Reklama

Reklama

Onion Stark bojuje na Divokém západě s majiteli ropné společnosti o záchranu svého cibulového pole. Jako zbraň nepoužívá tradiční pistoli, ale právě pouze cibuli... Cibule, nebo pistole? Pistole, nebo cibule? Franco Nero jako hlavní hrdina, živící se především syrovou cibulí a samozřejmě chránící právo a spravedlnost, prokazuje v tomto spaghetti westernu obdivuhodný smysl pro sebeironii. Film se naváží do osvědčených westernových schémat - nehrdinský hlavní hrdina, homosexuální šerif a jeho zženštilí pomocníci, mechanik připomínající svým obličejem Adolfa Hitlera... To vše dokreslené hudbou Quida a Maurizia de Angelis. (TV Prima)

(více)

Recenze (174)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

S ohledem na parodovaný Leoneho majstrštyk a závislost, co si na chřestotvaré zelenině vypěstoval během natáčení hlavní představitel, se to klidně mohlo jmenovat Tenkrát na Cibuli.. Nemůžu říct, že jsem se párkrát nezasmál, ale ten groteskní nádech, tužkou namalované pihy F.Nera a nazi-EMO-travesti spirit olejových skvrn mi vehnaly slzy smutku do očí. Nebo to nakonec byla ta cibule..? Velké štěstí, že Archibald netáhl ještě jeden povoz s česnekem - to by pak Divoký západ už neosídlil nikdo a telegramy by se posílaly přes společnost Western Onion.. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Film se skládá ze série střetů svérázného hrdiny s bohatým ropným baronem a jeho nohsledy, kteří ve městě budují diktaturu - korupci, cenzuru a násilí. Jakákoli hrozba se však po chvíli zvrtne v humornou grotesku, kde se záporáci kopou do zadku. V podstatě to zabíjí veškeré napětí - je to o ničem. Mimoto se vznešený boj za svobodu zvrtává v boj proti pokroku a kapitalismu - naivní konec smrdí levičáctvím. Lidé vyhazují do vzduchu těžební věže a i hrdina zahodí možnost těžit ropu a radši zvolí život bídy a pěstování cibule. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vůně cibule je v podstatě roztomilá hříčka, v níž autoři poměrně neotřele parodují mnoho běžných westernových stereotypů. Nelze si při sledování filmu nevzpomenout na jedné straně na Limonádového Joea a na straně druhé například na westerny Sergia Leoneho... Její sledování je ovšem takříkajíc "limitováno věkem", neboť dětem se to bude líbit rozhodně a naopak mnohý dospělý možná užasne, jak jednoduchý a nekomplikovaný film si to v dětství vlastně zamiloval... Celkový dojem: 70% ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Tahle komedialni pitomustka je milym rozptylenim jinak pochmurneho televizniho programu. Je to sice zkaleno tim, ze jsem to videl na pocitaci, ale to nevadi. I tak je to pravda. Franco Nero je sympatak a v leccems mi pripominal Terence Hilla. Neni to nikterak k popukani vtipny, ale je to prijemna a mila komedie, tocena s prvky grotesknich honicek a nikoho tenhle film neurazi a kde jinde uvidite cibule zavesene proklate nizko u pasu? ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pane jo - jak tak koukám na komentáře, nejsem sama, kdo má ten film dost vrytý ze svého mládí! Hlavně heslo: "pistole nebo cibule" a síťované punčochy padouchů.... Většina komentářů také zmiňuje, že jde o "průměrnou taškařici" - jasně, existují samozřejmě lepší komedie, ale na druhou stranu: docela dost filmů. které tady já osobně hodnotím 2 nebo 3 hvězdy - tedy průměrné - už za rok úplně zapomenu, že jsem viděla - a hlášku "pistole nebo cibule" jsem viděla a slyšela v kině tuším někdy kolem roku 1977 a pamatuju si to dodnes.... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Navzdory německému názvu Zwiebel-Jack räumt auf („Cibulový Jack uklízí“) se hrdina filmu nikdy nejmenuje Jack a dokonce uvádí, že nemá jiné jméno než Cibule (Sterling Hayden). (Nathaniell)

Reklama

Reklama