Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

honzic 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedená komedie, místy trochu nepřehledná scénářem a herecky nevyrovnaná, přesto skvělý výkon Oldřicha Kaisera a některých dalších protagonistů nelze upřít. Vychází z historického faktu jen volně, ale zajímavý počin, na který se dá dobře koukat, ač občas už i nudil, není to takové jako Velká filmová loupež, kde je humor více vtlačen, tady je jen na pozadí. Hodnocení: 60 % ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Doporučuji z tohoto ranku Konto separato, které je dobře natočené i zahrané. Velká sázka o malé pivo má potenciál, jenže ten famózní herecký ansámbl nejede ne na půl plynu, ale jen na volnoběh. A tak to není povedená taškařice, ale jen taková dobře vypravená trapárna, kterou nezachránily ani ty největší herecké hvězdy. 45% ()

Reklama

Ehrmantraut 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý film, pokud přistoupíte na formu jeho vyprávění. Jeho forma je většinu času na hraně parodie. Souhlasím s komentářem Oskara, že obsazení Stanislavy Bartošové působí rušivě, snad ještě dva herci nebo spíš dvě postavy mi vadí. Dva klauni jednoduše nejsou úplná trefa do černého. Jinak je to ale herecký koncert, především koncert Oldřicha Kaisera a Jiřího Císlera. Jasně, jejich poloha jde až na hranu vkusu a hratelnosti, ale oba pánové si to velmi dobře uvědomují a vědí kde se pohybují. Limonádový Joe jde po podobné hraně. Joe je samozřejmě o level víš, ale je to podobná hrana. Herci přehrávají a ví o tom. Když na to přistoupíte i vy, budete se královsky bavit. Nebudete se snad bavit ani tak příběhem nebo nečekaným (čekaným) koncem, ale velmi vtipným a trefným vykreslením atmosféry a především postav a postaviček v poválečné Praze ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pikantní komedie, která se značnou nadsázkou využívá prvků skutečné události. Vynikající Oldřich Kaiser a velmi dobří Jiří Císler jako kočebrák, který se nevědomě dostane do vysoké hry, jeho přicmrndovač Jiří Lábus a opravdu šarmantní Stanislava Bartošová v příběhu zasazeném do roku 1946. Divák chtě nechtě musí té bandě podvodníků fandit, protože takový furiantský kousek, se jen tak nevidí. Něco jako velká vlaková loupež ve Velkém šéfovi. Ačkoliv se tu najdou slabší místa, s přimhouřením oka dávám 5 hvězdiček. Některé scénky jsou totiž vynikající a Jiřího Císlera si v této roli doslova vychutnávám. Velmi příjemná zábava. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Normalizační paskvil sázící na obsazení tehdy populárních komiků, kteří zde ale bohužel do jednoho mohutně přehrávají. Jediný, kdo obstojí, je cynický Jiří Císler, který mě svým chraplákem vždy dostal .... Jinak hrůza a je škoda, že tuhle látku poválečných hochštaplerů a osudů Harryho Jelínka nenatočil / nenapsal někdo lepší než duo Hrubín a Oplustil. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Oldřich Kaiser (Inženýr) s přihlédnutím ke svému tehdejšímu bujarému životnímu stylu ve zralejším věku řekl: "To bylo hezké natáčení, jak jsem se později dozvídal." (NIRO)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)

Reklama

Reklama