Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Toto poslední dílo od mistra Zemana mě dlouho unikalo. Vzpomínám si jen, že kdysi dávno to vysílali na Primě (Premiéře:-). Ale já to neviděl. A tak mě jednoho podzimního dne napadlo, že tuto pohádku musím shlédnout. Jelikož jsem před pár dny viděl výborný animák Čarodějův učeň, tak mé očekávání od Honzíka a Mařenky bylo veliké. Bohužel, se slzou v oku musím říct, že jsem velmi, ale opravdu velmi zklamán. Je to děj úplně o ničem a bude vás spíše uspávat. Osobně si myslím, že se najde hodně diváků, kteří si tuto pohádku pustí dříve než Krabata a odradí je právě od shlédnutí Čarodějova učně. Tak lidi, prosím, pusťte si nejdříve učně Krabata. A na Honzíka a Mařenku se podívejte až nebude v televizním programu nic zajímavého. Dvě hvězdy dávám z úcty k panu Zemanovi, který mě svými ostatními díly úplně dostal a nikdy na ně nezapomenu. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo, ale vždy som si podľa názvu myslela, že to je ten Honzík a Mařenka, ktorí nájdu perníkovú chalúpku. Takže ma dej príjemne prekvapil, aj keď ma viac začal baviť až po prílete labutí. Krásna Svobodova hudba, najmä tie temnejšie pasáže. Tá temnota veľmi pasovala aj príbehu, keby jej bolo viac, bolo by ešte lepšie. Štýl animácie krásny, tam nie je čo vytknúť. Snáď len tá Honzíkova pasivita v prvej polovici filmu a to, že niektoré postavy rozprávali viac ako mali a naopak. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nemám rád všechny ty mnohokrát použité motivy ze stále stejné kolekce stále stejně vyžilých klasických pohádek dopředu známých a k uzoufání předvídatelných a nemám ani v lásce všechny ty hloupé Honzy, co sotva z pece slezou, hned jim spadne do klína celé království i s princeznou. Karel Zeman se i přes vysoký věk ukázal jako inovátor a jeho pohádka má originální scénář, kde musí hrdina projít strastiplnou cestou vlastního zrání a na konci ho nečeká bohatství, jen záchrana holého života. Film je po dobrodružně exotickém výletu po cestách námořníka Sindibáda a temně baladickém Krabatovi, který se blíží německému pojetí příběhu ve stylu bratří Grimmů, návratem k české poetice a do lůna českého království, kde se příběh statečného Honzíka za časů Karla IV. odehrává. Výtvarně vyšperkovaná záležitost se zajímavým hudebním doprovodem od Karla Svobody. Celkový dojem: 95 %. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Krásně melancholická pohádka z trochu jiného soudku, než na co býváme u českých pohádek zvyklí. Škoda, že jsem tuhle baladu neměla možnost vidět v útlejším věku, protože by mě opravdu zajímalo, jak by na mě působila. Karel Zeman byl opravdu mistr naší animované tvorby, Karel Svoboda geniální skladatel a když se ti dva dali dohromady, muselo zákonitě vzniknout něco výjimečného. Mimochodem, naprosto geniálním vynálezem je pojízdné křeslo krále Berana s živým motorem a ruční brzdou. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Poslední příběh tohoto velikého muže s obrovským srdcem. Příběh o Honzíkovi a Mařence. Vskutku mě zahřál u srdce a pochopil jsem spoustu věcí, kvůli kterým jsem se trápil. Jaký to genius? Ty famfáry, ta struktura a originálnost. Ty dobré pocity. Mám mnoho filmů od Zemana a spoustu ještě čeká na shlédnutí. To co jsem cítil u Krabata bylo nepopsatelné. U mě zatím nepřekonaný příběh. Krabat a hned za ním John a Mariii. Děkujeme, děkujeme, co jste udělal pro děti. To byl muž co se narodil ještě za Rakouska-Uherska, když vládl sám císař František Josef I. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama