Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Jubilejní 50. ročník Letní filmové školy se blíží

Jubilejní 50. ročník Letní filmové školy se blíží

17.07.2024 Reklama

50. Letní filmovou školu Uherské Hradiště zahájí ve světové premiéře komediální snímek režiséra Šimona Holého Hello, Welcome o třech herečkách, které se společně vydávají na festival do Karlových Varů. Festival se koná od 26. července do 1. srpna.

Režisér Šimon Holý natočil snímek Hello, Welcome jako závěrečný díl trilogie o ženách na pokraji změny a do hlavních rolí obsadil Elišku Soukupovou, Alenu Dolákovou a Sáru Venclovskou, se kterými již dříve spolupracoval na snímcích Zrcadla ve tmě a A pak přišla láska... Ve vedlejších rolích se objeví Jana Plodková či Václav Vašák. Film v rámci slavnostního zahájení Letní filmové školy uvede v sobotu večer početná tvůrčí delegace v čele se Šimonem Holým i třemi hlavními herečkami. "Máme se štábem velkou radost, že se Hello, Welcome poprvé uvede na LFŠ, jehož publikum patří po předchozích letech, kdy jsme tu uvedli oba minulé filmy, k našim zcela nejoblíbenějším. Snad si společně s námi užije i projekce této letní komedie, kde se nic nebere vážně, i když se o vážných věcech ve filmu často mluví," zve diváky do hradišťského kina Hvězda Šimon Holý.

K dalším titulům, které Letní filmová škola uvede v distribučních předpremiérách, patří Světýlka Beaty Parkanové vyprávějící o dětství, které může skončit nečekaně brzy, celovečerní debut Adama Martince o životě na současné české vesnici Mord, animovaná komedie Kristiny Dufkové o nástrahách puberty i obezity Život k sežrání, hluboce lidský a nadčasový příběh ze 40. let minulého století Ema a smrtihlav režisérky Ivety Grófové, dokumentární portrét fotografky Libuše Jarcovjákové v režii Kláry Tasovské Ještě nejsem, kým chci být, strhující časosběrný dokument Dominika Kalivody o stočlenném amatérském hudebním sdružení Velký finále PSO i vítězný film divácké ceny z Karlových Varů Vlny režiséra Jiřího Mádla, který Letní filmovou školu uzavře. Předpremiéry i již v distribuci v letošním roce uvedené novinky představí v Uherském Hradišti tvůrčí delegace. Těšit se diváci mohou třeba na Lucii Žáčkovou a Jana Hájka (Manželé Stodolovi), Beatu Parkanovou a Veroniku Žilkovou (Světýlka), Jiřího Havelku (Zahradníkův rok), Janu Plodkovou (Němá tajemství), Bohdana Slámu (Sucho), Rudolfa Biermanna a Patrika Rytmuse Vrbovského (Válka policajtů) nebo Dana Svátka (Zápisník alkoholičky).

Pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů své ceny letos udělí Jiřímu Suchému, Janu Kačerovi (in memoriam), maďarské režisérce Ildikó Enyediové, držitelce oscarové nominace a Zlatého medvěda z Berlinale, a francouzskému autorovi Arnaudu Desplechinovi, mistrovi komorních psychologických dramat a držiteli francouzské národní filmové ceny César.

Speciálně k jubileu zařadili pořadatelé do programu výjimečnou sekci. „Padesátileté výročí festivalu je bezpochyby důvodem k oslavě, zastavení se, rekapitulaci – a proč tak neučinit s lidmi, které máme rádi a kteří mají rádi nás, a fakt, že se jedná o světově uznávané filmové režiséry, není vůbec na škodu. Tak vznikla idea comebacku, tedy návratu festivalu obzvláště milých bývalých hostů, a následně i jednoduchý systém, kdy každý pozvaný comeback-host vybere jeden ze svých filmů natočených od návštěvy LFŠ a pak také jakýkoliv film z historie kinematografie blízký jeho srdci jako dárek pro festival. Výsledkem bude naprosto jedinečná sekce představující tvůrce jako Mohsen Makhmalbaf, Fridrik Thór Fridriksson, Pedro Costa, Peter Strickland a Sean Ellis v unikátním kontextu. Půjde o speciální cross-over napříč dějinami filmu (Mohsen Makhmalbaf si například vybral snímek Jaro, léto, podzim, zima… a jaro režiséra Kim Ki-Duka, který uvede). Půjde o jedinečný hvězdný slet potvrzující pozici Letní filmové školy v kontextu evropských filmových festivalů… Hlavně však půjde o společnou oslavu festivalového týmu, filmových tvůrců a jedinečného filmovkového publika,“ vysvětluje programový ředitel Jan Jílek.

Hostem LFŠ bude i všestranný americký tvůrce Ryland Brickson Cole Tews, který je společně s Mikem Cheslikem podepsaný pod originálními taškařicemi Příšera z Michiganského jezera a Stovky bobrů. Tews, který se mimo jiné živí jako číšník v ramen restauraci, uvede na Filmovce oba divácké hity.

