Reklama

Reklama

Souboj sedmi uprchlíků z cizinecké legie s posádkou havarovaného německého letadla uprostřed pekla africké pouště roku 1943. Film Oáza vypráví příběh několika mužů, kteří za druhé světové války uprchli z cizinecké legie, aby se připojili ke spojeneckým armádám a po jejich boku bojovali proti fašismu. Celý příběh se odehrává v poušti a v malé opuštěné oáze s vyschlou a zasypanou studnou. Zde se střetne skupinka uprchlíků s posádkou německého letadla, která nejdříve zničila ostřelováním jejich kamión, avšak po zásahu z protileteckého kulometu byla donucena k nouzovému přistání. V boji o oázu vítězí střídavě obě strany. Nedostatek vody a smrt žízní hrozí bez rozdílu všem. Výsledek poslední bitvy, která vzplane, když se konečně objeví voda, je zdrcující... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (114)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Radoslav Brzobohatý, Rudolf Hrušínský a Josef Bláha ve válečném filmu, Zdeněk Řehoř jako důstojník Luftwaffe, téma o němž se ostatní nemohli ani zmínit a možnost natáčet v Turkmenistánu. Ani tohle nestačilo, aby Zbyněk Brynch vypotil alespoň průměrný snímek. Film měl být komorní psychologické drama, ale protože režisér na sofistikovanější metody práce s postavami rezignoval a suploval je přidáváním scén s dlouhými záchvaty nepříčetného smíchu, tak zůstalo jen u záměru. Herci dřeli, trpěli ve špíně a neskutečným horkem, jenže co naplat, z hovna bič neupleteš. Ukázkou tvůřčí neschopnosti je násilně naroubovaný konec s jalovou pointou. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Problematika cizinecké legie nám byla vždy hodně cizí a vzdálená, ale možná právě proto nás lákala. Dozvídali jsme se o ní hlavně z literatury a zahraničních filmů. Utéci z cizinecké legie se podařilo málokomu. Těžko říct, proč se režisér Brynych pouštěl na tak tenký led a chtěl autenticky natočit příběh z prostředí tak neznámého. Moc se mu to ale nepovedlo. A tak autenticky vyznívají pouze výkony herců. Určitě si ale nemyslím, že se jedná o jeden z nejlepších českých válečných filmů. Celkový umělecký dojem za 3* ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Film poskozuje - ostatne jako temer obecen vzdy - voiceover. Ze zacatku staclo nechat neco napsane, ale ten konec byl hodne smutny a shodil cele vyzneni filmu, protoze fasismus je svinstvo - ale na druhe strane nebyt to tam, tak to asi do distribuce neproslo vubec... Je vcelku jedno kde se to natacelo a kdo tam hral - ale hlavne Svejka-Barona jsem si jaksi nemohl nevychutnat ;]] Mame malo valecnych filmu, takze temere kazdy lepsi z nich musi patrit k tem nejlepsim ;]] Na filmu se taky spatne podepisuje zrejme maly rozpocet a jista radka nelogicnosti - nezpusobena horkem pouste. Ke kultovnosti chybelo malo. "Podobne" jako Sahara, Play Dirty nebo Tobruk - nemyslim ten Marhoulv ;]] ()

Martin741 odpad!

všechny recenze uživatele

Priserna nuda o tom, ako idu vojaci africkou pustou niekedy v roku 1943. Vo filme sa stretnu cs. vojaci a nemecki vojaci. Pochopitelne, jazykova bariera neexistuje, vsetci hovoria plynule cesky, aj jeden herec slovensky Kvietik /Boxer a Smrt/ a..... nic, vsetci si dokonale rozumeju. Ucast Rudolfa Hrusinskeho /Spalovac Mrtvol/ som doteraz nepochopil. K tomu sa da napisat snad len velke LOL. A v ramci vojnovych filmov by som urcite dal vyssie Bielikove Vlcie Diery, Kapitana Dabaca, alebo Vavrov film Sokolovo. To uz radsej ani nespominam Michalkovov opus magnum Utomlonnyje Solntsem. 0 % ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Jedná se o ten typ filmu, na který se podíváte, jen abyste si odškrtli volné místo u známých československých herců potažmo si odškrtli viděný československý film a zaplnili tak mezeru. Nejedná se totiž o nic, co by člověk nutně musel vidět dvakrát, jelikož se ve filmu skoro nic neděje, dialogy jsou hloupé, stejně tak chování postav. Oceňuji ale herce a jejich píli, protože během natáčení si asi dost vyrtpěli. 55% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (13)

  • Jiří Krampol prohlásil, že si v Turkmenistánu připadal, jakoby se tu za posledních 2000 let nic nezměnilo. (gogos)
  • Legionáři používají poválečný československý samopal ČZ 247. (Robur888)
  • Každý z herců dostal před natáčením 12 injekcí proti nemocem, protože se mělo natáčet v Mali... Později se to ukázalo jako zbytečné, když tam vypukla revoluce a natáčení se přesunulo do Ruska. (Redyx1)

Související novinky

Jaká to rozkošná válka

Jaká to rozkošná válka

30.04.2006

Režisér a producent Václav Marhoul, jenž se svým scénářem filmu Tobruk inspirovaným knihou Stephena Cranea Rudý odznak odvahy uspěl v českém kole americké soutěže Hartley-Merrill Prize pro tvůrce z… (více)

Reklama

Reklama