Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 1
USA, (2024–2025), 10 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Předloha:

James Clavell (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(11)

Seriál Šógun produkční společnosti FX je originální adaptací románu Jamese Clavella a odehrává se v Japonsku v roce 1600 na prahu občanské války, která rozhoduje o osudu celého století. Lord Joši Toranaga bojuje o život, protože se proti němu spojili jeho nepřátelé v Radě regentů. Když je v nedaleké rybářské vesnici nalezena záhadná opuštěná evropská loď, připlouvá její anglický lodivod John Blackthorne s tajemstvím, které by mohlo Toranagovi pomoct vychýlit misky mocenských vah a zničit obrovský vliv Blackthornových vlastních nepřátel – jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Toranagovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Todou Mariko, tajemnou křesťankou a poslední šlechtičnou ze zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této napjaté politické situaci, musí skloubit své nové přátelství s Blackthornem, oddanost víře, která ji zachránila, a povinnost vůči zesnulému otci. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (203)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pred nejakými dvadsiatimi rokmi som videl verziu s Chamberlainom, ktorá sa mi páčila, ale detaily som si už vôbec nepamätal, takže neviem porovnať rozdiely. Pamätám si hlavne to, že v pôvodnej verzii ma akurát iritovalo niektoré otrepané klišé v západnom pohľade na Japoncov. Toho sa našťastie táto verzia vyvarovala a pôsobí dostatočne japonsky. Preto ma trochu prekvapil jak komerčný úspech, tak množstvo ocenení, ktoré tento seriál zbiera. Prvá polovica ma nadchla. Má to skvelú atmosféru. Venuje sa to poriadne do hĺbky postavám, ktoré sú zaujímave. Občasné drobné strety sú adekvátne krvavé. Výprava pôsobí veľkolepo. Proste super. Lenže potom to trochu začalo drhnúť. Nie, nevadí mi, že sme sa veľkolepých bitiek nedočkali. Ale aj všetky tie zákulisné pikle stratili drajv. Možno preto, že sme ich celý čas sledovali z pohľadu Blackthorna, ktorý bol o jeden až dva kroky pozadu za pozornejším divákom a čím ďalej tým menej dôvodov som nachádzal k tomu, aby som držal palce Toranagovi s jeho diabolským plánom, ktorý nám definitívne odhalí na konci. Proste ďalší parchant, ktorý si chce uspokojiť svoje ego. A je mi fuk, že ho hrá megacharizmatický Hiroyuki Sanada. Ďalším malým mínusom bola nie úplne dobre fungujúca romanca medzi Blackthorom a Mariko. Mňa postava Mariko nedostala. Oveľa viac sa mi páčila Fuji v podaní nádhernej Moeka Hoshi a aj jej príbeh mi pripadal zaujímavejší. Záver ostal pekne otvorený pre ďalšiu sériu, ktorá snáď už by mohla ponúknuť aj nejaké veľkolepé bitky, nech si užijú aj jednoduchší diváci. Celkovo som napriek slabšej druhej polovici spokojný a dúfam, že kvalita v druhej sérii neupadne ako sa to stalo pri seriály Marco Polo, ktorý bol v prvej sérii ešte lepší ako toto a potom sa to celé pokazilo. 8/10. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nejepičtější seriál letoška přiletěl hned takhle z kraje a všechny VOD i klasické televize budou muset tahat z nejbohatšího rukávu, aby tohle dokázaly překonat. Mnou vyhledávané a stále neokoukané prostředí, vždycky stoprocentni Hirojuki Sanada a nekompromisnost spletitého novověku, co intrikami a občasnou surovostí připomíná rané časy Hry o trůny, ale třeba i Vikingů. A takové shows já zbožňuju. [viděno na Disney+] ()

Reklama

ROCK,THE 

všechny recenze uživatele

Naprosto unikátní a jedinečný seriál který vás ztrhne ať už zatraceně silným příběhem či absolutně dechberoucím vizuálem nebo excelentně složenou hudbou, skvělými herci, výpravou, nádhernými kostými a masky a mnohé dalšího a to vše dohromady spojené dělá ze seriálu SHÕGUN jeden z nejlepších a nejepičtějších seriálů jaký kdy vznikl. Shlédnutí je téměř povinností každého jedince. 10/10 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

S ohledem na skutečnost, že jsem viděla filmové zpracování z roku 1980 s Richardem Chamberlainem, chvíli mi to trvalo, než jsem si zvykla na nového lodivoda.. Na druhou stranu musím napsat, že Hirojuki Sanada je nesmírně charismatický a já mu věřila každé gesto, každý pohled, každý pohyb.. Příběh je zajímavý i poutavý, v druhé půli to malinko zakolísalo v tempu i napětí, nicméně to finále mi sedlo a výprava je jedním slovem nádherná.. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Pomalý, hĺbavý a nekompromisný výlet do minulosti. Prekrásna ukážka stretu Európskeho myslenia s Japonskou kultúrou, nádherne natočená, plná vizuálne bohatých scenérií aj intímnych posedeniach pri saké. Trochu sa aj čudujem všeobecne kladným recenziám (úprimne sa im ale teším) keďže tu nemôžeme hovoriť o štandarde historických filmov/seriálov kde minimálne počet stretov armád a celkovo súbojových scén býva výrazne viac. Miesto toho sledujeme príbeh postavený na dialógoch a dlhých záberoch bez strihu. Prvé označenie čo mi napadlo po dopozeraní bolo že Šogun je kruté, drsné ale podmanivé spojenie poézie a filmového média. Niektoré scény boli nepríjemné jak sviňa, iné melancholicky kľudné. Niečo čo vám musí sadnúť od začiatku, treba si zvyknúť na tempo a ajkeď sa to hovorí pri množstve seriálov, tu to platí dvojnásobne. Aj mne to občas vadilo. 10 dielov postavených len na intrigách, prípravách na vojnu, vysvetľovaní pozadia konfliktu a kultúrnych zvykov ako takých by sa dalo kľudne osekať aj na 6 časti. Najväčší osobný problém som mal ale s postavou Johna Blackthorna ajkeď asi budem v menšine. Herecky mi Cosmo Jarvis nesadol vôbec a niektoré jeho pasáže ma až iritovali. Celý seriál v mojich očiach ťahali hlavne postavy Mariko a Toranagu. Vedel by som písať ešte o mnoho konkrétnych momentoch čo si budem dlho pamätať ale už teraz je komentár dosť dlhý. Keď sa hneď pred vzhliadnutím pripravíte že vás čaká netradičné spracovanie bez hollywoodskej romantizácie, som si istý že budete spokojný. 8/10 ()

Galerie (157)

Zajímavosti (16)

  • Za hlavní město se tradičně považuje sídlo císaře. V letech 794 až 1868 žil císař v Heian-kyo, v dnešním Kjótu. Po roce 1868 bylo sídlo japonské vlády a císařův domov přesunut do města Edo, které bylo přejmenováno na Tokio. (Davidamper)
  • Samurajové nosili dva meče: Katana (dlouhý meč) a Wakizaši (střední meč). Katanu používali pěšáci a poskytovala delší dosah k zahájení a zabránění útoku, zatímco Wakizaši je kratší meč, který se používal především v boji zblízka, zejména v interiéru. Navíc se Wakizaši používal jako záložní meč pro případ, že by se katana stala nepoužitelnou a v případě potřeby k spáchání Seppuku. Třetí nošená zbraň, Tanto (dýka), se používala také v boji a při Seppuku. Obecné názvy pro Katanu a Wakizaši jsou Daito (dlouhý meč) a Šoto (krátký meč) a společně nošené se nazývají Daišó (dlouhý a krátký). (Davidamper)
  • Samuraj znamená služebník. Ve skutečnosti se sami nazývali Bushi, což znamená válečník. (Davidamper)

Související novinky

Seriál Šógun ovládl ceny Emmy a lámal rekordy

Seriál Šógun ovládl ceny Emmy a lámal rekordy

16.09.2024

Přestože poslední ceny Emmy si odbyly své předávání teprve v lednu tohoto roku, máme za sebou zase další ceremoniál, kde se rozdávaly sošky za seriálově plodnou první polovinu roku 2024. Do… (více)

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (více)

Reklama

Reklama