Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jeho chudá rodina si ho tam ale nemůže dovolit poslat a kvůli mizernému prospěchu ho na školu nepřijmou. Díky tvrdé práci se však Rudymu nakonec jeho sen splní. Rudy (Sean Astin), který vyrostl v katolické dělnické rodině v illinoiském městečku Joliet na počátku šedesátých let, má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jenže jeho nevysoká postava, nedostatek atletických schopností a mizerné známky zaviní, že otec (Ned Beatty), učitelé, trenéři a dokonce i jeho přátelé mladíka zrazují od snů o fotbalové kariéře. Rudyho touha je ale silnější než zdravý rozum a chlapec si i navzdory otcovým radám dál stojí za svým. Vydává se autobusem do města South Bend, kde mu v boji se zdánlivě nepřekonatelnými překážkami pomáhají přátelský kněz (Robert Prosky) a nevrlý, ale dobrosrdečný správce (Charles S. Dutton). Film Bourák, který byl inspirován skutečnými událostmi, přesahuje hranice sportovního žánru a vypráví velmi inspirativní příběh o síle odhodlání a houževnatosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (81)

emma53 

všechny recenze uživatele

Nevím kolik jsem viděla sportovně zaměřených filmů, ale co vím určitě, že jsem u žádného nebyla tak naměkko jako s Rudym. Nejen, že je to poměrně neznámý film, ale ještě navíc je to o americkém fotbalu, který je mně tak vzdálený, jako ta země samotná. Přesto jsem hned od začátku tomu klukovi s velkým srdcem a velkým snem fandila, studovala s ním, trénovala a čílila se na ty, kteří ho odrazovali. Tomuhle já říkám srdcovka s velkým S a je mně úplně jedno, jestli tvůrci malinko tlačili na city, protože Ruda se svými 160 cm si to rozhodně zaslouží. Hluboce lidský film s nádhernou hudbou Jerryho Goldsmitha a já jen tleskám. "Když člověk něco chce, celý Vesmír se spojí, aby mohl svůj sen uskutečnit" . ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Konečne som si doplnil obraz k obľúbenému soundtracku. Ešte v polovici filmu som si myslel, že z toho dostanem cukrovku. No nakoniec to bolo silnejšie než ja a slzami som si vytopil izbu :) Krásny motivačný film s hrdinom, ktorému sa nedá nefandiť a emočne povznášajúcou poslednou polhodinou. Nádherne vyplnené klišé a chápem, prečo je v zámorí z toho taký kult. A raz sa už možno kvôli týmto filmom aj naučím pravidlá amerického futbalu. 9/10 ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Češi si oblíbili slovíčko Bourák a tedy i tahle zcela určitě americká klasika o outsiderovi, který nakonec ke štěstí přišel v nejprestižnější katolické škole, se tak samozřejmě jmenuje. V hlavní roli Samvěd Křepelka, který miluje americký fotbal a dokonce jej i hraje :) Ten smajlík je zcela na místě. Dlouho je to blbé až nesympatické, ale hudba Goldsmithe samozřejmě svede zázraky, takže nakonec 60% PS: Jak to celé dopadne s naším snílkem asi není potřeba zmiňovat. Je to Americká klasika! ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je malý, moc mu ten americký fotbal nejde, rozhodně nedá rozhodující bod a nedokáže celému týmu, že outsider byl nakonec ten nejplatnější člen. Rudy neudělá žádnou velkou věc, co byste čekali od sportovního filmu, ale stejně budete na konci dojatější, než u všech filmů o baseballu co končí rozhodujícím homerunem, co jich v kinematografii je. Tím, jak při zemi se Rudy drží, je prostě mnohem hezčí než všechna ta vyleštěná pohádková sportovní dramata, kde se končí fenomenálním vítězstvím. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

RUDY je jedným z mnoha filmov točiacich sa okolo amerického futbalu, no aspoň jeden originálny prvok v sebe nesie. Samotný RUDY nie je ani tak veľkým futbalovým talentom, ani nerozhodne rozhodujúci zápas v poslednej sekunde, ale práve naopak, je skromným chalanom s bojovným srdcom, ktorého snom je aspoň raz vybenhúť na trávnik v majstrovskom zápase po boku prvého mužstva. Celkovo je RUDY pekným filmom, no zároveň v ňom driemu všetky atribúty priemernosti. Až na jednu vec! A tou je nádherná hudba Jerryho Goldsmitha. Ústredný hudobný motív je vôbec jeden z najkrásnejších a najdojemnejších, aké som v priebehu svojho života počul a nebyť toho, že sa mi jedného dňa naskytla možnosť si ho vypočuť, asi by som si RUDYHO s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nepozrel. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • V závěrečné scéně, kdy ostatní hráči nesou Rudyho (Sean Astin) na ramenou, můžeme vidět, že všichni hráči mají na zádech číslo dresu a nad ním své příjmení, kromě Rudyho. (boul)
  • Ve skutečnosti Rudy (Sean Astin) nemá bratra Franka. Postava Franka (Scott Benjaminson) představuje všechny, kteří Rudymu říkali, že to nedokáže. (Herr_Flick)
  • Mnozí kněží a různí zaměstnanci Notre Dame ve filmu jsou skuteční místní pracovníci. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama