Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Diskuze

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Nevěříte na smíšené rodiny? I u nás už jsou.. natož v západních zemích. 


Ale já nikdy neřekla,  že to není druh "účelové agendy" protože ano.. ono to je, ale to přeci neznamená, že to je špatně.. 
Ale hlavně a především, asi si neuvědomujete jak obecně kultura/společnost funguje, protože prakticky všechno je účelová společenská agenda..
Věř v jednoho boha - náboženská účelová agenda, vdaná žena nosí pokrývku hlavy - společenská(náboženská) účelová agenda, baculaté ženy jsou symbolem krásy - společensko-módní účelová agenda, zrušme otroctví - společensko-politická účelová agenda, dejme práva žena - společensko-politická účelová agenda, pojďme lidem umožnit se rozvádět - společensko-politická účelová agenda, kouření je in - společensko-mediální-ekonomická účelová agenda, kouření zakazujeme v uzavřených prostorách - společensko-zdravotní-politická účelová agend, džíny jsou in - módní-ekonomická účelová agenda, přestaneme zabíjet tuleně na kožichy - společenská účelová agenda, vegetariánství -  společenská účelová agenda, přestaňme znečišťovat oceán - společensko-ekologická účelová agenda.


Než zrušili otrovtcí nebylo to tak, že by si konstantě všichni v jeden čas řekli "No jo! Vlastnit člověka není ok..." Ne.. Začalo to společenským bojem menšiny, která trvala generace a byla často nechápaná či odsuzovaná.. 


Tohle je přirozený společenský vývoj, to, že přijde malá skupina lidí s nějakou myšlenkou a začnou jí šířit, časem se skupina rozrůstá a společnost se mění. Btw i to, že tady vedeme dialog, pomáháme utvářet další společenský krok. 


Co se týče toho názoru od E. July, zde bych asi uvedla toto:
Autor, který si vytvoří postavy, ale kvůli tlaku fanoušků či společnosti je změní, nebo změní konec.. To mi přijde jako to násilné měnění..
Ale jestli se autor rozhodně své postavy změnit protože cítí, že teď chce dát prostor dalším kteří ho neměli předtím, nebo chce oslovit ty,, co neoslovil, nebo klidně ať to dělá jen protože je to trendy.. ale dělá to ze své vůle.. tohle pak nevnímán jako násilné měnění postav..

na příspěvěk reagoval jim_clark65

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

cyphercz

Tak jistě, že část lidí to dělá ze strategických důvodů, ale budeme fér a připusťme i fakt, že je plno neheterosexuálních lidí, kteří aby neztratili rodinu, práci, postavení whatever také předstírají něco co nejsou.. Nicméně ta část, co je vidět a předstírá to, je jen zlomek těch, co jsou jen obyčejní lidé, co dělají obyčejné práce a tam jim to asi k úspěchu moc už nepomůže.


Ale kolem a kolem, proč je potřeba něčí sebeurčení vůbec zpochybňovat? Když se o někom dozvíte, že je hetero taky budete přemýšlet jestli skutečně je, nebo jestli to neříká či se tak neprezentuje jen aby mohl dál být třeba zástupcem ředitele? 


Já se klidně na takový remake podívám, ve chvíli kdy barva pleti bude stejně tak nepodstatná jako barva vlasů. Protože tím, co tu většina argumentuje se dá uplatnit i na tu barvu vlasů, ale ty tu nikdo překvapivě neřeší..

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Je mi líto, ale je to veřejná diskuze..  ale respektuji tvé rozhodnutí se mnou nebavit, takže pokud na moje reakce nebudeš chtít reagovat plně to respektuji a nijak mi to nevadí ;)

"Normální je jen konsenzus dané společnosti v dané době.. a protože se společnost mění, mění se i konsenzus.. Nebo by jste chtěl aby platilo za normální to, co platilo třeba před sto, dvě stě lety? Víte, že třeba taková masturbace byla vědou i společností považována za špatnou, nemorální a dle lékařů to způsobovalo fyzické a psychické problémy? A člověk kteří ji provozoval nebyl považován za normálního.."

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

meti

Tak ono stačí jen potkávat, aby člověk věděl, že žije v rozmanité společnosti. Ale já myslela potkávat ve smyslu jako spolužáky, kolegy či přátelé.


No ono je to trochu složitější, doporučila bych pěkně zpracované video ze série Vědecké kladivo od Martina Roty na téma "Co je to Genderový nesoulad?" https://www.youtube.com/watch?v=LpH4K2m-YBE

na příspěvěk reagoval Ydrosten

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

nemluvě o to, že zrovna zdejší sebranka žere Čínské a Ruské konspirace, takže pozor bobánci. 

na příspěvěk reagoval Dacsus

meti

meti (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Dobrý video. A proto nás Čína všechny převálcuje. Čínani žijí ve světě, kde fungují zákony přírody. Fakt by mě zajímalo, co se se západní kulturou stalo, že se dostala až sem (a bude hůř).

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

já se musím nad tím "non binary" trendem dneška smát, protože u 90% těchto lidí to není nic jiného než onen trend a snaha o zviditelnění se... všemožné hollywoodské hvězdičky moc dobře ví, jak dobré je to PR když o sobě prohlásí, že jsou nebinární - okamžitě se o tom začne psát a rázem jsou více v povědomí a mají lepší šance dostat více kšeftů atp... za posledních x let se s tím doslova a do písmene roztrhl pytel, proč asi...:) 

 

Ale abych nebyl úplně OT, tak mi malá mořská víla s africkými kořeny přestane vadit v ten moment, kdy uvidím remake filmu Princess and the Frog z roku 2009, kde Tiana bude nyní bílá blondýnka a lidé jako VikkyASH s tím nebudou mít sebemenší problém...:) 

na příspěvěk reagoval Allien.9, VikkyASH

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

VikkyASH

Aké zmiešané rodiny? toto je účelová agenda, ktorá je postavená na hlavu vzhľadom na to, za akým účelom je tá agenda konaná.

Ak by naozaj chceli reprezentáciu, tak Ariel zobrazia pôvodne a zapoja do príbehu aj nejaké nové postavy z menšín alebo priamo už existujúce postavy v danom univerze, ktoré sú iné, ako Ariel, ako je napríklad tá jedna postava morskej panny zo seriálu o Ariel (1992). Lebo tento race-swapping je úplne trápny "hand me down" pre menšinové komunity, viac by ich rešpektovali, ak by im vymysleli novú = originálnu(!) postavu.

Odvolám sa na slová jedného môjho obľúbeného youtubera (Eric July), ktorý je zhodou okolností práve z menšiny (černoch): "If you advocate or feel need for tokenization / race-swaps, you're a loser. You're chumps and you're creatively bankrupt in the name of ''representation''. Calling other people self-hating is a projection. You're the ones begging for the sloppy seconds of whites."  

 

Prípadne by urobili kompletne novú rozprávku podľa nejakých rozprávok, kde figurujú morské panny z Afriky atď. Nie, oni miesto toho budú bastardizovať niečo, čo vôbec netrebalo v prvom rade ani prerábať na "live action" film, a ešte budú aj "race-swapovať", ako má Disney teraz vo zvyku.

na příspěvěk reagoval VikkyASH

meti

meti (hodnocení, recenze)

VikkyASH

Člověk co "potkává" romy žije jistě v jiném (zejména sociálním) prostředí, než ten, kdo žije denně s cikány.

 

Já jsem technicky vzdělaný člověk. Žádný teoretik sociálního inženýrství. Drtivá většina tvorů na Zemi má pohlaví definováno chromozony YY, nebo YX. Nic mezi není, nebylo a nijak geneticky ani být nemůže. Stereotypy, svoboda nad aminokyselinami a DNA... Očividně není vzdělání jako vzdělání. 

na příspěvěk reagoval VikkyASH, tomalakis

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

meti

Že je to i forma pR o tom žádná.
No jako středoevropan o něco méně než američan, či lidé ze západních evropských států.. Ale tak nejsme Čína, která si nadiktuje koho mají do finální verze vystřihnout. Nicméně asi žiji v jiném světě ne Vy.. Protože já běžně ve velkých městech potkávám i afroameričany, tisíce nejrůznějších turistů, vietnamci na každém rohu, romové, zahraniční studenti.. A to se bavím jen o ČR.. kde je ta čistě homogenní bílá populace?

na příspěvěk reagoval meti

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Proč to sem dávám? Reaguji na odkaz, co jste poslal..


No jsem v první řadě antropoložka.. Za aktivistku jsem se nikdy nepovažovala, ale dle definice toho, kdo je aktivista - "označuje intenzivní prosazování určitých cílů z přesvědčení, tj. z osobní motivace v nejrůznějších oblastech společenského života" hádám, že asi oba budeme aktivisté :D


Dle mého v první řadě na nebinaritě není nic špatného či nepřirozeného.. je to jen osobní vyjádření, kdy člověk nechce či nemůže být spojován s ustáleným genderovým uspořádáním.. Dle mého je to i reakce na to, že společnost se stále tak drží škodlivých stereotypů..  


Normální.. normální je jen konsenzus dané společnosti v dané době.. a protože se společnost mění, mění se i konsenzus.. Nebo by jste chtěl aby platilo za normální to, co platilo třeba před sto, dvě stě lety? Víte, že třeba taková masturbace byla vědou i společností považována za špatnou, nemorální a dle lékařů to způsobovalo fyzické a psychické problémy? A člověk kteří ji provozoval nebyl považován za normálního.. 

Co se týče dávání či nedávání do pohádky.. viz jak jsem psala metaforu o zrzavé holčičce.. 

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Ydrosten

Noo.. Dle římského básníka Ovidai byl Triton, jeho kůže modrá.. :D


Ale víte, že se dítě nemusí podobat obou rodičům? Dokonce není zas tak netypické, že dítě je podobné výhradně jen jednomu z rodičů u smíšených párů..

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Jo třeba kdyby Ariel kouřila, tak ok.. tohle nechceš, aby děti pochytily.. Ale co je špatného na tom ukázat dětem, že existují smíšené rodiny? Nebo adopce?

na příspěvěk reagoval jim_clark65

meti

meti (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Ono je to celé horší. Já měl ve dvaceti přečteného skoro celého Remarqua, Hemingwaye, četl jsem Dostojevského. Dneska mi chodí nová pracovní síla cca medián 22 - 25 let a knížka je pro ně sprosté slovo. Přitom hlavu plnou sraček ala Hollyshit superhrdinové, multivesmíry, zajímá jen jen připojení k netu a sociální sítě....

 

Takže k tématu. Knižní předlohu dětem rád přečtu, od Disneyho ruce pryč. To samé zvěrstvo, co předvedli se Zaklínačem, spin-off seriálem "Pán prstenů" - ten nesmysl o Galadriel...

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

VikkyASH

Já nechápu, proč tu teď mícháš homosexualitu, nebo nějaké bourání genderových stereotypů. Tady už se bavíme o tom, že ti psychopati cpou malým dětem do hlavy pošahance, víme? Nebo mi snad chceš tvrdit, že oproti homosexuálům, nebo transgender lidem, kteří nemohou za to, že se narodili tak, jak se narodili, jsou nebinární degeni normální? Pokud někdo neví, kým je (žena, muž), tak už jde o regulérního blázna, ale dnešní zvrácená doba je sebedestruktivně korektní a tak budeme za chvilku principem VAŘENÉ ŽÁBY obhajovat i pedofily nebo nekrofily. Prostě se přiznej, že si aktivistka, že patříš k těm zvráceným pomatencům a já nebudu zbytečně ztrácet čas s diskuzí.

Děcka mají vyrůstat ve světě, kde je všechno v normálních základech a teprve při jejich vyrůstání sami POSTUPNĚ přicházet na různé kombinace odklonů a odchylek. NE jim to cpát všechno naráz a blbnout jim hlavu.

na příspěvěk reagoval meti, VikkyASH

LexMurphy

LexMurphy (hodnocení, recenze)

- Můj táta, že nebyl můj táta? Tož kdo byl můj táta?
- To víš, děvče. Tvoje máma se jednou zapomněla na velkém večírku u afrického pobřeží a rozdala si to tam s každým, kdo se namanul, tak buď ráda, že neštěkáš.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Nooo, na to že je vám to jedno, tak se s tím evidetně nedokážete úplně vyrovnat. Už jste zkusili odbornou pomoc ?

Ydrosten

Ydrosten (hodnocení, recenze)

Fascinuje mě jak se nejvíc argumentuje tím že Ariel je fiktivní postava, tak může být třeba modrá.

 

Zajímalo by mě opravdu hodně co by tihle lidi řekly na rýmejk Kmotra, kde by Dona Vita, hrál černoch, nebo StarTrek, kde by Picarda hrál asijský transvestita, popřípadě Větřelce s černou lesbou v hlavní roli, protože ty postavy/příběhy jsou fiktivní.

To by bylo křiku. Ale u pohádky to budeme tolerovat, protože ..... pohádka.

 

Mě je fuk že je černá (hnědá) spíše mě zaráží že to zatím vypadá, že je tam černá jediná ona a že tatík je bílej jak vápno. Když už to chtěly obsadit tak že Ariel změní (po vzoru současného trendu ,černí jsou ti hodní a všichni teď poklekněme před ublíženým národem, který jako formu protestu používá zápalné lahve a rabování) tak měly i tátu "krále" udělat alespoň trochu tmavšího aby to alespoň mělo logický původ (nebo důvod) To by ale vyžadovalo inteligenci a použití mozku, což se evidentně nestalo.

na příspěvěk reagoval VikkyASH

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

VikkyASH

Ja by som to práve pri rozprávkach riešil, pretože to je základ toho, čo sa vštepuje deťom ešte v rannom veku vývoja ich mozgu (ktorý sa vyvíja až do 25. roku života). Táto účelová agenda ich učí pravý opak, toho ako je daná agenda prezentovaná, takže ja v tom vidím logický problém, ktorý je nutné pripomínať aby si to ľudia uvedomovali, aké je to celé postavené na hlavu. :)

na příspěvěk reagoval VikkyASH

Jarin69

Jarin69 (hodnocení, recenze)

Tady si někdo udělal titul na historii pohádek a teď neví, kde by s tím oslňoval.

na příspěvěk reagoval VikkyASH

ESNYR

ESNYR (hodnocení, recenze)

Tebe se určitě tak půlka lidí ve tvém okolí bojí zeptat i na to kolik je hodin, ze strachu o 20 minutovou přednášku,  že jo. Takový prázdný keci už jsem dlouho nečetl (textu jak na knihu a nic nezdělí)

na příspěvěk reagoval VikkyASH

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Tohle je pak, ale spíše oblast jak člověk vnímá estetiku.. v kombinaci toho jak moc či málo je to či ono pro člověka vlastní či známé. 
Žít ve vesnici, kde jsou všichni bílí a nemám tv a nikdy jsem černocha neviděla tak budu v šoku když ho uvidím, ale žít na místě, kde je potkávám denně (i když nejsou v mém kruhu známých) nebo koukat na americké pořady pravidelně tak je to pro mě zcela normální a ani se nad tím nepozastavím.. Ano, i americe když žiješ na určitých místech máš velmi homogenní skupinu/komunitu, ale zas v jiných koutech tvá skupina skupině přátel může mít maximální diverzitu, jak si jen člověk dokáže představit.. to se hodně odvíjí od toho kde tam jsi no..

U pohádky bych tohle prostě neřešila. Naopak vzhledem k tomu jak velké procento dětí je ze smíšených rodin a třeba se jednomu z rodičů podobá velmi málo nebo vůbec, tak je něco takového na místě..
Historická oblast je kapitola sama pro sebe.. Min. u historických dokumentů jsem proti, min. z důvodu, že nevěřím moc v kvalitu školství (našeho či zahraničního).. takže si umím představit, že by to způsobilo chaos. 
Co se týče historického filmu, který už není dokument, nebo se nesnaží působit fakticky a autenticky.. tak na to nevím jaký mám názor. Po estetické stránce nebo umělecké performanci mě je to jedno.. po ostatních stránkách nevím...

