Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (127)

Čtec 

všechny recenze uživatele

"Nabít tříštivým - pal!" "Nabít protitankovým - pal!" Měli jsme jako kluci kabinu tanku v kuchyni pod stolem. Já jsem byl velitel Janek (ale v skrytu duše jsem chtěl být Gustíkem nebo Grigorijem). Měli jsme i Šarika a holčička od sousedů byla samozřejmě Marusja. Blbě jsme se všichni pod ten stůl vešli, ale o to to bylo věrnější a o to lépe mohlo vyrašit jakési intimní souznění mezi "Jankem" a "Marusjou"... No nic... Později jsem slyšel, že tyhle tanky měly životnost jen asi 400 km, ale já stejně vím, že Rudý dojel až do Katowic. A co lesů přitom pokácel :-).. Lidé, kteří do toho chtějí motat ideologii ať prominou, ale tehdy moc pořadů v televizi nešlo a my jsme byli malí, hraví a nekonečně naivní... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Nepomôžem si ale takto povrchne odbiť vojnovú tému, kde sa miestamy akože striela niekedy o stošesť(aspoň to tak má vypadať), prípadne bije holými rukami, fakt neviem či to treba celé brať ako nevydarenú komédiu či ako nehoráznu plochú zlátaninu s naivnými výkonmi s úsmevom na tvárach hlavných protagonistov. Čakal som od toho určite omnoho viac a nielen slaboduchú propagandu aká je vojna úsmevná. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Dva Poláci, jeden Rus, jeden Gruzínec a jeden vlčák naskakují v průběhu druhé světové války někde uprostřed Ruska do tanku číslo 102 a v první linii (občas i daleko před ní) dorážejí vítězně do Berlína. Často se přitom dostávají do potíží, ale nikdy pro ně není problém se z čehokoliv vystřílet případně proštěkat. Bylo to zábavné, často gerojské a svého času to nemělo ani na jednom z obou občas fungujících programů ČST výraznější konkurenci. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uz od uvodni uchylny pisnicky mi bylo jasny, ze tu neni neco uplne v poradku. Chapu, ze ve svy dobe byl tenhle serial hit, precejen tanky sou skutecne tanky a obcas je tu nejakej dobrej vtipek, ale dneska uz nema prakticky co nabidnout. Herci jsou dost hrozny a cely to pusobi spis smesne. Videl jsem sice jen dva dily - udajne jedny z tech lepsich a akcnejsich, ale malem sem to neprezil. ()

Repulsion

všechny recenze uživatele

Nehodnotím. 4 z tanku byl vedle dnes již zapomenutých Korzárů a Ivanhoe s Rogerem Moorem jedním ze stěžejních seriálů, na kterých jsem vyrůstal. Později jsem k němu zaujal stanovisko, že se jednalo o propagandistickou vymívačku dětských mozků. Následně jsem se setkal s některými polemickými názory na toto téma. Tak jsem se tedy podíval na pár dílů, abych to zhodnotil s odstupem. Ale nevydržel jsem to moc dlouho. Je to opravdu hodně naivní až hloupoučké. Dost pochybuji, že by to dnes bavilo mé děti. Ale zkoušet to nebudu :) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • V čase 43:35 a 43:43 střílí Grigorij z bárky ruským samopalem AK-47, který se v roce 1945, kdy se děj odehrává, prokazatelně nevyráběl. Naskýtá se otázka, kde by Grigorij vzal ruský samopal v německé propusti, případně na německé barce. Další použití ruských AK-47 vidíme v čase 44:22. V čase 44:33 stříllí Janek z německého samopalu, seskakuje z lodi, dopadá do vody a pálí z. ruského AK-47. Bezprostředně po shledání s Tomášem visí Jankovi opět německý samopal. (pjotri)
  • Na základě popularity seriálu byla na začátku 70. let vydána také kniha, rozšířená o další dobrodružství postav, a komiks. Na začátku 90. let pak byla vydána počítačová hra. (sator)
  • Mnoho bojových akcí v seriálu je natočeno podle reálných událostí. Jméno skutečného velitele tanku 102 bylo Wacław Feryniec (boj jeho a jeho tanku u vesnice Lenino byl oceněn i v armádním tisku). Narozdíl od seriálu se konce války dožil, zemřel v r. 2017. (chamonix)

Reklama

Reklama