Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Kniha Fredericka Forsytha bola jednoducho fantastická!!! Na tento film som bol namlsaný ako už dlho nie a výsledok veľmi potešil, hoci tú silu knihy som z filmu nepocítil. Povedzme si pravdu, pri tak dokonalej predlohe (film sa výrazne drží storylinu knihy) mohol tento film spackať len nejaký "amatér" a Zinneman svoju rolu zvládol. Oceňujem casting, predovšetkým postava "chameleóna" Šakala bola vskutku podarená a mrazivá. Prvá liga politicko- špionážneho trileru...4,5*/5 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmový kousek z dob, kdy rozhodující byla kvalita scénáře a režiséra a nikoliv rozpočet a množství použitých digitálních triků. Chladně a s odstupem, téměř dokumentárním stylem natočené kriminální drama přípravy a uskutečnění jednoho atentátu, které vychází ze skutečných událostí. Konec konců uskutečněný atentát na francouzského prezidenta de Gaullea je v Zinnemannově snímku na začátku zmíněn. Organizace tajné armády si tehdy skutečně najala dalšího zabijáka, ale kvůli policejním zátahům už k atentátu nedošlo. Forsyth si zajímavým způsobem pohrává s těmito motivy a jeho knížka patří k tomu nejlepšímu, co v daném žánru vzniklo. Film knize nedělá ostudu, byť jde pochopitelně o jiné médium, takže příběh je trochu zjednodušen. Nájemnému zabijákovi stačí k provedení zločinu jen puška s dobrou optikou a anonymita velkoměsta. Nepotřebuje složitou konspiraci, ničivé zbraně a šílené scénáristické zvraty jako jeho ubohoučký remake. Velmi dobrý výkon Edwarda Foxe v hlavní roli a profesionální režie. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

OAS - Organizace tajné armády. Natočeno podle stejnojmenné knihy, kterou napsal Frederick Forsyth. Je jen jediná možnost - muž, cizinec, kterého ve Francii nikdo nezná. Kód : Šakal. Dříve než tento snímek, jsem viděl americké remake s Brucem Willisem,. Jsem tedy hodně ovlivněn tímto snímkem, který se mi velice líbil. Ta americká verze se mi zdá akčnější, plynulejší, napínavější a hudebně lepší než tento původní film. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nuž .. Šakal pre mňa nemal tú správnu charizmu, ale zase dokázal prestriekať auto bez ušpinenia nohavíc. No a pán detektív, zvaný Lebel, tak ten mal na konci také šťastie, vedel ktorého policajta v dave má osloviť, no a rýchlosť akou odhalil dom, byt a zneškodnil Šakala, bola ohromujúca. Príbeh nie zlý, len ma to bohužiaľ nebavilo. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Už úvodná rekonštrukcia mi ukázala,v akých šlapajách sa bude uberať tento vynikajúci počin,ktorý neskorší remake hravo strčí do vrecka... Na prezidenta Charlesa de Gaullea sa najprv vrhnú neúspešní členovia francúzskych légii,ktorí sa ho snažia v úvodnom zábere zlikvidovať,potom„ štafetu ”preberá najatý nájomný vrah Šakal,ktorý v podaní Edwarda Foxa podáva strhujúci výkon. Postupne sa dostaneme na jeho spojky a na políciu,ktorá je mu„ vehementne v pätách”,ale je príliš inteligentný,aby ho len tak dostali,a tak zúčtovanie prichádza až na samý koniec. Freda poznám ako režiséra,ktorými jeho snímkami nepohŕdam,a tento počin ma bavil najviac. Šikovný strih ešte zintenzívňuje feeling klasických špionážnych snímkov. A rejža najlepších Bournoviek určite pozná toto milé dielko,ktoré vyzerá po celý čas chytro ako jeho Jason Bourne... ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • U vlaku, kterým odjíždí Šakal (Edward Fox) z Tulle, se do odchodu z pařížského nádraží vymění celkem 5 lokomotiv. (Allster)
  • Přezdívkou Šakal je označován Ilich Ramírez Sánchez původem z Venezuely. Za vinu mu jsou dávány bombové útoky po celém světě. Po mnoha letech skrývání byl dopaden 14. srpna 1994 v súdánském Chartúmu francouzskou tajnou službou. Byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody za vraždu dvou francouzských policistů a trest si odpykává ve vězení ve Francii. (BMW12)
  • Když se Šakal (Edward Fox) setká s výrobcem zbraní v Janově, na obálce časopisu, který drží v ruce, je fotografie Johna F. Kennedyho, který byl zavražděn 22. listopadu 1963. Scéna ve filmu se odehrává 2. srpna téhož roku. (mahler)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama