Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Braddy 

všechny recenze uživatele

Některé filmy, které člověk viděl v dětství a má na ně úžasné vzpomínky by skutečně už do smrti neměl znovu vidět. To co mě v dětství uchvátilo a zanechalo nesmazatelnou vzpomínku (zejména scéna s morem) už dnes vůbec tak hrůzně nepůsobí. V dětské vzpomínce ta pasáž s morovým průvodem zabírala dost velkou část filmu, ve skutečnosti je to velmi kraťoučká scéna. Ale i tak je natočena zajímavě a působivě. Celkově je film dost ponurý, rozhodně bych jej pohádkou nenazval. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný příběh, na který bych však děti koukat nenechala, především kvůli úmrtí jedné z postav a hororovému zobrazení moru. Pro dospělého však Pohádka o putování (tento název mi opravdu přijde hodně zcestný - vzhledem k tomu, že se jedná spíše o fantasy příběh) může představovat příjemně strávených 100 minut, obzvlášť díky zajímavým myšlenkám (nejvíce si mě získalo Orlandovo přirovnání lidského těla k planetě). Závěrečná scéna je sice poněkud nečekaná, její skvělý hudební doprovod z ní ovšem pro mě vytvořil silný emocionální zážitek. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

No já nevím....všechny aspekty kvalitního putování-movie to má, potkáváme zajímavé lidi, bojujeme proti zlu a je tam spousta podobenství, která mohou znamenat cokoliv. To vše je v pořádku. V nepořádku je to, že hlavní hrdinka pořád hystericky ječí a vyvolává tím u mne podobné záchvaty. Možná to je chyba českého dabingu, nevím. Celé mi to ta holka zkazila. Nepochybně silné momenty střídají momenty zcela banální, jakoby film byl točen v šedesátých a ne osmdesátých letech. Pro mě je tato pohádka lehounce pod hranicí sledovatelnosti. 45% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Skvělá hororová pohádka, kterou jsem viděl asi 3 krát před 20 lety a byl jsem z ní hodně na větvi. I po tolika letech stále působí jako úžasná nenudící podívaná, s tenkrát ještě hodně dobrým českým dabingem. Orlando, namluvený Mirkem Moravcem, je prostě nezapomenutelný, stejně tak jako zpropadený vrah a lupič propůjčený hlasem Jiřího Holého. SPOILER!!! Scéna, která se mi navždy vryla do paměti, když Orlando umírá a přicházejí k němu lidé zabalení v různých kožešinách s velkými hrably v rukou a upalují ho, je prostě nezapomenutelná. Orlando je vůbec asi nejlepší postava ve filmu a jeho přirovnání lidského těla k Zeměkouli je prostě úžasný! A ten konec, to je nádhera sama o sobě! Kult kultů!!! ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin s několika působivými momenty, pohádkovým vizuálem a pěkně vylíčeným otcovským vztahem mezi filozofem a opuštěnou dívenkou. Film má příznačný název, skutečně se celý věnuje putování a jeho nástrahám, hlavní úlohu při tom hraje ruská verze Garyho Oldmana. Po cestě dojde mimo jiné na bilancování o smyslu života, práce, či kritiku církve. Vychází z toho trochu všehochuť, jakoby režisér nevěděl jakým směrem se pořádně ubírat. Každopádně podobenství je tu požehnaně (např. čarodějnice jako morová nákaza či nihilistická požitkářská vesnice) a dialogy a monology jsou výborně napsané - "Je zbytečné zlobit se na zlé lidi. Víš proč je Bůh poslal na svět? Abychom se na ně dívali a snažili se být zcela jiní." Závěr jsem moc nepochopil. Jak věděl o těch vynálezech? Uniklo mi snad něco? Fantastický český dabing. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)
  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)

Reklama

Reklama