Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Po hloupé trojce,která klasickou syrovou pátkotřináctkovou atmosféru posunula až někde do debilního čehosi-přichází čtverka ,která má evidentně v úmyslu napravit napáchané škody a vše definitivně ukončit dříve než se to totálně zvrhne(dnes už bohužel víme,že šlo o pokus neúspěšný).............A opravdu je to o poznání lepší a koukatelnější-stále však daleko za prvními dvěma díly.....Jde o čistou tupou vyvražďovačku s bandou naprosto kreténských a trapných (ten tanec to je opravdu vrchol trapnosti) tínejdžrů,kteří vůbec netuší,že svět se točí i kolem něčeho jiného než je dnešní šukačka s ...no s kýmkoliv.......V této rovině se Jason stává mým hrdinou,protože zbavuje svět těchhle věčně naddržených ,trapně tupých postav.......................no abych to zkrátil=Mnohé chyby byly napraveny,atmosféra se lehce zotavila,Jason působí trošku chytřeji,všem jsem tu smrt přál,a i když jsem se chvílema nudil,tak se to dalo skousnout.....60% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že mě to bude bavit i po čtvrté, ale jsem rád, že jsem se mýlil. I tento díl si totiž získal mé sympatie a to úplně stejné, jako předchozí tři díly. Moc nechápu tu kritiku, kterou jsem si o něm na netu přečetl – vždyť tohle byla velmi slušná krvavá podívaná a rozhodně nadprůměrný slasher. Co víc si může divák přát, než pořádnou kupu mrtvol, slušné triky a pěkně nasraného hlavního záporáka. Snad jen dobrou atmosféru a i té se nám tu dostalo. Takže z mé strany určitě spokojenost, o tom žádná… Máme tu další várku čerstvého masa, pěkné děvčata a samozřejmě nesmí chybět i nahota. Takže pánové si určitě přijdou na své. Holky byly atraktivní a většina se nestyděla ukázat své ženské přednosti – což samozřejmě do této série patří úplně stejně jako samotný Jason. A ten se opět činil, jen co je pravda. Nejprve si vychutnal nadrženého patologa i s rajcovní sestřičkou, no a následně vyslyšel „volání domova“. Ještě že to jezero pořád k sobě láká tolik nadržených teenagerů. Jason je však charakter každým coulem. Nejdřív je z dálky jen šmíruje, nechá je i zasouložit si a teprve potom jim dopřeje pěkně bolestivou smrt. Je to „formát“ to se pozná hned… Ačkoliv je tato mašina na zabíjení téměř k nezastavení, vždy se nakonec najde někdo, kdo mu takříkajíc natrhne kšandy. O to víc to pro něj muselo být tentokrát potupné, že to byl malý usmrkanec, jehož zálibou bylo až doteď dělání masek nejrůznějších monster a hororových příšer. Corey Feldman se konečně dostavil na scénu a Tommy Jarvis společně s Jasonem jsou největšími ikonami celé série. Takže jsem rád, že jsem ho konečně „poznal“ – dosud jsem měl tu čest jen v jeho herní (dospělé) podobě. Kromě něj se tu objevilo i několik dalších známějších tváří – samozřejmě hlavně „slizoun“ Crispin Glover – tady až moc velký slušnák. Co se hereckých výkonů týče, tak jsem si vážně nemohl stěžovat. Celkem slušný průměr předvedli téměř všichni zúčastnění – snad jen kromě těch dvojčat – ty ale zase předvedly jiné přednosti, takže se to nakonec vyrovnalo. Co se čtverky týče, i tentokrát jí prostě musím ohodnotit lehce nadprůměrně, protože já se prostě bavil. A to i díky návratu Toma Saviniho a jeho efektům. 70% ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl začne úvodním shrnutím předcházejících dílů, které nové diváky pěkně uvede do děje. Je to dobrý sestřih, ve kterém vidíme dobré scény z filmů, které nijak zvlášť dobré nebyly. Pátek třináctého 4 není bohužel opět ničím výjimečným. Jde o poměrně nadržený film s dostatkem erotiky. Dojde dokonce i na obnažená sexy dvojčata. Hlavní parta teenagerů jsou hrozná košťata a jedním z hlavních hrdinů je i divný kluk, co si vyrábí na svůj věk dost propracované masky. Tento klučina je občas svědkem nějaké nadrženosti partičky odvedle, což je docela ujetý. Místo pořádného hororového zabíjení je podstatná část filmu o těch mladých pitomcích a tom divným klučinovi. Do toho jen Jason vždy vyjde ze zálohy a rychle někoho kuchne. Trochu víc zabíjet se začne až v samotném závěru, který má zajímavý nápad, ale bohužel je zpracován šíleně trapně. Mamka divnýho klučiny bojuje o život, zatímco on si dramaticky vyholuje hlavu kvůli svému divnému plánu... Nefunguje to. Hodně slabý díl Pátku 13. (4/10) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Joseph Zito byl zdatný režisér hororů - tento díl Pátku nebo The prowler, i akčních válů - Missing in action nebo Invasion USA. Na speciální efekty si přizval svého oblíbeného maskéra Toma Saviniho a ten se postaral o skvělé mordy a Jasonův zdeformovaný obličej, který ukáže na konci filmu. Čtvrté pokračování začíná přesně tam, kde končí trojka a "mrtvého" Jasona odvážejí do městské márnice, odkud po chvíli a dvou vydařených mordech utíká zpět ke svému milovanému Křišťálovému jezeru, kde na něho čeká nová parta teenagerů, kteří si chtějí užít víkend po svém a Jason jim to opět překazí. Velmi dobré pokračování zatím neupadající série . ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Neposedný synek paní Vorheesové se vrací mezi živé, protože ani sekera zaražená do hlavy v jeho posledním dobrodružství ho nemůže rozházet. Tahle část je oproti trojce přímočařejší, což ale neznamená, že je to na škodu. Jason nevymýšlí nějaké nápadité mordy, spíše tu jenom kuchá a seká se svou přítelkyní - mačetou. A jelikož triky měl na starosti Savini, můžete si udělat přesný obrázek sami. Zároveň je to poslední díl, který si zachoval vynikající atmosféru předchozích snímků. Joseph Zito krváky uměl (tři roky předtím se předvedl brutalitou Vrah Rosemary), škoda že toho víc podobného nenatočil. U mě za 90%. P.S: Nikdy nezapomenu, jak jsem tohle viděl jako dítě, sám doma a pozdě v noci :) ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu museli někteří herci provádět nepohodlné nebo nebezpečné kaskadérské kousky sami. To se nelíbilo profesionálnímu kaskadérovi Tedu Whiteovi (Jason), který trval na ohleduplnosti k ostatním hercům. Vztah mezi ním a režisérem Josephem Zitem začal být velmi napjatý, což vyústilo ve Whiteův požadavek, aby nebyl uveden v titulcích. Kaskadér se poté od filmu distancoval a označil ho za "sračku". (Epistemolog)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 52. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (ČSFD)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 33 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno