Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Staré filmy dnes nemají pro mladé diváky žádné kouzlo. Jedou si na vlně těch svých efektních podívaných se spoustou výbuchů, vystřílených nábojů, litrů krve a hromadou mrtvol. Zkuste jim ale pustit Dvanáct rozhněvaných mužů a pravděpodobně změní názor. Tahle 57 let stará klasika má tu sílu přikovat k sedačce i floutka, který je odkojený na komiksech, v pokoji má plakáty všech možných superhrdinů a nikdy neslyšel jméno Henry Fonda. A přitom je to celé "jen" o skupině porotců, kteří diskutují v jedné místnosti, zda pošlou kluka na elektrické křeslo, či nikoliv. A je to hlavně geniální scénář a fantastické herecké výkony, co z filmu dělá nejlepší konverzačku všech dob. Jednou jsme seděli v klubovně a jako film na večer jsme s kámošem prosadili tuhle pecku (namísto Expendables, které chtěla většina). Nikdo jiný to tam neznal a nadšením zrovna neoplývali, ale po půl hodince byl každý doslova nalepený na obrazovku a hltal každé slovo. To prostě mluví za vše. A i když dnes už nikdo z oněch dvanácti porotců nežije, tak tento film udělali navždy nesmrtelným.

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Jasná jednička historických velkofilmů a životní role Mela Gibsona (Martin Riggs promine). Podařilo se zde velmi reálně vykreslit atmosféru a krutost středověku. Bitvy působí opravdu epicky, zvláště ta první, která společně s proslovem Williama Wallace patří k vrcholům filmu. Vše podkresluje FANTASTICKÝ hudební doprovod Jamese Hornera, který je asi tím nejlepším, co jsem kdy ve filmu slyšel. A poslední Williamovo slovo se vryje do paměti jako žádné jiné!

Osvícení

Osvícení (1980)

Který hororový fanoušek by neznal šíleného Jacka Torrance? Žádný. Jack Nicholson zahrál geniálně (snad ještě lépe, než v Přeletu) a pasoval tento film na krále hororového žánru. Jeho přeměna v magora je perfektní a když pak vezme do rukou sekeru, tak mu nemůže konkurovat ani starej Brůna. Napětí pečlivě graduje a vůbec se tu nehraje na nějaké hektolitry krve (no, možná jednou), ani laciné lekačky. Režiséru Kubrickovi se podařilo navodit stísněnou atmosféru prázdného hotelu na výbornou a člověk se bojí i po několikátém shlédnutí. V dnešní době se zase začínají točit kvalitní horory (Wan, Derrickson), ale tenhle skvost už nikdo nepřekoná.