Já chápu, že to lidi štve, ale proč je to štve.. čistě jen proto že toho je hodně, nebo třeba proto, že to narušuje jejich realitu..? Viz ten příklad s kolem a kalhoty.. Takhle to funguje, aby se společnost posunula, na začátku je ta či ona skupina v menšině (ne nutně protože by byli až v takové menšině, ale protože k tomu nedostali předtím prostor..)
Já vidím jediný rozdíl v tom, že společenské změny v minulosti (nedávné či dávné) díky neexistenci technologií nebyli tak jasné, virální a rychlé.. Dnešní společenské změny jsou díky technologii rychlé, což samozřejmě může i působit, že je to na sílu.. Možná díky té rychlosti to není tak vybroušené a připravené zapadnout perfektně do každé společnosti.. Ale to neznamená, že to je nutné špatné.. jen to chce vybrousit.

na příspěvěk reagoval jim_clark65

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Nelze jednoznačně posoudit. Chybí mi kontext pro jako cca věkovou skupinu dětí to je a jak to je pojaté co se týče názvosloví nebo explicitního obsahu. Nicméně dáním do pohádky např. slepičku, co má ráda slepičku a ne kohoutka, v základním principu na tom nevidím nic špatného. Maximálně bych řešila zda to není nadmíru komplikované pro pochopí, co se týče oblasti toho názvosloví. Btw to ale jak na konci se naváží a uráží vzhled animovaných zvířátek.. poněkud degraduje vážnost, odbornost či serióznost o kterou se snaží..

Teď čistě mé osobní 3 pointy. 
1. čistě ze selského rozumu ti, co se bojí, že to někomu zamotá hlavu, co se týče vlastní sexuality. Tak rozhodně ne. Protože opačně to taky nefunguje. Všechny  pohádky zobrazující heterosexualitu taky neměli dopad na děti/dospívající ve smyslu, že by pochybovali o své sexualitě.
Metaforický příklad pro lepší pochopení: zrzavá holčička je jediná, kdo je zrzavá, ani rodiče, ani spolužáci, ani nikdo v okolí není, a ani v televizi nikoho takového nikdy neviděla. Ta holčička ví, že je zrzavá (jasně neví, třeba jaký to má název, ale ví jaké má vlasy) a pak jsou tu obvykle dva scénáře. Ví jaké má vlasy, ale je jediná a nechápe svojí odlišnost, nechápe proč je jediná, krom toho to nechápe ani okolí a ona je z toho smutná. Nebo ví jaké má vlasy, ale nechce si to přiznat, protože je jediná a tak uvažuje o tom zda z nějakého úhlu nebo při nějakém světle přeci jen není jiná, nebo zda by to třeba barva nezměnila.. Kdyby tato zrzavá holčička alespoň třeba v pohádce viděla, že jsou i jiní, co mají zrzavou, tak pochopí, že není jediná a je to hned lepší pocit. A děti, kteří nejsou zrzaví a uvidí tu pohádku, kde jsou zrzaví.. No nebudou si myslet, že jsou zrzaví, ale taky pochopí, že zrzaví prostě existují a je to ok. 
Tedy ten, co je heterosexuál nebude takovou pohádku zmaten, stejně jako homosexuál nebude heterosexuální pohádkou zmaten o své sexualitě. Klad to má v tom, že obě strany pochopí, že to je normální. Heterosexuál se naučí být tolerantní a homosexuál nebude nešťastný ze své existence.. Pokud je někdo bi, tam to bude asi komplikovanější, ale to by bylo tak či tak i bez pohádky.

2. Je vtipné jak někteří dospělí zarputile bojují za to, aby děti neviděli nic jiného než "klasické" pohádky s "klasickými" páry. Protože si neuvědomují, že dětská fantazie se neřídí jejich logikou.. Poměrně dobře si pamatuji, že jsem já i kamarádky ve školce věřily, že Křemílek a Vochomůrka nebo Pat a Mat jsou manželé protože jsou staří a bydlí spolu.. říkaly jsme jim manželé pan a pan. A nepřišlo nám to divné nebo nepřirozené.

3. co se týče té genderové oblasti.. Tedy, že kluci jsou kluci a dělají nebo se oblékají tak a tak, a holky jsou holky a dělají a oblékají se tak a tak.. Tak to jednak není nic nového a rozhodně to ničemu nevadí. Mulen, Pipi, Fanthagiro a jiné už dávno ukázaly, že holčičky nemusí dělat klasické holčičí věci nebo se oblékat jako holky..

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama