Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Sidonka

všechny recenze uživatele

Nic proti sokolům, přírodě ani princeznám, ale ať si lítají raději v jiném filmovém dobrodružství. Tenhle běs na úrovni amatérské divadelní skupiny nepadá do "Odpadu!" jen díky mému čerstvému rozhodnutí nehodnotit méně povedené kousky příliš přísně. Myšlenka filmu je patrně jediná: potřebujete-li větší majetek, spřátelte se s královou dcerkou. Zaručeně Vás bude chtít za chotě a všem bude fajn. Tím geniálním nápadem si ovšem nejsem úplně jistá, neboť film se dalo sledovat jen s odbíháním od televizní obrazovky nanejvýš dvě minuty v kuse. Pro mozkové závity je nebezpečné setrvávat nad příběhem delší dobu v kuse. O většině hereckých výkonů ani nemluvě. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která by tuze moc chtěla být výpravná, ale chudý vizuál a naprosto tuctová až nudná režie jí to neumožňují. A cosi budeme nalhávat, on ani scénář či herci ve výsledku nestojí ani za tu pomyslnou zlámanou grešli. Na brzké víkendové pohádkové dopoledne je to ovšem takřka ideální pohádka, není totiž nijak nesnesitelná. Prostě je jen zcela zbytečná. ()

Reklama

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Sokoliar Tomáš je len mierne nadpriemerná česko-slovenská rozprávka. Vorlíček natočil aj lepšie filmy, v tomto sa mu podarila hudba a vizuálne ztvárnenie slovenskej prírody a zvierat. Z hereckých výkonov treba vyzdvihnúť jednoznačne malého Tomáša, Vagana, či roztomilú Forminu. Naopak totálny prepadák je princ Ostrik, ktorý by si v lepšom filme nezahral ani komparz, nieto ešte jednu z hlavných úloh. Jiří Langmajer hral záporákov vždy dobre (napr. Snowboarďáci), Kukura bol len priemerný a Tomášova sestra v pohode. Dej sa miestami dosť vlečie a celé mi to príde skôr ako taká rozprávka na pozadí sokoliarskej tématiky. Vzhľadom k tomu, že prírodu a zvieratá mám veľmi rád a celkovo mi je film sympatický dávam 3*. Mohlo to dopadnúť lepšie, ale aj horšie. Celkovo 65%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

V podstate tejto rozprávke nemám čo vyčítať. Pekný neopozeraný príbeh, výprava na domáce pomery z kategórie veľkofilmu, výborná kamera, obraz aj zvuk, a sympatickí herci. Komu sa nepáči, nech menuje tri podarené slovenské rozprávky po roku 2000. A aj medzi českými z toho obdobia by sa muselo hľadať lupou, ak sa vylúčia čisto komediálne ladené pokusy o nadviazanie na starú dobrú tradíciu. No, bohužiaľ, v súčasných rozprávkach nemôžu hrať Werich, Zázvorková ani Kroner a tak nebudeme zatracovať mladšiu a celkom mladú hereckú generáciu, že to nevedia presne tak ako oni. A komu vadí klišé, nech porovná s predlohou, alebo sa zamyslí, ako by mala rozprávka (pre deti) končiť ináč ako víťazstvom dobra nad zlom. Nesmiem zabudnúť na pochvalu práce so zvieratami, a nielen so sokolmi, na ktoré mám slabosť, ale aj s mnohými ďalšími. Za mňa zaslúžené štyri hviezdy. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, kolikrát jsem se na tuto pohádku díval, než jsem ji konečně dosledoval do šťastného konce. Pro mě, i pro hlavního hrdinu. Krásná slovenská krajina rozhodně neutáhne sama o sobě film. Děj se lepí a táhne, je pro mě neatraktivní a jaksi kostrbatý. Je s podivem, že pohádka trvá obvyklou hodinu a půl, mně přišla pocitově delší. Aspoň že si Tomáš užil koupel v teplém bahně. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Když Formina (Klára Jandová) hovoří se svým otcem Baladorem (Juraj Kukura) o tom, kam Vagan (Waldemar Kownacki) odešel, Balador odpoví, že neví, kde teď Vagan je. Přesto, když drábové pátrají po Tomášovi (Braňo Holiček), objeví Vaganovu chalupu za krátký čas a zjevně ani nejsou překvapeni tím, že tam starý sokolník žije. (Nick321)
  • Do filmu sa nakoniec nedostali všetky zvieratá, ktoré predpisoval scenár - napr. Tomášovým dôverníkom pôvodne mal byť plch, ale ukázal sa ako absolútne neudržateľné a nekontrolovateľné zviera. Nahradila ho kuna. (krasomama)

Reklama

Reklama