Reklama

Reklama

Příběh opravdového člověka

  • Sovětský svaz Povesť o nastojaščem čeloveke (více)

Obsahy(1)

O nevšedním životě, o povaze, vůli, odvaze a síle ducha legendárního stíhače Alexeje Petroviče Meresjeva vypráví silně humanistické dílo, které vstoupilo do dějin světové kinematografie. Koncem března 1942 byl sestřel stíhač Alexej Petrovič Meresjev a dopadl do centra fašisty ovládaného území v Děmjanském okruhu. Havaroval v neprostupném lese a při pádu se těžce zranil. Každý den uskutečnil za obrovských bolestí s rozdrcenými nárty a snětí v chodidlech 10 tisíc kroků, kterého ho nakonec po dlouhých 18 dnech dovedly až na svobodu. Svobodu, vykoupenou ztrátou obou končetin a obrovskou beznadějí. Opravdový Sovět Alexej Petrovič Meresjev se ale ani na okamžik nevzdal. Silou vůle překonal nástrahy osudu, aby nakonec opět usedl do kokpitu svého milovaného bojového letounu a dál bránil svou rodnou vlast. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film o skutečném hrdinovi. 1) No je to tedy podívaná. Od reality zcela odtržené dialogy dobře vyjadřují oficiální stalinskou linii._____ 2) Z hlediska doby vzniku je film relativně střízlivý a míra propagandy únosná s ohledem na skutečnost, že byly tři roky po nejstrašnější válce lidských dějin a Stalin vládl neomezeně jako nikdy předtím._____ 3) Někteří komentátoři očividně směšují skutečné osudy pilota Maresjeva s kvalitou filmu._____ 4) Leccos skousnu, ale ne fakt, že jsem se při filmu nudil...ne tolik, jako když jsme na něj chodili se školou, ale přece ano. Snímek postrádá jakékoli konflikty a zvraty, je lineární...jako dobová propaganda._____ 5) Skutečný Maresjev byl vyznamenán mj. i československým Řádem přátelství v roce 1986._____ 6) A na závěr si přečteme kousek z knížky. Rozmlouvá politický komisař s dosud pesimisticky uvažujícím Meresjevem o možnostech dalšího létání. Jako příklad uvádí carského pilota, který létal bez jedné nohy. Meresjev namítá: Но у него не было только ступни. Komisař na to: А ты же советский человек. Meresjev: Он летал на фармане. Разве ето самолет? Ето етажерка. На нем чего не летать? Там такое управление, что ни ловкости, ни быстроты не надо. Komisař: Но ты же советский человек! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Neustále vyzdvihovanie "ale ty si sovietsky človek" mi v detských rokoch, keď som videl film po prvýkrát, pripadalo prirodzene naliehavé zdôrazňovanie heroizmu sovietskych ľudí, ktorí sa nesklonili pred žiadnou prekážkou a vždy zvíťazili... Po mojej včerajšej repríze po mnohých rokoch mi toto zdôrazňovanie šlo riadne na nervy. Navzdory tomu, že mi je jasné, že ide o silno propagandistický film. Na druhej strane treba uznať nesporné filmárske kvality snímku, rozhodne patrí k tomu lepšiemu. 3+ ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Uteklo hodně vody, co jsem poprvé tento film o síle lidské vůle a vytrvalosti viděla jako dítko školou povinné. Na to, že byl natočený krátce po válce a popisuje skutečný příběh, si nikterak nezadá se současnými americkými válečnými filmy s fiktivními hrdiny „svalovci“, kteří rovněž bojují s nepřáteli ve jménu své vlasti. Můžeme si položit otázku, kde končí vlastenectví a začíná propaganda. Pro mne je to i po těch letech dobrý film s na svou dobu mimořádně silným příběhem. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příběh, který má ukázat, že režím a společná víra dokáží zázraky a mají potvrdit správnost cesty. Válečný letec Alexej Meresejev (Pavel Kadočnikov) se nejdříve po sestřelení potácí, plazí a kutálí do záchrany. Po amputaci nohou a hledání motivace dochází k závěru, že může dělat to, co předtím, jen musí jít za svým cílem. A dokáže to, opravdu to dokáže. A je k tomu jediný důvod: stal se opravdovým člověkem, byl to přece sovětský člověk a bolševik k tomu! A tenhle druh lidí dokáže vše, co si zamane. A tak se zase vrací k původní profesi a hrdině brání svoji vlast před nepřáteli. Navíc tak dobře a radostně tančí kozáčka. Má to silné a zajímavé momenty, ale příliš patosu a zdůrazňování pojmu : sovětský člověk a bolševik! ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Nemám nohy, jestli pak já dolezu, k támhletomu pařezu... Od příběhu hrdinného sovětského letce jsem původně očekával, že se bude více soustředit na jeho cestu německým územím k vlastním jednotkám. Nakonec to ale ani není na škodu, že tomu tak nebylo. Tuto počáteční část přeskočímě docela rychle a následuje nejzdlouhavější část filmu v nemocnici, která zobrazuje Meresjevovu rekonvalescenci po ztrátě dolních končetin a v závěru se opět dostává hrdina do bojové akce. Film se soustředí hlavně na těžkosti Meresjevova zotavování a jeho s tím související problémy. Sám ale několikrát poznamenává, že je "sovětský člověk" a následně nato všemi problémy projde bez větších problémů. To o co zde jde především je zobrazit nezlomnou vůli sovětského člověka překonat jakoukoliv překážku a bránit svoji vlast, přes zdravotní handicap. Hudba u tohoto snímku až na pár míst, kde je diegetická a slouží jen jako prostředek pro udávání rytmu tance(ano, člověk s protézami nohou tancuje kozáčka), se nevyskytuje. ()

Zajímavosti (1)

  • Hrdina Příběhu opravdového člověka Alexej Maresjev (legendární sovětský letec sestřelený v roce 1942, ztratil obě nohy avšak znovu začal létat) zemřel na infarkt 16. května 2001, ve svých 85 letech. Za vojenských poct byl pohřben v Moskvě. (Rodriguez)

Reklama

Reklama