Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (127)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že je můj otec pamětníkem a ještě hůř, konzumentem válečných filmů distribuovaných společností Řitka Video, k tomuhle a dalším "skvostům" bych se nikdy nedostal. A byl bych za to vděčný. Naše generace ovlivněná poněkud jinými filmy (hráli jsme si na terminátora a lisování ve skříni, nebo na upíry a lovce upírů se stejnými pravidly jako četníci a zloději). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jsem z generace, která už tohle v televizi opravdu nestihla, ale když mi bylo asi 10 let, tak jsem to čet v knížce. A o pár let pozdějc mi to kámoš pučil na DVD a já jeden večer dostal komoušskou náladu (zrovna jsem přišel z kina z Lord of War) a tak jsem si pustil "Čtyři z tanku a pes." Světe div se, ale bavilo mě to. Podle tohohle seriálu byla 2. světová asi neskutečná bžunda jelikož se všichni furt geběj, jak po 14 dnech nepřetržitýho hulení. Herecké výkony jsou přinejlepším komické, ale ten seriál má prostě jakési kouzlo. ()

Reklama

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka na dětství, kdy bylo všechno jinak... byla jsem malá a co mi řekli, tomu jsem věřila. Když jsme si s klukama hráli na vojáky, každej chtěl bejt Janek, na mě zbyla Marusja. O tom úžasným psovi ani nemluvím. Teď v dospělosti už bych asi nenašla sílu se na to znova podívat a zřejmě by mě to hodně zklamalo, ale tenkrát... ()

Winster 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyři z tanku a pes mám spojene predevsim s detstvim, kdy jsme na to s brachama cuceli v nedeli rano v televizi. Clovek vnimal hlavne ten tank, střílení a "akční scény". Po dalším shlednuti musim rici, ze serial je rozhodne koukatelny, kdyz ho nevnimate jako valecny serial, ale spis takovou pohadku co moc nevychází z reality. Sceny jsou tam nekdy dosti komicke, hlavne ty kde se strili...Tankysti dost casto plni ulohu zenistu, pesaku a specialnich jednotek, aby to nebyla nuda. Libi se mi i zapojeni vice vedlejsich postav do deje, ktere je mnohdy spise obohacujici. Nejvice mi v serialu vadila postava Janka, jeho Dušínovká povaha, vzdy vsecko spravne, vzdy vsechno nejlepe...a vzdy vsechno pro nej: zbrane, povýšeni, holky...chvála. Do smrti puvodniho velitele tanku se to jeste da...pak uz je to otres a hrozne mi to vadi. Nejlepsi postavy jsou Gustik a Tomek, protoze presne tohle vtipne duo se do tohoto serialu hodi. Nejcernejsi kartu si vytahl Grigori, ktery je v tanku spis jako pate kolo u vozu a jeho hlasky jsou po vetsinu spis trapne. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jako propagandu bych tento seriál nikdy nenazval. Jako idealizovaný pohled na válku ano, ale vždyť to bylo natočené pro děti! V šedesátých letech v Polsku se lidé chovali neuctivě ke zvířatům. Jakmile Janusz Przimanovski napsal svůj bestseller a parta režisérů kolem Konrada Naleckého natočila osmidílný seriál s názvem "Čtyři z tanku a pes", děti chěly mít psa a pes Šarik se pro Polské diváky stal fenoménem a tak tvůrci dotočili ještě několik dílů a zakotvili na konečných jedenadvaceti. A nejen pro Polské, vždyť i v Československu se tento seriál stal legendou. Určitá schovívavost v mém hodnocení je patrná, ale romantika a půvab z tohoto seriálu jen čiší. První osmička skvělá, zbytek nic moc. 60%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Jména některých postav při televizním vysílání realizovaném před Sametovou revolucí byla nadabována odlišně od knižní předlohy. Velitel tanku Olgierd Jarosz, který je později zabit, má v Przymanowskiho díle jméno Vasyl Semen, smolař Bouřka je v knize uveden jako Vichr, Lidka v knize nikdy neuvede své příjmení Wisniewska. (Robbi)
  • Počítačová hra World of Tanks nabízí jako prémiové vozidlo tank Rudy (T34-85), kde je posádka složena z protagonistů jmenovaného seriálu nevyjímaje ani psa Šaryka. (Iktus)
  • V prvej sérií by mala mať posádka staršiu verziu tanku T-34 vyzbrojenú 75mm kanónom, ktorý potom nahradia novšou verziou s 85mm kanónom. V skutočnosti však posádka jazdí už od začiatku na tanku neskoršieho typu T-34/85 s 85mm kanónom bez akýchkoľvek úprav. (PeterLuk)

Reklama

Reklama