Návštěvníci Filmovky nebudou ani letos ochuzeni o tradiční výběr sekcí, které přináší průřez světovou i českou kinematografií, historií i současností. Dramaturgický tým v čele s Ivou Hejlíčkovou a Janem Jílkem se letos zaměřil na tvorbu Davida Lynche, Federica Felliniho, génia české filmové hudby Zdeňka Lišky nebo známé neznámé Chantal Akermanové, jejíž film Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel se v roce 2022 objevil v čele prestižního žebříčku nejlepších filmů historie. Festival připomene i filmy Nového Hollywoodu, Apuovu trilogii Satjádžita Ráje, evropské buranské komedie a představí současnou tuniskou kinematografii. Série FAMU Films History se letos dostane do 80. let, kdy vznikl i protisocialistický film Evžen mezi námi, který na Letní filmové škole uvede představitel hlavní role Jan Kraus.

Zcela unikátní bude letos Němý film s živou hudbou. V jedné z dlouhodobě nejoblíbenějších filmovkových sekcí letos padla volba na snímky japonského filmaře Jasudžira Ozua, který před nástupem zvuku stihl režírovat tři desítky němých filmů. Diváci prostřednictvím Ozuovy retrospektivy objeví fascinující svět japonské němé kinematografie a tzv. benši, kteří v této éře doprovázeli filmy strhujícími performativními výkony. Dvě z projekcí na Letní filmové škole doprovodí svým komentářem Ičiro Kataoka, přední současný mistr této umělecké disciplíny. Obě projekce spolu s ním doprovodí japonská pianistka Reiko Emuraová. Hudební doprovod k dalším projekcím obstarají německý nejen elektronický hudebník Schneider TM, italský baskytarista Massimo Pupillo a česká kapela Whyohwhy.

Letní kino ve Smetanových sadech bude promítat slavná i méně známá díla Karla Zemana. Plátno na Masarykově náměstí bude až do soboty 3. srpna patřit filmům na přání obyvatel Uherského Hradiště, kteří měli možnost stát se na chvíli filmovkovými dramaturgy. Z širšího výběru kvalitních a divácky úspěšných českých titulů uplynulých pěti dekád vybírali ty, s nimiž chtějí strávit horké letní večery (např. Marečku, podejte mi pero, Samotáři, Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka nebo Přišla v noci).

Doprovodnému programu budou vévodit Tata Bojs, kteří v rámci slavnostního zahájení zahrají zdarma na Masarykově náměstí, návštěvníci se můžou těšit i na Divadlo Na zábradlí, domácí Haraficu s hosty, Collegium 1704 či Janu Kirschner.

Akreditace, vstupenky na doprovodný program, balíčky vstupů a mecenášské balíčky jsou v prodeji pouze na lfs.cz a filmovým programem můžete brouzdat i v právě spuštěné speciální festivalové sekci zde.

Reklama

Související novinky

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

07.07.2024

V sobotu 6. července skončil 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V rámci slavnostního zakončení byly samozřejmě rozdány festivalové ceny, a jak jsme zde psali, hlavní ocenění… (více)

V Karlových Varech byly rozdány ceny

V Karlových Varech byly rozdány ceny

06.07.2024

Po rozmanitých devíti dnech končí největší tuzemský filmový svátek, jímž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Během jeho 58. ročníku bylo na plátnech karlovarských kinosálů uvedeno na 180… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Zemřela herečka Anouk Aimée

Zemřela herečka Anouk Aimée

18.06.2024

Přihází smutná zpráva pro celý filmový svět. V úterý ve svém domě v Paříži zemřela jedna z ikon francouzské kinematografie, herečka Anouk Aimée. Bylo jí obdivuhodných dvaadevadesát let. Zprávu… (více)

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Co si nenechat ujít na festivalu Pragueshorts?

Co si nenechat ujít na festivalu Pragueshorts?

27.02.2024 Reklama

Ve středu 28. 2. vypukne 18. ročník Mezinárodního festivalu krátkých filmů Pragueshorts Film Festival, organizovaného každoročně pod hlavičkou MFF Karlovy Vary. Na ty nejlepší krátké filmy z Česka i… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023 Reklama

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023 Reklama

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

14.10.2023

V posledních deseti dnech probíhal ve slunném katalánském Sitgesu 56. ročník Mezinárodního festivalu fantastických filmů. Kulturní svátek zahrnující zástupce zejména žánru hororu, thrilleru, fantasy… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

19.08.2024

Dominance na tržebním vrcholu po spanilé krasojízdě končí. Nový hororový snímek Vetřelec: Romulus od Fede Alvareze (Smrt ve tmě), jenž pochválil i otec série Ridley Scott, překonal všechna očekávání… (více)

Nejnovější novinky

Hledá se režisér příštího Bonda

Hledá se režisér příštího Bonda

27.08.2024

Dalo by se čekat, že touto dobou už budeme mít dávno mnohem jasněji o tom, kam bude směřovat legendární akční franšíza. Od premiéry poslední bondovky Není čas zemřít už uplynulo téměř pět let a… (více)

Angela Gheorghiu - Diva For Ever

Angela Gheorghiu - Diva For Ever

25.08.2024 Reklama

Angela Gheorghiu, dle New York Sun nejpůvabnější a nejnadanější operní hvězda na světě, se vrací do Prahy po 11 letech, aby znovu okouzlila nadšené příznivce. Nejkrásnější světové operní árie… (více)

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama