Reklama

Reklama

Architekt ze San Francisca Max Klein (Jeff Bridges) vidí najednou věci zřetelně. Už ví, že život je dar a čas příliš krátký pro všechny zanedbatelné malichernosti a zlobu, která doprovází naše všední dny. Změnil se od doby, kdy pohlédl smrti zblízka do tváře - a zjistil, že se nebojí. (Warner Home Video CZ)

Recenze (112)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Max jako jeden z mála přežil leteckou havárii, a ještě při tom stihl zachránit několik dalších lidí. Oproti všeobecnému očekávání odmítá jakoukoliv psychologickou pomoc, i pomoc právníka v žalobě proti letecké společnosti. Sám je totiž přesvědčen, že po této události se stal nesmrtelným, a už se mu nemůže nic stát. Jeho rodinný život se ocitá v troskách. Psycholog jej seznámí s další přeživší, mladou Carlou, která při nehodě ztratila malého syna - doufaje, že se společně z psychických problémů dostanou lépe... Peter Weir si rozhodně vzal zajímavý námět, ale chvilkama mi přišlo, jestli mu to trochu nepřerostlo přes hlavu - a chvilkama zas ne. Velkým plusem celého filmu (kromě námětu, při kterém mi, jakožto člověku bojícímu se létání, běhal mráz po zádech) je určitě herecký výkon Jeffa Bridgese, který v pohodě celý film strhl sám na sebe (a ustál). Ale ani on nezabránil tomu, že jsem se v určitých okamžicích kapku nudil (když zrovna nepadalo letadlo :) )... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je těžký říct, o čem to vlastně je. Samozřejmě o chlapovi, co napůl zázrakem přežije pád letadla a ještě u toho jako anděl zachrání lidi... A potom se dost těžko vrací do normálu. Možná, že vlastně není tak úplně živý. Nebo možná je. Každopádně mne na to díky Bridgesovi bavilo koukat. A konec byl samozřejmě skvělej. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Kedysi dávno na mňa tento film veľmi mocne zapôsobil a celé dlhé roky som si v pamäti uchovával tie neuveriteľne silné scény na rozhraní života a smrti, kedy Max provokuje, pochybuje, verí, zachraňuje a presviedča. Bol som hrozne zvedavý, ako budem BEZ STRACHU vnímať po takej dobe ( Bola to náhoda, že ho dávala televízia v deň výročia najväčšieho leteckého nešťastia v dejinách – zrážky 2 dopravných lietadiel na Tenerife 27. 3. 1977 s 583 obeťami ? ). ___ Podobne ako v iných Weirových filmoch silná ústredná postava, dohnaná k hereckému vrcholu, nezmenšuje hodnotu osudov ostatných hráčov, ktoré majú všeobecnú platnosť pre drvivú väčšinu ľudských bytostí popri hrdinovi, ktorý naopak stelesňuje nejakú nie najbežnejšiu ideu. Výsledný dojem bol slabší, hoci iba o kúsok, ale ten mimoriadne silný pocit transcendentna, neuchopiteľnej skutočnej podstaty života a niečoho skutočne hodnotného po jeho skončení neprestáva. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Že já blbec uvěřil že by mě Peter Weir mohl zklamat. Sice to nějaký čas z mého pohledu rozhodně nevypadalo na nějakou grandiózní podívanou, ale dechberoucí závěr dává hodně nekompromisně najevo, že si divák tenhle film zcela jistě zapamatuje. Jeff Bridges předvádí jen to na co jsme u něj zvyklí, takže extratřídu. Milovníkům silných konců určitě doporučuju. 75% PS: Škoda přestřelené stopáže, nůžky by některým scénám rozhodně neškodily. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Po havárii letadla povstane novodobý Ježíš Bridges, co vyvede ovečky z útrob pekla na světlo boží. Trošku mu z toho ovšem hrábne ve velíně a začne svůj život "jemně" kořenit adrenalinem: pro začátek sežere potravinu, na kterou má alergii, silnice začne přecházet způsobem, jaký odkoukal od českých chodců (já JDU a vy všichni za volantem se třeba poserte, hlavně na mě dávejte pozor, já ho totiž dávat NEHODLÁM!), sem-tam si zatancuje na okraji střechy vysoko nad ulicemi, v autě musí mít cihlu na plynu a občas v rámci terapie jiných psychoušů napálí plnou rychlostí do zdi. Tenhle život na hraně však kupodivu zneklidňuje a děsí jeho okolí. Zajímavý film, zvláštní, přemýšlivý, ale kratší stopáž nebo dynamičtější tah na bránu by mu vůbec neuškodily. Udělených 70% v tomto případě není úspěch, "Fearless" měl totiž našlápnuto do vyšších pater a k těm 4 cípatým ho dotáhl v první řadě perfektní Jeffův výkon. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (7)

  • Postava Jeffa Bridgese má příjmení Klein a postava jeho kamaráda a kolegy se jmenuje Gordon (Deirdre O'Connell). Klein-Gordonova rovnice je jednou ze základních rovnic kvantové mechaniky. (integer)
  • Aby se lépe vžil do postavy Maxe, požádal Jeff Bridges o radu svého kamaráda Gary Buseyho, který po nehodě na motorce zažil kóma. (D3VIL)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Rafael Yglesias. (Terva)

Reklama

Reklama