Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (127)

Repulsion

všechny recenze uživatele

Nehodnotím. 4 z tanku byl vedle dnes již zapomenutých Korzárů a Ivanhoe s Rogerem Moorem jedním ze stěžejních seriálů, na kterých jsem vyrůstal. Později jsem k němu zaujal stanovisko, že se jednalo o propagandistickou vymívačku dětských mozků. Následně jsem se setkal s některými polemickými názory na toto téma. Tak jsem se tedy podíval na pár dílů, abych to zhodnotil s odstupem. Ale nevydržel jsem to moc dlouho. Je to opravdu hodně naivní až hloupoučké. Dost pochybuji, že by to dnes bavilo mé děti. Ale zkoušet to nebudu :) ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Nedivím se že to ve své době a ve svém bloku lidi tenkrát tak vzalo. Já to viděl až "po revoluci" a když si odmyslím tu agitku a taky to že podle poláků zřejmě neměli němci ke konci války už ani na náboje (jinak si totiž nedovedu vysvětlit že posádka Rudého tolikrát unikla ze zajetí), tak je to fajn seriál. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ač >kultovní< seriál dětství snad všech kluků v komunistickém bloku >sedumdesátých< let (a snad - to už netroufám si soudit - i v letech pozdějších) je tohle válku romantizující, v historických reáliích klamající a svým příběhem dosti povrchní >válečně-dobrodružné< dílko dnes už značně vyčpělé. Místy dost nesmyslný, hloupoučký a nelogicky navazující děj jen potvrzují jaksi ležérní herecké výkony a nebýt té černobílé (obrazem i dějem ;-) nostalgie, asi bych dal hodnocení ještě nižší. A tak jedna hvězdička patří celému seriálu jako takovému a ta druhá pak tomu pejskovi, který zjevně byl nejinteligentnější bytostí v celé té škále postav - a nakonec myslím i všech aktérů a zúčastněných... ;-) . . . Tak "nabít tříštivým, pal!"... - - - P.S. Ovšem ten hnus, který vydalo na dvd jakési pofiderní společenstvo >Řitní výdělek< by zasloužil odstřelit právě nějakým takovým kalibrem. Obraz jako z dob němých grotesek - a ten český NOVÝ! dabing a zvuk... Opravdová prasečina, hodna tuzemských čudláků... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jsem z generace, která už tohle v televizi opravdu nestihla, ale když mi bylo asi 10 let, tak jsem to čet v knížce. A o pár let pozdějc mi to kámoš pučil na DVD a já jeden večer dostal komoušskou náladu (zrovna jsem přišel z kina z Lord of War) a tak jsem si pustil "Čtyři z tanku a pes." Světe div se, ale bavilo mě to. Podle tohohle seriálu byla 2. světová asi neskutečná bžunda jelikož se všichni furt geběj, jak po 14 dnech nepřetržitýho hulení. Herecké výkony jsou přinejlepším komické, ale ten seriál má prostě jakési kouzlo. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Chápu, že následující příměr bude většina lidí brát jako totální blbost, ale Čtyři z tanku a pes jsou stejnou oslavou něčeho jako třeba Tucet špinavců. Tady projdou čtyři neohrožení tankisté až do Berlína, tam hrstka kriminálníků prakticky zničí jádro německého velení. Každá doba potřebuje něco nebo někoho glorifikovat. A tvůrci si nevyberou. Ruské válečné filmy jsou moc realistické, americké zase odtažité od historie, Čtyři z tanku se zdají být srandovní. Seriál měl původně jen osm dílů, dalších 13 se dotáčelo, a je to trošku poznat. Hlavně v nich se totiž seriál značně odchyluje od Przymanowskiho předlohy, i když kostra je neměnná. Nebudu tuhle válečnou akci polské produkce odsuzovat. Vyrostl jsem na ní jako část hodnotících a nelituju toho, že do mého života Janek, Gustík, Olgierd, Grigorij, Vichr, Tomáš, Lidka či Marusja vstoupili. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Na německé straně se objeví sovětské tanky IS-2. (Winster)
  • Seriál byl prodán do mnoha zemí socialistického bloku (ČSSR, SSSR, Maďarsko, NDR, Kuba), ale také třeba do Finska. (Hans.)
  • Meno psa Šarik je ruský preklad slova guľôčka. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama