Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (345)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ano, závist je mocná a nesmrtelná, zvlášť, když kráčí ruku v ruce s hloupostí. Přesně takhle si budu tetičku Závist představovat do konce života. Její zhmotnění v podobě Jiřiny Bohdalové bylo dokonalé. Jí ta Závist sedla jako zadek na hrnec. Rozum a Štěstí se taky povedli. Jaromír Hanzlík byl kouzelný, když přišel o rozum. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zpracování staré Erbenovy pohádky známé rovněž ve Werichově převyprávění ve své aktualizované podobě má celou řadu předností, vyvažujících možná slabší místa projektu. Spor Rozumu a Štěstí je doplněn do trojúhelníku o všudypřítomnou Závist. Pyšný Rozum (ve Werichově podání obtloustlý čtyřicetiletý funkcionář doby zhruba Pražského jara, ve filmu virtuózní Eduard Cupák) je v této verzi nejzpupnější. Negativní "zázraky", které tím vyvolá, překonávají i ta nejhorší očekávání. Jejich závěrečná inventarizace je skličující: hodný král (Hanzlík), který bez vlastního přičinění zhloupnul a natropil ve své zemi řadu stěží ověřitelných škod; hodný vesnický bloudeček, náhle přemoudřely, který opačnou cestou posléze dospívá ke stejným výsledkům jako postižený panmovník. A do toho zlomyslné Štěstí (dobrácká Libuše Šafránková), které ze zhlouplého Rozumu dělá doslova fašírku, protože takto drsná fakta nezvládne ani sebekluzčí sofista, natož v zásadě počestný a seriózní Rozum. Zato všude vládne to, co nechtěl nikdo z nich: Závist-Nenávist (Bohdalová). I nalezené řešení není bez slabin. Rozum, který uznal, že přestřelil a nese za to veškerou zodpovědnost, problém vyřeší tím, že rozumu zbaví sebe sama. Nenávist pomine, problém nezmizí. Smysl transformačních československých a českých devadesátých let byl osvětlen s předvídavostí, která bere dech i dnes. A tak si s hlavními hrdiny Zelenkova filmu můžeme zopakovat klíčovou myšlenku TETY: "Jejejej, to se mi ulevilo". Je to pravda: myšlení, zejména to přemýšlivé, opravdu bolí. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle pohádku jsem opravdu nikdy neměla ráda. Připadala mi taková jiná a vůbec ne pohádková, spíše jako normální film. Co si pamatuju, byl mi docela dost protivný Filip Blažek. Prostě celkově, tohle mě nikdy nezaujalo a myslím, že máme daleko lepší pohádky. Ale třeba Bohdalová je i tady dobrá... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jak já tuhle hnusnou babu vždycky nesnášel. Pryč jsou doby dobrých scénářů, barvitých zápletek a vtipných scén. Zbyly jen potemnělé, debilní, nudné blafy, které otravují jak svojí stupiditou, tak i naprosto šílenými efekty a papundeklovým okolím. Že jsou komunisti pryč samozřejmě vítám, ale pohádky nám mohli nechat. 30% ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Jako dítě bych dal čtyři hvězdy....přeci jsem jen vyrostl a na čtyři hvězdy je potřeba trochu víc, něž solidní chameleonnost Jiřiny Bohdalové, ze které šel strach, z rázem debilního Hanzlíka a extrémně přeslazeného Blažka....a navíc ta ústřední písnička se mi zdála už v osmi letech jako totální svačka! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Natáčeno se také na zámku ve Vranově nad Dyjí , Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. (M.B)
  • Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč. (Pumiiix)

Reklama

Reklama