Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malebnou českou krajinou projíždí motoráček. Lidé uvnitř sedí, švitoří, nebo naopak mlčí, pokukují z oken nebo pospávají. Vlak se náhle porouchá a strojvůdce Miloš musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se však samovolně rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšenému Milošovi nezbývá než se poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, ale záhy si uvědomí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací. Kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřená a nikdo se zpoza dveří neozývá. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky – že by to byl únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Kontakt s okolím prostřednictvím mobilních telefonů selhává a nepomáhá ani zoufalý křik z oken. Cestující za pomocí brutálních prostředků a myslivcovy pušky otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších očekávání, a to - že motoráček nikdo neřídí… (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (607)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Divoká historka ze železniční trati Kolešovice - Chrášťany. A to je zároveň Achillova pata snímku - na dvacetiminutovou krátkometrážní filmovou povídku by to v klidu stačilo, ale na celovečerní film je to dost řídké...a nezachránily to ani další přidané satirické nástavby...ve výsledku to bohužel opravdu nejvíc připomíná takový lepší Kameňák 2.0 ... ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Je fajn si čas od času pustit něco jednoduchého a u toho si odpočinout. Tím nechci dílo nijak zlehčovat, neboť je to do detailu promyšlené konverzační drama, jenž velice vtipně odkazuje na nejrůznější události televizních novin a podobné nevšední události na České půdě. Prvky komedie jednoznačně převládají a možná i proto, jsem byl tak potěšen. Drtivou většinu případů jsem totiž v minulosti zaznamenal a královsky jsem se při této rekapitulaci pobavil. Opět velice kladně hodnotím fakt, že se vlastně cely snímek odehrával především v jediné místnosti, konkrétně tedy ve vagónu jedoucího vlaku, a přesto děj krásně rychle plynul. A co víc, dokonce si uchoval počáteční dynamiku a rozhovory nepřestávaly být pestré, ani zábavné. Tomu samozřejmě dopomohlo důmyslné zabarvení charakterů hlavních postav a příhodné předkládání jednotlivých událostí. Ač mne to velmi překvapuje, nakonec skutečně nenacházím nic na co bych si mohl stěžovat. Rozhodl jsem se  proto udělit plný počet bodů a s radostí to celé v budoucnu podstoupím znovu. 88% PS: Velice dobře se dá ztotožnit s znechucením filmových postav ve vztahu k Českých dráhám. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Měl jsem stejný problém jako v případě (taktéž Havelkových) Vlastníků: Každá postava dostala hned na začátku svoji škatulku, ze které se až do konce nevymanila, a tak bylo veškeré jejich počínání nejen předvídatelné, ale hlavně i nudné. Humor se konal výjimečně. Nápad na film složený z porůznu posbíraných těžko uvěřitelných, ale opravdových historek, měl zkrátka určitě větší potenciál než stát se o něco sofistikovanějším Kameňákem, který navíc subjektivně trvá nesnesitelné dvě a půl hodiny. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Scala-předpremiéra 30.1.2022 za účasti tvůrčí delegace/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Kamera 9/10/// PLUS: nevím kde začít, ale nejvíc oceňuji zdařilé skloubení scénáře, režie, dialogů a castingový výběr hereckých představitelů, to vše je takřka bezchybné a obrovská kulturní encyklopedie tvůrců nám představila nádherný film MÍNUS: možná mladší ročníky si film tolik neužijí a jak podotkl někdo mě blízký "myslím si, že za dvacet let se diváci u tohoto filmu už smát nebudou, protože ho nepochopí a nebudou znát kontext" jo a ten zmiňovaný trol na té předpremiéře, to asi myslel vážně, ale pokud je to jediný nespokojený divák v sále, tak je to myslím jasná kvalita filmu/// Shrnutí: Páni, tak tohle byla vážně mimořádná událost. Nejen atmosférou a způsobem, jaké reakce film v divácích vytvářel. Když to vztáhnu na sebe, tak více jako polovinu filmu jsem se hlasitě smál a dobrých dvacet minut jsem smíchy probrečel. Neuvěřitelný. Uznávám, že kolektivní zážitek tomu určitě pomáhá, takže až se na to někdo bude dívat sám v televizi, tak možná z toho nebude mít takový dojem. V kině je to ovšem zřejmě největší divácký zážitek za hodně dlouhou dobu. /// Celkem 93%/// ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ve snaze opravit závadu strojvedoucí vystoupí, ovšem odbrzděný vlak mu jaksi ujede pozpátku z kopce. Než se stane senzací na internetu, dojde k několika výstřelům, omylům, výčtům statistik, pozvracení, konspiračním teoriím, rasistickým poznámkám, vyzkoušení nefunkčních záchranných brzd a jen k velmi občasnému ušklíbnutí. Teda alespoň u mě. Jiří Havelka už ve svých Vlastnících zavřel nesourodou skupinu lidí do jednoho prostoru a zároveň v nepříjemné situaci. I tady jde o bizarně seskládané typy lidí, ovšem co si budeme nalhávat, z masa a kostí jich bylo minimum. Vesměs jde o stereotypní karikatury, kdy každý má nějakou úlohu (které se drží a která má být vtipná), ovšem ač je hrají solidní herci, o nějakých dílčích pointách, promyšlených momentech nebo humoru si můžeme nechat zdát. Navíc postav i podzápletek postupně (zbytečně) příbývá. Za mě to bylo hrozně nenápadité, povrchní a křečovité. Přitom samotný námět je podnětný a v mnoha směrech hodně slibný. K jakési satirické údernosti to má daleko. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu je zmíněn případ řidiče autobusu, kterému se udělalo nevolno, načež daný autobus musel zabrzdit cestující. I tato situace je inspirována obdobnou situací. Ve skutečnosti jsou doopravdy zaznamenány případy, kdy se řidiči autobusu udělalo nevolno takovým způsobem, že do řízení autobusu musel zasáhnout cestující a zastavit. (vitm)
  • Vypravění o paní, která uvízla pod kořenem, bylo inspirováno příběhem, který byl vysílan jako reportáž v pořadu Televizní noviny (od r. 1994) a následně se jako virální video rozšířil po internetu. (fabecc1222)
  • Červený svetr, ve kterém se hejtman na konci filmu objeví, odkazuje na bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka, který podobný svetr nosil v krizovém štábu během covidové krize. (Kothy)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno