Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (128)

quasar 

všechny recenze uživatele

Tak tady můžu hodnotit jen z nostalgie, dvě hvězdičky jsou až kam. Je zvláštní, jak můžou člověka ovlivnit vzpomínky. Když mi bylo 12, tak jsem to fakt žral. Teď jsem u prvního dílu nevěděl, jestli to není nějaká parodie... Mimochodem: mám doma knižní vydání a tak jsem si po více než 20ti letech zkusil přečíst pár kapitol a pocit zdaleka nebyl tak otřesný jako ze seriálu. Ty knížky bych si dokázal přečíst i dneska. A pro zajímavost - tank se v knížce jmenuje Zrzek a ne Rudý a vůbec jsem při čtení neměl pocit nějaké politické masáže. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jako propagandu bych tento seriál nikdy nenazval. Jako idealizovaný pohled na válku ano, ale vždyť to bylo natočené pro děti! V šedesátých letech v Polsku se lidé chovali neuctivě ke zvířatům. Jakmile Janusz Przimanovski napsal svůj bestseller a parta režisérů kolem Konrada Naleckého natočila osmidílný seriál s názvem "Čtyři z tanku a pes", děti chěly mít psa a pes Šarik se pro Polské diváky stal fenoménem a tak tvůrci dotočili ještě několik dílů a zakotvili na konečných jedenadvaceti. A nejen pro Polské, vždyť i v Československu se tento seriál stal legendou. Určitá schovívavost v mém hodnocení je patrná, ale romantika a půvab z tohoto seriálu jen čiší. První osmička skvělá, zbytek nic moc. 60%. ()

Reklama

hwnd 

všechny recenze uživatele

Po prvních pár dílech to vypadá na klasiku "když na to máš z dětství jakési pozitivní vzpomínky, tak tomu loupni pět hvězd, ale proboha NEDÍVEJ SE NA TO!!!!". Leželo mi to na disku pár let a já teď udělal tu chybu, že jsem si to k práci pustil. No taková legrace ta světová válka byla a "herecké výkony" jsem si taky myslel, že tam nějaký byly, zjevně selhala paměť. No uvidím, třeba mi to tu k práci dobzučí až do konce bez většího zákmu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Bouře jde do dálky, v sadu kvítka rve, my jsme vyšli do války, v bouři nyní jsme!" Nevím, jak by se mi to líbilo po letech, ale na tomhle seriálu jsme vyrůstali. I my holky jsme si hrály na Čtyři z tanku, pokud vím, žádná z nás se necpala do role Plamínku nebo Lidky, všechny jsme bojovaly. Jenom Šaryk nám chyběl. Ale jmenovala se tak půlka vlčáků z okolí ... Ještě dovětek - někdo soudí, že je seriál nadhodnocený. Beru to tak, že jsme tu na amatérském servru, že jsou tu pouzí milovníci filmu (a jen pár vystudovaných odborníků). Hodnotíme tudíš emoce, které v nás seriál vyvolal, což je naprosto vpořádku. Sice nebyl přímo určený pro děti, ale když tenkrát šel, byly jsme zrovna děti. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka na dětství, kdy bylo všechno jinak... byla jsem malá a co mi řekli, tomu jsem věřila. Když jsme si s klukama hráli na vojáky, každej chtěl bejt Janek, na mě zbyla Marusja. O tom úžasným psovi ani nemluvím. Teď v dospělosti už bych asi nenašla sílu se na to znova podívat a zřejmě by mě to hodně zklamalo, ale tenkrát... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Na začátku 17. dílu připevňují vězni koncentračního tábora na boudu vlajky. Je mi mezi nimi i československá vlajka, avšak nesprávně zavěšená (bílý pruh nahoře). (Pimburger)
  • Všetky obrnené transportéry aj mobilná rádiostanica (kde slúžila Lidka) sú prerobené a premaľované americké stroje typu M3 Halftrack. Ako tanky z nemeckej strany boli použité T34-85 a v časti Pevnosť Olgierd (2-4) pravdepodobne tanky IS 2. (kukadlo123)
  • Popularita seriálu je v Polsku nesmrtelná a bere se hodně vážně, ale už i obchodně lze koupit mnoho výrobků spojené se seriálem, jako karty, pohlednice, lego, komiksy, fotografie z natáčení, trička a další... (sator)

Reklama

Reklama