Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Nach 

všechny recenze uživatele

Skvělý, komorní a herecky excelentní náhled do světa vykopávek a archeologie. Ralph Fiennes zde až minimalisticky ztvárňuje starého, zkušeného Bassila Browna, na kterého historie téměř zapomněla. A je skutečně radost jej sledovat v každé vteřině. Ať když zrovna mlčí, nebo kope. Celý děj je protkán linkou blížící se druhé světové války, a ona stísněnost z ní skutečně roste a je výborně využitá pro celou linku vykopávek, které změnily pohled na britské dějiny. Jakoby ta současná velká historie blížícího se střetu národů byla jen zrnkem v hlíně nánosu, který se před námi odkrývá. A to bez patosu a přehnané dobrodružnosti ala Indiana Jones. Moc krásná filmová práce a velký palec nahoru. 80%  ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Jsem tedy netušila, že maj vykopávky svůj vědní a studijní obor. Přiznám se, že pro mě je to trošičku citlivé téma, protože přicházím do let, kdy mám k vykopávce poměrně blízko. Se s tím tedy snažím bojovat, nakoupila jsem si všechny ty drahý vyhlazovací krémy s všemožnýma kyselinama. Jedna kyselinka má vrásky vyhladit, druhá je vyplnit. Další dva krémy mám jen na oční okolí. Pak nanesu sérum, to jen vklepávám prsty. tohle všechno zafixuju minerální vodou a plácnu na to arganovej olejíček. Ale bacha, nesmí ho bejt moc, jinak se ucpou póry. Hodim na to ještě noční anti-age gelík a můžu jít chrupkat. Na ranní péči se mě neptejte, ta je jednou tak dlouhá. Jestli to zabírá, to nevim, já se zatím jen brutálně osypala, takže jsem svůj kosmetickej nesersér doplnila ještě o Fenistil. A v hlavě se mi honí myšlenky, jak je to nespra, že chlap s vráskama je ok, zatímco žena vyzobaná slunečnice. Fuck off světe. ()

Reklama

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

On to není vyloženě špatnej film, ale prostě se mi zdá hrozně nemastnej neslanej. Koukáte pomalu dvě hodiny na film, kterej ve vás nevyvolá vůbec žádný emoce. A tím myslím, že fakt žádný. Nada. Ani radost, ani smutek, jenom čumíte, jak dvě hoďky vykopávají a hrabou se v hlíně, ale to je tak všechno. Není to zrovna dvakrát zábava, co si budeme povídat. Kdyby aspoň rozvinuli těch pár zajímavých myšlenek - co z nás zbyde po smrti, jestli se na nás jednou zapomene... Je vidět, že se o to snažili, ale vždycky se to jenom nakouslo a vyhodilo. Sakra, vždyť to je, jako kdybyste vzali výborný jablko, jednou si kousli, a pak ho hodili do koše. Neplýtvejte jídlem ani dobrýma myšlenkama! A nejhorší ze všeho je, že druhá polovina je plná melodramatu a olíbávání, což se sem absolutně nehodí. Ta celá romance mladý archeoložky s pilotem mi tam vůbec nepasovala. To už bylo snad zajímavější to kopání. A vůbec ta mladá archeoložka se mi tam nehodila nějak celkově. Hlavně tím, jak byla oblečená. Mi přišla spíš jako cestovatelka časem, co se vrátila z pozdější doby. ¯\_(ツ)_/¯ Nebo to se už tehdy nosili crop topy? Nevím, nevím. Jestli jste na to někdo odborník, docela ráda bych to věděla. Hodnocení: bland and raw/10 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o jednom z největších archeologických nálezů v předvečer Druhé světové války. Snímek The Dig staví zejména na vztazích mezi postavami a na tom, že každý z nás je součástí historie. Musím zde rovněž ocenit fakt, že se režisér Simon Stone po celou dobu stopáže věnuje pouze nálezu nebo výše zmíněným atributům a nepřidává další vedlejší dějové linie, což by zřejmě celou tuto skvěle načrtanou záležitost zcela jistě zničilo. Za zmínku zde také stojí stoická kamera, civilní herecké výkony a nádherný doprovod klavíru, jež celému snímku dodává velmi atraktivní punc. Pokud tedy hledáte poklidnou filmovou jednohubku zabývající se málo známými historickými událostmi, The Dig je pro Vás přesně to pravé. Skvělá práce! (Netflix) „From the first human handprint on a cave wall, we're part of something continuous. So, we... don't really die.“ ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Tenhle film v současné době patří nejspíš k nejsledovanějším v mé filmové sociální skupině, tak jsem neodolal a musel jsem ho vidět taky a rozhodně nelituju, protože podobné malé lidské filmy se silnými příběhy docela můžu. Ani to není film přímo o archeolozích, ale o "vykopávkařích", jak si asi tihle nadšenci spíš říkají ;-)). Především je to pocta lidem, kteří se o něco zasloužili a bez nich by to nešlo, ale přitom se o nich nikde moc nemluví a slávu si přivlastní jiní. Ke konci to mírně sklouzává k sentimentalitě, ale zase tak moc mi to nevadilo a k tomu filmu to sedí, takže nemám důvod ho nedoporučit dále. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] - motto na závěr: v této práci nejde o minulost, ale o budoucnost, aby příští generace věděly, odkud pocházejí a aby věděly, co je pojí s předky. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Film zpracovává události kolem vykopávek raně středověkého pohřebiště Sutton Hoo v anglickém Suffolku, kde v květnu roku 1939 objevil na pozemcích Edith Pretty (Carey Mulligan) archeolog-samouk Basil Brown (Ralph Fiennes) s pomocí zahradníka Johna Jacobse (Joe Hurst) a hajného Williama Spoonera unikátní příklad tzv. pohřbu v lodi ze 7. století. Dřevo 27 metrů dlouhé a 4,4 metru široké lodi se sice z velké části nedochovalo, avšak její tvar zůstal dokonale obtisknut do písku. (J.F.B.)
  • Do role Edith Pretty byla původně obsazena Nicole Kidman, ale nakonec musela kvůli pracovní vytíženosti odmítnout, a role tak připadla Carey Mulligan. (J.F.B.)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama