Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Komediální kriminálka, kde vtip je spíš omyl, pátrání úsměvné a postavy černobílé jak televize za dob rady Vacátka. Jirka Strach z toho aj tak udělal celkem príma zábavu, ale já si říkám, jestli by si pan Mareš neměl vzít na chvíli dovolenou. Anebo si aspoň koupit jinou tužku, než s jakou psal První oddělení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vemte paní ven. Přinesla nám něco hodně důležitýho, tak ať jí udělají bukální stěr a daktylky, když nám to tady tak pěkně vochmatala." Docent mě bavil svou znalostí policejního prostředí. Tam skutečně pravá ruka často netuší, co před ní skrývá levá, velký akce nejednou nevyjdou kvůli absurdním kravinám a ambiciózní slečny se na kriminálky většinou dostávají bočním vchodem. Kupodivu z nich jejich nadřízení potom nemají radost a ty holky to "trošku" štve. U toho všeho jsem svýho času byl a baví mě, když je vědoucí autor nařčen filmovými recenzenty z nevědomosti. On se tomu musí smát a já mu tu dobrou náladu přeju. ()

Reklama

EllienPM 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V druhé půli SPOILER. Vyrovnanost - NE. Detektivní uvěřitelnost - NE. Roboticky popsat skutečnou událost nebo stvořit funkční fikci - to jsou zcela odlišné disciplíny. Nevadil by závan Oddělení, kdyby Vetchý nepůsobil skoro vždy parodicky směšně. Vzájemné nezvedání telefonu mezi kolegy pobaví a poslouží v epizodě první, nefunguje v poslední. Papundeklově působící kulisy kanceláří - kytka, knihovna, uklízečka - to by fakt oko ocenilo. Totéž při ohledávání místa činu - v lese neprojede za celou dobu opakovaných návštěv ani jedno civilní auto. Nevyrovnanost - v jedné scéně (vykonání potřeby v lese) je Tereza bravurní při bezdomovci, o epizodu později je hloupou čekající ovcí ve vile u fotky s bílou dodávkou (mohlo dojít alespoň na souboj). Všechny scény ve vile = krize,. Asi paralýza tehdejším lockdownem. Tři díly se Docent snaží o psychologický profil, aby nakonec pachatel nedostal téměř žádný prostor. Poslední jeho scéna z mačetou je směšná. Co mi vadí celou dobu nejvíc, to je závěr první epizody - krevní stopy jsou hned u vstupních dveří, přitom to uzavřeli jako sebevraždu ve vaně o patro výš. Čekal jsem možnou zápletku a překvalifikování smrti Cimrmana, kterého mohl pachatel zpětně vystopovat, konfrontovat, umlčet - těšil jsem se. Nepřišlo nic. Přesně tyhle nedostatky v každé epizodě narušují celkové vyznění třídílného díla. Škoda. Předvídatelné, místy směšné, ne však vtipné. Je to prvotina, a hned třídílná, tak snad Seto doladí. Polopatické vysvětlování v závěru (pro seniory) mi nevadí - ne každý udrží myšlenku 14 dnů od první epizody. Strach není Bebjak a Agatha byla jenom jedna. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dobře natočená kriminálka s výborným mužským hereckým kvartetem policistů - Trojan, Vetchý, Hádek  Taclík doplněná docentovými rodinnými žolíky Švehlíkem a Vlasákovou.  Divokou kartou za ženské policistky je Voříšková Ramba. Je částečně ukázkou nové generace nejen policistů: cítí se nevyužití, úkolováni je nehodnými podřadnými úkoly, vždy mají pravdu, která je v hlasitosti jejich názorů a ne ve faktech, které odmítají.  Na druhou stranu občas tu pravdu mají a něco dokáží. Nakonec jim patří budoucnost. Navíc zestárnou a snad zmoudří. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to máme za sebou. Co by jiní odvyprávěli v jednom hodinovém díle, Strach natočil ve třech celovečerních filmech. Děs. Pustit si tohle v kuse, divák se unudí k smrti. Na druhou stranu to není tak úplně špatné, jde o klasický krimi příběh, jen roztahaný na moc dlouho. Tak snad příště, pane Strachu. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Impulsem ke vzniku seriálu Docent byla skutečnost, že Jiří Strach se nestal režisérem Případů 1. oddělení (od r. 2014). Přitom to byl právě on, kdo dvěma neznámým scenáristům k realizaci Případů 1. oddělení výrazně pomohl. „To on nám dvěma píšícím amatérům dal na podzim 2011 tip, za kterým správným člověkem v televizi máme s Případy jít, aby se to hnulo,“ říká Jan Malinda. „A i když Jirka potom Případy nerežíroval, vzal to s nadhledem granda a pravil: ‚To nevadí, kluci. Až si ty vaše Případy jednou doděláte, tak pro mě napíšete třídílnou detektivku pro Ivana Trojana.‘“ (fallrock)
  • Natáčelo se i v kavárně Kabinet v pražských Dejvicích. (Winster)
  • Pachatelův dům je na adrese Zlíchovská 701/14, Praha–Modřany. (sator)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama