Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Filmová přehlídka „Sbohem, opono“

Filmová přehlídka „Sbohem, opono“

20.01.2009 Autor Cervenak
...se uskuteční na přelomu ledna a února v pražském kině Ořechovka. Návštěvníci budou mít příležitost shlédnout snímky, které se již nepromítají či byly i v minulosti určeny pro omezený okruh diváku (třeba některé opusy bývalého Československého armádního filmu). “Přehlídka Sbohem, opono nabízí ojedinělou příležitost vidět vedle sebe dokumentární a hrané filmy, tvořící oblouk od ´budovatelského étosu´ k naprostému marasmu konce osmdesátých let”, říká spolupracovník kina Ořechovka Ivo Slavík.

V těchto lednových dnech si mnozí z nás připomněli Palachův týden. I to je důvod, proč si kino Ořechovka připomene 20. výročí pádu Železné opony. Filmy organizátoři vybírali tak, aby i to nejpokleslejší období našich dějin bylo zachyceno pokud možno kvalitními autory, takže třeba padesátá léta uvidíme optikou Karly Kachyni (Král Šumavy) či E. F. Buriana (budovatelské drama z roku 1950 Chceme žít). V rámci minifestivalu se diváci rovněž podívají i do jiných zemí tehdejšího „tábora míru a socialismu“. Filmy budou doplněny zasvěcenými úvody historiků a filmových historiků. Kromě filmů je připraveno i několik panelových diskusí.

Díky podpoře Městské části Praha 6 je vstup na festival zdarma. Více informací o festivalu a programu najdete na www.kino-orechovka.cz.

Reklama

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023 Reklama

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Ta naše písnička česká...

Ta naše písnička česká...

12.04.2006

Bohumila Hrabala není nutné představovat. Všichni víme, že je to spisovatel poetických autobiografických a vysokým vypravěčstvím oplývajících románů a děj ani pointa nejsou pro něj důležité. A to… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

Nový Jurský svět našel hlavní tvář

Nový Jurský svět našel hlavní tvář

23.05.2024

Přípravy dalšího filmu ze světa Jurských parků a světů je v plném proudu a v těchto dnech stále probíhá zběsilý casting zcela nových tváří do legendární dinousauří franšízy. A jak se zdá, už víme, na… (více)

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

18.05.2024

Kolem málokterého projektu je v posledních měsících takové haló jako okolo další Boyleovy apokalyptické vize. O pokračování filmů 28 dní poté a 28 týdnů poté, v nichž Británii zachvátil virus, který… (více)

Nejnovější novinky

Zemřela herečka Anouk Aimée

Zemřela herečka Anouk Aimée

dnes

Přihází smutná zpráva pro celý filmový svět. V úterý ve svém domě v Paříži zemřela jedna z ikon francouzské kinematografie, herečka Anouk Aimée. Bylo jí obdivuhodných dvaadevadesát let. Zprávu… (více)

Druhé V hlavě je obrovský hit

Druhé V hlavě je obrovský hit

včera

Rozjuchané emoce nejsou pouze předmětem nového animáku V hlavě 2, neboť neskrývanou radost v současnosti jistě prožívají i u studia Pixar, potažmo u Disneyho. Film, v němž sledujeme myšlenkové a… (více)

Sci-fi Můj nepřítel dostane novou verzi

Sci-fi Můj nepřítel dostane novou verzi

včera

A je to tu zas! Nezastavitelný výrobní pás Hollywoodu brzy přinese další remake kultovní klasiky z osmdesátých let. Nové adaptace by se tentokrát měl dočkat dobrodružný science fiction snímek Můj… (více)

Reklama

Reklama