Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po x letech konečně uvědomil jednu věc: čím rozmáchlejší, pomalejší a detailnější, neuspěchané záběry ve filmu jsou, tím rychleji stopáž uteče! Nádhera. Takže i když je Wylerův epos dlouhý tři a půl hodiny (divné, že u LotRa mi to nikdy nevadilo, heh), užil jsem si to parádně. A to jsem přitom nečekal, o čem to VLASTNĚ celé bude. Závod kvadrig ve mě pak zanechal dojem jedné z nejnapínavějších scén, jaké jsem kdy viděl. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Velkolepý epos se vším všudy. S výborných Hestonem, krásnou hudbou, napínavou zápletkou s romantickými prvky a v neposlední řadě výjimečnou režii pana Wylera. Zasloužený Oscar, ale film je občas neskutečně utahaný. Trochu jsem se bál, že ve filmu bude příliš mnoho biblických motivů, příliš mnoho "náboženství", ale tvůrci tento aspekt naštěstí (pro mě) udrželi docela na uzdě. Naprostá spokojenost i s akčními scénami, které jsou na svou dobu - nebojím se říct - převratné. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dlouhé, nudné a roztahané. Ty tři a půl hodiny jsou přímo vražedné. Jediný okamžik, kdy měl Ben Hur mou plnou pozornost, byly vozatajské závody. To jsem byl přikován k obrazovce a ani jsem nedýchal. Jinak akorát spousta plkání o víře a podobně. Nemyslím si, že by mi to vadilo pro můj ateismus, Bible (dětská verze) se mi líbila, ale tohle šlo tedy úplně mimo mně. A ocenit to, že v roce ´59 to musela být naprostá bomba, když jsem se akorát celou dobu nudil a tlačil film k titulkům, opravdu nedokážu... 70% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Asi jsem od tohoto Wylerova velkofilmu čekal víc. Nevýhoda těchto filmů je jejich délka a tu je opravdu přemrštěná. Jinak se tu najdou i pozitiva. Je to nesrovnatelně lepší než poslední remake. Je to klasický příběh o pomstě a o tom, kam až člověka může dohnat. Super je ale námořní bitva a závod vozatajů. Celá linka s Ježíšem mi ve filmu přišla naprosto zbytečná. Jedna z nej rolí Charltona Hestona. Dnes už by to tak nikdo nenatočil... Dost se mi tu ale líbila velkolepá hudba. "Sláva vašemu bohu." ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľké očakávania bývajú málokedy naplnené. Napriek svojmu veku som videl tento film až 54 rokov po jeho vzniku. Je typickým predstaviteľom výpravného hollywoodskeho pseudohistorického veľkofilmu. So všetkými pozitívami i negatívami tohto typu filmov. Jeho cieľom bolo ohúriť diváka (mohol sa volať Ben Ohur) a určite sa to v čase jeho vzniku podarilo. Masové scény, výprava, dekorácie, kostýmy, pozlátka, fascinujúce závody kvadríg, k tomu Rózsova hudba, to nemohlo ostať bez účinku. Na druhej strane prepálená stopáž, nevýrazní herci (okrem Charltona Hestona), pre ateistov nestráviteľné náboženské scény a v tomto prípade aj nepodarený dabing. Nepochybne nadpriemerný film, v ktorom William Wyler demonštroval svoje režisérske umenie. Ale viac ako tri hviezdičky mu nemám dôvod dať. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (81)

  • Během natáčení si William Wyler všiml, že jednomu z komparzistů chybí ruka. Využil toho a natočil scénu, kdy muž bez ruky vylézá z podpalubí galeje. (HellFire)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama