Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (126)

Repulsion

všechny recenze uživatele

Nehodnotím. 4 z tanku byl vedle dnes již zapomenutých Korzárů a Ivanhoe s Rogerem Moorem jedním ze stěžejních seriálů, na kterých jsem vyrůstal. Později jsem k němu zaujal stanovisko, že se jednalo o propagandistickou vymívačku dětských mozků. Následně jsem se setkal s některými polemickými názory na toto téma. Tak jsem se tedy podíval na pár dílů, abych to zhodnotil s odstupem. Ale nevydržel jsem to moc dlouho. Je to opravdu hodně naivní až hloupoučké. Dost pochybuji, že by to dnes bavilo mé děti. Ale zkoušet to nebudu :) ()

`barocco 

všechny recenze uživatele

Tankisti a pes Sarik bol veleuspesny serial ktory zaciatkom sedemdesiatych rokov bezal v nasej telke. Pamatam sa ze som sa musel ponahlat zo skoly pretoze siel nieco medzi druhou a tretou poobede. Dodnes si pamatam niektore sceny ktore boli skutocne originalne, napriklad kotulajuce sa platne nemeckych slagrov dolu ulicou v istom dobytom nemeckom meste ci zatieranie spar vazelinou aby do taknku nenatiekla voda Gustikom ked sa v brodili po zatopenom Berlinskom metre.Par DVD sa mi podarilo si zohnat a bol som prekvapeny ako sviezo este stale aj napriek ciernobielemu obrazu na mna zaposobil. Bojove sceny su samozrejme tocene nizkorozpoctovo ale duch serialu je niekde inde, v medziludskych vztahoch a hlavne o priatelstve a dobrodruzstve. A tieto veliciny su proste nadcasove.... Serial ako stvoreny na lenive nedelne dopoludnie. ()

Reklama

Arccos 

všechny recenze uživatele

Možná jsem to s ohodnocením seriálu přehnal. Musím si přiznat, že spíše hodnotím tu nostalgii a, koneckoncu, legendu čtyř tankistů. Ve skutečnosti jde dnes už o velký přežitek, mnohé scény působí toporně, některé (včetně chyb) vysloveně směšně a celé je to takové nějaké moc táhlé. Nic z toho mě ovšem nemohlo odradit od opětovného sledování. Zvláště musím ocenit minimalizaci komunistické propagandy, ačkoliv bychom ji u polského seriálu z šedesátých let a navíc z východní fronty mohli očekávat. Pokud ovšem někomu nevadí oslovení "soudruhu", což bylo ale na východě běžné. Zaráží mě naopak velice pitomý český text úvodní písně (nedokáži ale porovnat s originálem). ()

bo.rec 

všechny recenze uživatele

1.8.2010 - Knihu jsem četl opravdu mockrát, seriál na mne teprve čeká... Jsem u druhého dílu a musím říct, že se mi to líbí... Holt nostalgie... :-) 4.8.2010 - Zdárně pokračuji a stále jsem spokojený... 15.8.2010 - Laťka je dle mého názoru nastavená stále vysoko... 4.9.2010 - Naprostá spokojenost, jistě jsem tento seriál neviděl naposledy... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem viděl dvakrát, jednou v dětství, kdy na mně zanechal hluboký dojem, pak v dospělosti, kdy na mně taktéž zanechal hluboký dojem, bohužel negativní kvůli otřesnému dabingu, u kterého Řitka studio v plném rozsahu prokázalo, že nomen omen. Mezi dětstvím a dospělostí jsem navíc několikrát četl dvě knížky od Janusze Przymanowského, které podle tohoto seriálu vznikly, takže si dovolím říci, že jsem velký odborník k tomuto tématu. V podstatě je to seriál o tom, jak se díky tanku s polskou osádkou podařilo Rudé armádě vyhrát druhou světovou válku, bez nich by se jim to určitě nepovedlo. Ano, zpočátku byl velitelem tanku Rus, který vše podstatné Poláky (a jednoho Gruzínce - patrně pocta Stalinovi) naučil, ale toho se pak autor zbavil tím, že ho nechal umřít, a nahradil ho nejmladším, nejhezčím (no...) členem posádky, Jendou Kosem. Pak se poměr Poláků v osádce ku ostatním národnostem ustálil na přijatelných 3:1. Autor se taky elegantně vyhnul traumatizujícím okamžikům osvobozování Polska - např., aby nemusel zdůvodňovat, proč sovětská armáda takovou dobu přešlapovala před Varšavou (protože čekala, až Němci utopí varšavské povstání v krvi), nechal celou polskogruzínskou část osádky tanku v rozhodující chvíli zranit a ti pak přečkali osvobozování Varšavy v nemocnici. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Hlavní představitelé za účinkování v seriálu obdrželi v roce 1967 ocenění I. stupně od samotného polského ministra národní obrany. (džanik)
  • Produkce si neohlídala původní rozmístění otisků rukou kolem nápisu RUDY na pancíři tanku. V různých záběrech je vidět, že byly použity tři odlišné stroje, na nichž jsou otisky zcela jinde. (Robbi)
  • Počítačová hra World of Tanks nabízí jako prémiové vozidlo tank Rudy (T34-85), kde je posádka složena z protagonistů jmenovaného seriálu nevyjímaje ani psa Šaryka. (Iktus)

Reklama

Reklama