Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Povedená pohádka o Honzíkovi a Mařence, ve které sice absentuje jakákoliv perníková chaloupka i sourozenecké spříznění (incest nechme bibli, ne pohádkám), za to je tu mimo jiné divý lupič, rytířský turnaj, nebo transformace jisté postavy do něčeho, co vypadá jako kamenný emo-goth chrlič, který je mimochodem snad jediná věc, která si zasluhuje z imaginačního hlediska pozornost, s návrhem kresby se tu nikdo moc nevytáhl a většina věcí působí vizuálně docela nudně, byť stále dobře nakresleně a naanimovaně, ale stále nudně, Zeman, neZeman. Rozhodně to nepatří mezi špičku toho, co se dá ploškovou animací vytvořit, ale pořád je to zábavná pohádka s dobře zvolenou krátkou stopáží. Proč zeman nikdy nenaanimoval jedinou vemírnou vydru s chapadly? ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Dojemné,poučné,veselé i strašidelné....Prostě tak jak to Karel Zeman ve filmu a Karel Svoboda v hudbě uměli.Ano bohužel už u obou mluvíme pouze v minulém čase....Stejně si ,ale někdy říkám že některé věci či lidé neumírají....Prostě NEMOHOU !!!!Tak ještě jednou díky všem tvůrcům těchto filmů za zážitky přetrvávající v našich srdcích léta.Díky.... :) ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Žiadna Baba Jaga a Perníková chalúpka? No nič. Nieže by som bol tým pádom nespokojný, ale nechal som sa nalapať. Tak či tak, dostalo sa mi atmosférickej rozprávky, ktorá je síce pre tých najmenších, ale predsa len tam cítiť občas dusno a temnotu. Ak by to Zeman pojal tak hororovo, ako svojho UČŇA, bola by to pecka. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Toto poslední dílo od mistra Zemana mě dlouho unikalo. Vzpomínám si jen, že kdysi dávno to vysílali na Primě (Premiéře:-). Ale já to neviděl. A tak mě jednoho podzimního dne napadlo, že tuto pohádku musím shlédnout. Jelikož jsem před pár dny viděl výborný animák Čarodějův učeň, tak mé očekávání od Honzíka a Mařenky bylo veliké. Bohužel, se slzou v oku musím říct, že jsem velmi, ale opravdu velmi zklamán. Je to děj úplně o ničem a bude vás spíše uspávat. Osobně si myslím, že se najde hodně diváků, kteří si tuto pohádku pustí dříve než Krabata a odradí je právě od shlédnutí Čarodějova učně. Tak lidi, prosím, pusťte si nejdříve učně Krabata. A na Honzíka a Mařenku se podívejte až nebude v televizním programu nic zajímavého. Dvě hvězdy dávám z úcty k panu Zemanovi, který mě svými ostatními díly úplně dostal a nikdy na ně nezapomenu. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Je to dokonalé. Kam se na Zemana hrabou dnešní 3D filmy? Úžasný příběh, dokonalá, lehce vtíravá, ale geniální hudba. A nádherná pohádka, ze které dozajista čerpal třeba Troška s Jasněnkou. Neokouká se to, nezestárne. No jo, jsem nostalgická. Ale ta poetika, přitom obrovská dějovost, způsob, jakým si umí udělat legraci, vystrašit či přímo vyděsit, nalákat a udržet si dospělé a ty menší, možná nejmenší...To je výjimečné. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama