Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

ripo 

všechny recenze uživatele

Radostný pocit, který při zhlédnutí této veselohry máme, pramení především z toho, že nám živě připomene skutečnost, jak naši nejlepší pracovníci, manuální i duševní, mohou dnes trávit svůj zasloužený oddech po celoroční práci. To, co nám začíná být pomalu samozřejmé, že totiž proslulá lázeňská města naší země, nejlepší chaty v rekreačních střediskách u jezer, řek a v horách, jsou téměř po celý rok obsazeny pracujícími lidmi, z nichž pro některé byla v dřívějších dobách podobná dovolená buď neznámým pojmem, nebo stěží realisovatelným snem, tato skutečnost je jistě neobvyklou podívanou pro pracující lidi těch zemí, v nichž nezaměstnanost opět den ze dne roste a péče o rekreaci pracujících v tom smyslu, jak ji známe u nás, prakticky neexistuje. Bylo by jistě nesmírně poučné, pozorovat reakcí tohoto obecenstva na filmy podobného druhu, jako je „Dovolená s Andělem". — Naše obecenstvo film uvítá především pro svěží humor, jehož nositelem je zejména Jaroslav Marvan v roli revisora Anděla, a pro vskutku podmanivé zachyceni krásného prostředí letní rekreace, na němž se značnou měrou podílí dokonalá barevná fotografie kameramana Stallicha. Škoda, že ještě větší účinnosti filmu brání některé nedostatky, spočívající v neprokreslenosti charakteru některých postav, jejich vzájemných vztahů, v nepřesvědčivosti některých typů — na příklad zedniček — a v nevěrohodnosti řady detailů, pokud jde o charakteristiku prostředí zotavovny a kostýmování herců. Filmový přehled 19/1953 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Soudruh Anděl je trochu nesdílný. Závodní rada Dopravního podniku tady v poukaze poznamenala, že za tři roky neměl ani hodinu absence a ve službě je příkladně svědomitý." Tak to mám mimořádnou radost, když revizoři vykonávají svou práci zodpovědně. Nicméně mne tento nejprotivnější rekreant baví a ještě zábavnější jsou rekreanti, kteří mají zakázáno o dovolené pracovat, ale nejde jim to. Já to chápu, že to celé vyznívá jako trapná komunistická agitka, ale s trochou nadsázky to taky tepe do systému, protože ve skříni je málo ramínek a občas tam nesvítí nějaká ta lampička. Pro mě to zkrátka vždycky bylo optimisticky nakažlivé sci-fi. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Oblíbená komedie u níž musítě buďto nemyslet a nebo vzpomenou údernických let, kdy každý plnil plán na 102% a jezdil na rekreace. Zkrátka na ,,krásná'' padesátá. Lidským historkám se sice můžeme smát a jiskření mezi bodrým Kemrem a morousem Marvanem nám může připadat zábavné, ale mezi řádky jde na člověka děs. Ať už jsou to kolektivní zábavy, kolektivní rekreace, kolektivní soudružský duch - který by si rekreanti měli odvézt i domů a na dílny.... Jsou to však všude na chodbách všudypřítomné plakáty se srpy a kladivy československé a sovětské vlajky,a le hlavně podbizny dvou největších vrahounů Stalina S Gottwaldem... (naštěstí pro svět a hlavně pro vězněné a perzekuované v době uvedení filmu už oběma šmejdům zbýval jen necelý rok života). Oblíbená Dovolená s Anděleme není pravá komedie. Je to komunistická agitka u níž by se měl člověk zaměřit ne na ty dva, ale na to všechno okolo. Dvě jízdy na černo. * * ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když sečtete návštěvnost Pyšné princezny a Dovolené s Andělem, zjistíte, že Bořivoj Zeman se v jediném roce postaral o 12 482 570 prodaných lístků do kina. To už se nikdy nikomu (u nás) nepodaří. Oba dva filmy dobře zapadaly do "výchovného" plánu barrandovské dramaturgie, ale narozdíl od jiných byla jejich návštěva dobrovolná. Nejen u Pyšné princezny, ale i u Dovolené to svědčí o dobrém řemesle. Ale málo se ví, že ten film byl sokonce ještě úspěšnější v zahraničí. Nejen v okolních socialistických zemích, ale pokud vím, tak i v Západním Německu, Itálii a Francii. Brigádám tam asi nevěnovali pozornost, zato plakát se zachmuřeným Marvanem s košíkem hub jukal z každého rohu a právě Marvan je musel bavit. Tak jako se my smějeme dejme tomu Četníku ze Saint Tropez, ačkoli přesně nerozumíme podivně vojenskému řádu francouzského četnictva, smáli se v zahraničí soudruhu revizorovi, postavě univerzálně přenosné a srozumitelné. To, že Anděl vyhrál i anketu "Hrdina filmového úsměvu", nás všechny překvapilo, ale zase - bylo to hodnocení nejoblíbenější postavy, ne filmu. Protože Marvan ten film přesahuje. Tak prosím vnímejte i mých 60% ()

themic 

všechny recenze uživatele

Naivní komedie, kde se mají všichni rádi, pracují a mají dostatek všeho co chtějí. Je z toho cejtit ta atmosféra komunismu, která se snaží skrze film ukázat štěští a spokojenost občanů do světa. Celkem nadprůměrná česká komedie s výbornými herci, kteří se vůbec nedají srovnát s dneškem. 70% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Marienka Vaněčková (Stanislava Seimlová) si dala do rozhlasu zahrať pieseň "Vyznání" a Jeřábek (Josef Hlinomaz) si dal zahrať polku s názvom "Tečka za láskou", ktorú zaspieval František Kokejl, ktorý vo filme stvárnil baníka z Ostravy menom Joséfek Babica. František Kokejl bol operný spevák, a tak mu zaspievať túto skladbu nerobilo problém. Obe skladby zložil pre film Dalibor C. Vačkář a pridal ešte na tú dobu typickú proletársku pieseň "Krásné je žít". Pieseň "Vyznání" vznikla len pre potreby filmu. Text piesne napísali Jaroslav MottlJosef Neuberg a František Vlček. (Raccoon.city)
  • Rekreant (Josef Hlinomaz) stojící u jezera se pátravě zadívá na objekt školky. Jezero je však u obce Hamr na Jezeře a školka v Jevanech, tedy 110 kilometrů od sebe. (sator)
  • Josef Kemr, ktorý stvárnil Výhlídku, bol angažovaný i z toho dôvodu, že postava mala vedieť hrať na violu, čo herec skutočne vedel. (dyfur)

Reklama

Reklama