Reklama

Reklama

Epizody(6)

Tentokrát jsme pro diváky připravili seriál, která nás zavede do prostředí vrcholového sportu osmdesátých let. Jeho protagonisty jsou mladí muži trénující atletiku a v jejich centru Ondřej (S. Skopal) a Michal (J. Čenský). Ondřej Vesecký je držitelem evropského rekordu na 1500 metrů, mistrem Evropy, je hvězdou ve sportu i ve svém soukromí. Má přítelkyni Lenku, pevné zázemí a dobrého trenéra. I když to vypadá, že Ondřej nemá konkurenci, objevuje se najednou mladý, talentovaný běžec Michal Klánský, který se pro Ondřeje Veseckého překvapivě stává vyrovnaným soupeřem, s nímž napříště bude bojovat o mílařský trůn. (Česká televize)

(více)

Recenze (143)

majky19 

všechny recenze uživatele

Jak již bylo řečeno, vskutku se jedná o vynikající seriál z prostředí vrcholového sportu, jmenovitě atletiky, který musí zaujmout snad každého příznivce nejen "Královny sportu". To nejen používám záměrně, protože tento seriál zdaleka není pouze o sportu, ale je zároveň i o mezilidských vztazích, vzestupech i pádech, lásce i nenávisti, přátelství i zradě, zkrátka o všem, co nám život dává, ale i bere. V každém případě se jedná o velmi povedený a možná i někdy neprávem opomíjený projekt, jehož smysl i význam je a dokud lidstvo nevymře i bude stále aktuální. Diváky zcela určitě rovněž zaujmou nejen herecké, ale i sportovní výkony hl. hrdinů Svatopluka Skopala a Jana Čenského, kteří se na své role zejména po fyzické stránce museli velmi dobře a důkladně připravit. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Jů to bylo pěkný a hlavně životní role Svatopluka Skopala. To jako fakt, asi nejlepší výkon, co jsem u něj kdy viděl. Mě se to ňák celý docela líbilo, jak je vyprávěn příběh, ten bezva hudební doprovod a hlavně minimum dementních postav. Až na tu Marka Vašuta (jó, čuriny on umí) a pak na tu běhnu, Nepamatuju si, kdo jí hrál. A taky ta jeho přítelkyně byla dost vypatlaná, A ten mladej brácha... no radši dost. Ale jinak skoro všichni ostatní byli bezva, i ten had v podání Radoslava Brzobohatého, který si očividně a ušislyše prohodil roli s Petrem Čepkem. A happy end co přišel a nepřišel? Žůžo. No dobře, tak vrchol světa to asi není, ale na druhou stranu, já se nenudil ani minutu. Ani na potřetí. A to mě sportovní telenovely moc neberou. Možná už jsem totálně vygumovanej ze sledování všech těch kravin, ale Skopal i Čenský maji u mě za tohle plus. Nemám už co víc dodat. Zatím čtyři... ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na začátku 90. let působily scény českých půlkařů mezi mezinárodní elitou jako sci fi. Sváťovi Skopalovi to ale běhalo. Odpočinkový seriál ze sportovního prostředí. Výborná je hudba - především při běžeckých sekvencích. I když zachycení vztahů je povrchní, nepřesvědčivé až statické (např. rodiče Veseckého u televize), tak momenty, kdy se běží obyčejný mistrák v rámci Československa, působí, jako by aktéři běželi v reálu olympijský závod. Dojem kazí poslední díl, ve kterém je maratonský motiv sice pěkným symbolem, ale boj o bednu v podání českých běžců je utopie. Navíc autoři nahromadili množství motivů (záchrana soupeře, partnerské vztahy), jejichž podání působí stylizovaně, nepřesvědčivě. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější postava je tajemný běžec Sparty s číslem osm, který vždy vede, ale pak ho ve finiši předběhnou Čenský, Baselides a Skopal. :)) Celkově je to povedený sportovní seriál, který má svoje silnější i slabší stránky, nicméně ty silnější převažují. Důležité je, že hlavní linie příběhu funguje a dá se Skopalovi věřit. Úspěchy, pád skoro až na dno i návrat... Výborný Čepek (toho mám rád, každá scéna s ním je radost). Už trochu hůř fungujou boční linky, hlavně příběhy o partnerských vztazích, i dost herců je poněkud prkenných (z těch známých Čenský, Vašut, Šimůnek jako běžec Chládek). Na druhé straně tu člověk vidí spoustu pak slavných jmen (třeba ten, co vyvolá sázku o běh s tramvají je mladý Novotný ještě s vlasama). No když to vezmu jako celek, bavilo mne na to koukat. Což je překvapivé u filmu o něčem tak nudném, jako je běh. A ve srovnání s dnešními českými seriály to je pořád o ligu lepší. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Vkusný, nevlezlý seriál, který možná bude náhodnému divákovi připadat poplatný době, což do jisté míry samozřejmě i je. Seriál jsem dokoukal do konce a zaujaly mne poctivé a především velmi příjemné herecké výkony tehdejších mladých herců jako Skopal a Čenský. Nevím do jaké míry seriál přináší realistickou autentičnost atletického sportu divákovi, jelikož atletice nerozumím, ale i tak jsem nějakým způsobem vycítil, že je to dobře znázorněno. Krom všeho mi nejvíce imponovalo, že scénář seriálu je velice zručne napsán a tím pádem díky tomu je to skutečně tedy žánrově seriál narozdíl od dnešních komerčních paskvilů. Závěr seriálu byl velmi poutavý a přinesl i zajímavou myšlenku a sice myšlenku efektivního sportovcova odchodu na vrcholu, ba co víc i myšlenku rozpoznání důležitých životních situací nejen pro něho samotného, ale i co se týká pomoci člověku druhému, kdy člověk život již pojímá celistvě a ne jako pouhý okamžik skoku přes švédskou bednu a případně jím vyvolanou, avšak postupně vychládající slávu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Keď sú Ondřej Vesecký (Svatopluk Skopal) a Lenka Lasovská (Eliška Vitanovská) spolu v Ondŕejovom byte, z platne znejú pesničky od talianskej speváčky Anna Rustikano. Konkrétne ide o skladby "Vorrei" a "Un Sorriso", ktoré sú z jej albumu "Protagonista" z roku 1986. Talianska speváčka bola vtedy v Československu veľmi populárna a na albume s ňou spolupracoval aj Karel Svoboda, Jan Hála, Pavel Vaculík, Jan Kotzmann a československá hudobná skupina Elektrovox. V tom istom roku vyšla tá istá platňa v Supraphone, ale z názvom Anna Rustikano. (Raccoon.city)
  • Svätopluk Skopal (Ondrej) poznamenal, že po poslednej klapke ešte ďalších pätnásť rokov pravidelne behával. (Zdroj: behej.com) (Raccoon.city)
  • Pani Šmídová (Hana Gregorová) povie v bytovom vchode otcovi Veseckého (Vlastimil Fišar), že jeho syn už na najbližšej olympiáde, ktorá má byť za 3 roky, bude asi starý. Podľa doby natáčania seriálu by išlo o  25. letné olympijské hry, ktoré sa konali v Barcelone v Španielsku v roku 1992. Československo v kategórii beh na 1500 metrov muži (v ktorej v seriáli pretekal Ondřej Vesecký (Svatopluk Skopal)) nemalo žiadne zastúpenie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama