Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hluboce znormalizovaný král české crazy komedie. Imaginace Václava Vorlíčka byla znásilněna temnou dobou. Narodila se agitka par excellence, v níž soudruh kapitán je něco jako starší brácha... Nestravitelný nudný propagandistický škvár maskovaný jako komedie s mimikry předních českých herců... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tahle socialistická rádoby taškařice může jen těžko bavit. Nic tomu nepomohl přehršel známých herců s Hanzlíkem, Menšíkem, Řandou a Somrem v čele. Nepomohlo tomu ani to, že se to točilo pro někoho v atraktivním vojenském prostředí.. Divák těžko věří laskavosti a neskutečné trpělivosti otcovského důstojníka Somra, který slíbil mamině, že jí z kluka udělá chlapa... a určitě tomu nevěřily ani maminy, které zrovna měly ty své chlapečky rozeseté po naší socialistické republice na dva roky u armádních útvarů... Je to škoda, Hanzlík hraje dobře, Valeš (Postránecký) také i ostatní, ale celé to tak nějak zapadá do toho normalizačního humusu o hodné armádě a jednom blbounovi. Dvě pecky za pár zajímavých momentů. * * ()

Reklama

Numerobis odpad!

všechny recenze uživatele

"Měla dobrý místo ve slepičárně." To je wtf jako co? Scénář, kerej napsala asi osmdesátiletá dopisovatelka Bakalářů a do hlavní ženské role obsadili cosi, co se mi nepodařilo přirovnat k žádnému zvířátku, protože žádné tak hnusné není. A to "dabované" dítě - to mělo být jako co? P.S.: Lidé, kteří za komančů pracovali ve slepičárnách, nebo jako mičokeni tam nepracovali proto, že chtěli... ()

Aberdeen odpad!

všechny recenze uživatele

Vojnu za komunistů jsem si odsloužil, a proto jsem se musel někdy nevěřícně štípat, jindy zase válet smíchy, když tehdejší filmoví či televizní tvůrci zvolili jako dějiště příběhů prostředí Československé lidové armády a věšeli nám na nos bulíky, že vojna vždycky z kluků udělá chlapy, lampasáci jsou správní a spravedliví "chlapáci", morálně na výši... Ó, vy, kteří jste tam nebyli, jak vám vysvětlit, že realita byla totálně obrácená!? A tak zejména ve čtyřech případech mne mimoděk nenapadá nic než anglické slovo "bullshit" - u seriálů Velitel a Chlapci a chlapi a u filmů Kluci z bronzu a Dva muži hlásí příchod. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

"Schopen, odveden!"... Jiřík Valentů ač nesmělý je hrd a šťasten, že může na vojnu a vůbec... Leč vojna není kojná, že - Jirka, neznalý světa a žen nakonec vzmužen jest a vůbec... Jó, byla to šťastná doba normalizační, "moderní družstvo a žádný Kocourkov" a taky "soudruh kapitán tady hlavu nikomu neutrhne" a vůbec... Nu a Jirka dělá dobré skutky a domů se nám vrátí jako chlap a vůbec... Vojenské prostředí a dobu vůbec značně idealizující komedie, z dnešního pohledu místy až odpudivě naivní film, nikterak nevybočující z tehdejší bezkrevně >angažované< tvorby. Až bych řekl, že tenhle film snad musel V.V. natočit >na společenskou objednávku< , jak bývávalo zvykem, že... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Režisérovi Václavu Vorlíčkovi se původně do filmu moc nechtělo: „Obával jsem se látky z vojenského prostředí, což zrovna nebyl můj šálek kávy. Přidělili mi to z Barrandova. Když jsem si ale přečetl scénář Gustava Oplustila, který v něm popsal své zážitky z vojny, říkal jsem si, že by to nemuselo být špatné. Trochu jsme to pak ještě ale upravili.“ (SONY_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno