Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Book the Film 2023

Book the Film 2023

11.10.2023 Reklama

Městská knihovna v Praze ve spolupráci s Kavárnou Liberál letos pořádá 7. ročník festivalu Book the Film (20. - 21. října 2023). Soutěžní filmová přehlídka propojuje film s literaturou. Hlavní část programu se odehrává v knihovně. Slovo Book můžeme chápat také v dvojsmyslu jako „rezervovat“. ,,Rezervujte si svůj čas jako diváci, ale také prostor jako filmaři, a přijďte objevovat smysl a jedinečnost krátkého hraného filmu,“ vyzývá zakladatelka festivalu Jaroslava Dvorská. 

Book the Film se snaží zachovat komunitní decorum, není pouze o promítání filmů, ale také o vzájemném potkávání amatérských a studentských filmařů. Tak jako téměř každý rok, letos opět zahájíme festival v sále Kavárny Liberál na Praze 7. 

V pátek 20. října 2023 od 19:00 do 22:00 tam bude probíhat pestrý doprovodný program. Pozvali jsme dva významné hosty. Spisovatelku Kateřinu Tučkovou, která za svůj rozsáhlý román Bílá Voda obdržela v minulém roce Státní cenu za literaturu. Na tomto večeru bude číst a diskutovat právě o tomto díle. A druhým hostem je jeden z nejúspěšnějších německých filmařů Oskar Georg Siebert. Za svou činnost v neprofesionálním filmu získal mnoho cen po celém světě. Čeká nás tedy literárně-filmový program přesně v duchu názvu festivalu. A navíc čtení Kateřiny Tučkové bude doprovázeno krátkou projekcí, a promítání snímků Oskara Georga Sieberta bude zakončeno přečtením ukázky z jeho poslední knihy Nežádoucí, která vyšla nedávno v českém vydání. A ještě jedna drobnost: Oskar Siebert mluví výborně česky, nebude tedy třeba tlumočit.

Druhý den 21. října 2023 se přemístíme do Ústřední knihovny MKP, kde v Malém sále  od 16:00 do 22:00 poběží projekce soutěžních bloků amatérské a studentské krátkometrážní hrané tvorby zakončené vyhlášením vítězných snímků a předáním ceny Book the Film Award.

Co si můžete představit pod názvy jednotlivých bloků? Hned v úvodní projekci budou na programu Oddychovky. Sympatický blok přinese spoustu zábavy v podobě grotesek, fan-fikce, ale také nebude chybět jedna pohádka. Dále budou následovat Filmová dramata, která přinesou trošku vážnější témata. Artovky ve svých příbězích nabídnou umělecký pohled na všední i nevšední situace. Napínáčky vygradují nosnou dávkou napětí a téměř plynule naváže druhá část Oddychovek, která si libuje v ještě peprnějším humoru, ironii, ale také v dvojsmyslech. 

Těšíme se, že najdete cestu do Kavárny Liberál a do Městské knihovny v Praze a prožijete s námi dva báječné dny. Sledujte nás také na webu a sociálních sítích: mlp.cz/bookthefilmFacebook, nebo přímo událost na Facebooku.

Reklama

Související novinky

Svět knihy Praha přivítá hosty ze 40 zemí

Svět knihy Praha přivítá hosty ze 40 zemí

20.05.2024 Reklama

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2024 nechá prostřednictvím 801 účinkujících nahlédnout do současné literatury 40 zemí a regionů, čímž o třetinu překonává předchozí… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

Nejnovější novinky

Kdo si zahraje Beatles?

Kdo si zahraje Beatles?

dnes

Jakmile Sam Mendes (Americká krása, 1917) oznámil, že plánuje v příštích letech natočit filmy o skupině Beatles, šlo rázem o jeden z nejambicióznějších projektů Hollywoodu. Oscarový režisér totiž… (více)

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

včera

Marvel potřebuje hit jako sůl. Poslední díla jako Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo Marvels byla přijata s nemalými rozpaky a ani na streamu komiksové studio příliš neoslňuje tak, jak bylo dříve u… (více)

Pixar chce sázet na své slavné značky

Pixar chce sázet na své slavné značky

03.06.2024

V roce 2016 se prezident Pixaru Jim Morris nechal slyšet, že studio chce stavět výhradně na originálních projektech. Už tehdy totiž směr filmovému světu udávaly hlavně sequely, spinoffy a obecně… (více)

Reklama

Reklama