Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Poslední příběh tohoto velikého muže s obrovským srdcem. Příběh o Honzíkovi a Mařence. Vskutku mě zahřál u srdce a pochopil jsem spoustu věcí, kvůli kterým jsem se trápil. Jaký to genius? Ty famfáry, ta struktura a originálnost. Ty dobré pocity. Mám mnoho filmů od Zemana a spoustu ještě čeká na shlédnutí. To co jsem cítil u Krabata bylo nepopsatelné. U mě zatím nepřekonaný příběh. Krabat a hned za ním John a Mariii. Děkujeme, děkujeme, co jste udělal pro děti. To byl muž co se narodil ještě za Rakouska-Uherska, když vládl sám císař František Josef I. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nemám rád všechny ty mnohokrát použité motivy ze stále stejné kolekce stále stejně vyžilých klasických pohádek dopředu známých a k uzoufání předvídatelných a nemám ani v lásce všechny ty hloupé Honzy, co sotva z pece slezou, hned jim spadne do klína celé království i s princeznou. Karel Zeman se i přes vysoký věk ukázal jako inovátor a jeho pohádka má originální scénář, kde musí hrdina projít strastiplnou cestou vlastního zrání a na konci ho nečeká bohatství, jen záchrana holého života. Film je po dobrodružně exotickém výletu po cestách námořníka Sindibáda a temně baladickém Krabatovi, který se blíží německému pojetí příběhu ve stylu bratří Grimmů, návratem k české poetice a do lůna českého království, kde se příběh statečného Honzíka za časů Karla IV. odehrává. Výtvarně vyšperkovaná záležitost se zajímavým hudebním doprovodem od Karla Svobody. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Dojemné,poučné,veselé i strašidelné....Prostě tak jak to Karel Zeman ve filmu a Karel Svoboda v hudbě uměli.Ano bohužel už u obou mluvíme pouze v minulém čase....Stejně si ,ale někdy říkám že některé věci či lidé neumírají....Prostě NEMOHOU !!!!Tak ještě jednou díky všem tvůrcům těchto filmů za zážitky přetrvávající v našich srdcích léta.Díky.... :) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka mě lehce zklamala. Zeman byl vždy mistr v navozování atmosféry exotických dálek a klasická česká pohádka mi k němu příliš nesedne. Celkový dojem také kazí hudební doprovod. Nic proti filmové hudbě Karla Svobody, jeho Návštěvnící, či Chobotnice jsou bez chyby, jenomže chladbý syntetizátorový zvuk působí v animované středověké pohádce nepatřičně. Navíc tam zpívá Helenka a tu fakt nemusím. Na Zemana je tento film příliš obyčejný. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Klenot československé kinematografie. Sudičky darovaly Honzíkovi 3 skřítky, kteří mu mají pomáhat a doprovázet ho po celý život. Honzík se promění v upíra a zamiluje se do Mařenky, která ho k vůli jeho momentální indispozici odmítá. Proto se Honza zúčastní rytířského turnaje, který nakonec vyhraje a unese Mařenku do lesa a Honzíkovo prokletí zruší. 90% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama