlédnutí My own private Idaho. Ale to udělají velikou chybu!! Film vypráví příběh ze života ulic prostitutů, kteří žijí ze dne na den. Od zákazníka k zákazníkovi. To by bylo ale moc jednoduché ;) Narkolepsie,s kterou se potýká jeden z hlavních hrdinů tak jen podtrhuje už i tak jeho ztrápený život. Syrovost, s jakou je film natočen je zároveň realitou, kterou i v současnosti žije velké množství lidí. Neustálé probouzení se Mikea na místech, která si nepamatuje, jak se tam dostal a kdo ho tam hlavně přemístil. I tím film získává na rychlosti. Ale nejlepší? - Statické, zpomalené znázornění sexuálních poloh :) ()

Reklama

Josefin 

všechny recenze uživatele

Hořkobolný příběh mladíků, jež si vydělávají prostitucí. Gus Van Sant si vybral skvělou kombinaci : + Rivera Phoenixe a Keanu Reevese. Potřebovali to hrát spolu, tím to dostalo správnou citovou hloubku. Mike a Scott v pomalém tempu, ale výtečné. Snad si River Phoenix našel své soukromé krásné místo.......aspoň na chvílí, než nás navždy opustil se svým hereckým talentem. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Dva prostituti. Jeden bisexuál, druhý homosexuál. Jeden má zaručenou budoucnost, druhý žádnou nemá a trpí Narkolepsií a usne vždy ve šptanou dobu. Vyrůstají spolu v bandě podobných lidí, kteří jsou jako špatná rodina, ale přeci rodina. Přátelství těchto dvou lidí skončí až ve chvíli, kdy Scott vystoupí na jiný společenský stupeň a přijímá to, co vždy nenáviděl a dělal vše proti vyšší vrstvě. Zajímavé živé fotky a Udo Kier jako homosexuální prodavač autodílů :-) ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Spolecnost promine, ale dival jsem se hodinu a tri ctvrte na dva plactive homosexualy, z nichz jeden trpel narkolepsii, aniz by to melo pro pribeh nejaky pevny smysl, a druheho hraje herecky pruser Keanu Reeves, to vse natoceno v radoby free nezavislem stylu - dekuji, ale nechci vice. Kdyby jeste navic jeden z nich byl cernoch, uz bych asi musel hodnotit odpadem a Van Santa obvinit z propagace pozitivni diskriminace. Bylo to jeste horsi nez Gerry, ktery byl alespon prijemnym uspavacim prostredkem a nebyl duvod se u nej takhle nasrat. Jedinym poucnym momentem byla definice narkolepsie na zacatku, divak tedy byl zase o neco chytrejsi, nechapu vsak, jak po tomto vysvetleni mohl Phoenix s touto chorobou prochrapat napr. presun ze statu do statu. Take lituji, ze jsem prekonal spavost, ktera me brala na zacatku filmu, mohl jsem vcera o to drive zacit snit a nemusel dnes poloospaly psat tento hanlivy komentar. PS. Na konci bezi titulky o delce trvani celych 6 minut, aby si vsichni mohli poradne precist, kolik blbu se na tomto filmu podilelo. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Scéna s táborákem se natáčela ve studiu. (aluna)
  • River Phoenix (Mike Waters) se nedostavil na premiéru filmu, jež se konala v New Yorku. Neměl rád létaní a cestoval jedině autem nebo vlakem. Pokusil se tedy řídit ze svého rodného města na Floridě do NY, avšak nestihl to včas, a tak se premiéra uskutečnila bez něj. (Kacitr)
  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)

Reklama

Reklama