Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Victor Frankenstein je mladý chalan, ktorý má pomerne netradičný koníček - filmárčinu. Svoj prvý režijný počin premieta jedno dopoludnie rodine a spolužiakom. Hlavnú úlohu vo filme hrá jeho milovaný pes Sparky. Viktor sa stretol s nadšenými reakciami, no krátko na to nečakane prišiel o svoju hviezdu - Sparky chvíľu po projekcii filmu umiera pod kolesami auta a zdá sa, že z Victora vyprchala všetka chuť do života. Ale iba do chvíle, kým im v škole profesor biológie na žabe neukáže, ako možno pomocou elektriny dodať mŕtvemu organizmu život. Victor dostane šialený nápad - oživiť Sparkyho, torý už nejakú tú chvíľu leží na "cintoríne domácich zvieratiek". Teoreticky je to síce možné, ale aké to bude mať následky? (oli.G)

(více)

Recenze (142)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Frankenweenie" je kvalitný filmový kúsok, ale nejde mi do hlavy ako sa vtedy ešte neznámemu režisérovi Timovi Burtonovi podarilo presvedčiť producentov z Walt Disney Pictures, aby mu poskytli peniaze na natočenie tohto snímku. V žiadnom prípade to totiž nie je veselý, univerzálny rodinný film ako u nich býva zvykom. Je to do detailu premyslená retro variácia na béčkové horrory z polovice dvadsiateho storočia. Majstovská práca. Hlavnú detskú úlohu výborne stvárnil Barret Oliver, pre ktorého to bolo najúspešnejšie herecké obdobie v jeho živote. Pretože v tom istom roku si zahral aj hlavnú úlohu v úspešnom fantasy "Nekonečný príbeh". **** ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Vydařená troufalost rozehrát na půlhodince černobílou hru na velkofilmové napětí po vizuální i hudební stránce s atmosférou filmových hororů i kreslených dIsneyovek tak z dětsví Burtonových rodičů. Tim bude v Čechách těžko vysvětlovat, že nezná scénu s márnicí z filmové Divé Báry (1949). Vlídná a nezáludně plynoucí sci-fi. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Určitě lze souhlasit s tím, že je to roztomilý kraťas, který je variací na legendu hororového žánru jménem Frankenstein. Zároveň je to film z počátků kariéry známého režiséra a animátora Tima Burtona, který jasně naznačil směřování jeho tvorby, to znamená komediálně laděné fantastické příběhy, kde se může výtvarně vyřádit a kreativně využít své animátorské řemeslo. Když se to ale vezme kolem a kolem, tak oproti jeho zralejším počinům, jako je Ospalá díra, to má ještě své mouchy. Není to zkrátka přes pár šikovných nápadů dost propracované. Navíc pokud srovnám tenhle film s jeho Alenkou v říši divů, které se v každém druhém komentáři předhazuje přílišná vstřícnost k Disney Studiu, tady se projevuje vliv producenta ještě výrazněji a po nějaké temnotě a osudovosti hororové předlohy není ani stopy. Je to zkrátka takový miloučký filmový zákusek pro celou rodinu. Celkový dojem: 65 %. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jaká náhoda, řeknu si, podívám se na jeden z kraťasů od Burtona, a potom zjistím, že na tento úžasný snímek už natáčí i celovečerní animák. Sice zatím nemůžeme říct, jak tento animovaný Frankenweenie dopadne, ale co se týče toho hraného, tak smekám. Jak vás ve 29 minutách dokáže film udržet napjatou, dojatou, vyděšenou a pobavenou najednou? Dá se to a Victor se Sparkym to dokázali. Typický nečekaný a originální Burton už v jeho začátcích. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Dětinský film? Na to, že je to disneyovka, je to úžasné: Kingův Řbitov zvířátek od Walta Disneyho! - jen bez zpívání, Frankenstein v dětské verzi. Takové filmy mi chyběly ve „Studiu kamarád“. V kontextu všech těch současných slaboduchých „dětských“ filmů, které předpokládají, že děti fungují na první signální a peníze se na nich dají vydělat jednoduše – stačí jim barvy, tvary, zvuky, klišé bez nápadu a stejné šablony, nezatěžovat mzoečky. Studio to tehdy samozřejmě neskouslo, ale Burtonovy „Ukradené Vánoce“ už v 90. letech prošly. Burton do dětského světa dokáže zakomponovat hřbitov domácích zvířátek, školní pokusy na mrtvých žábách nebo oživování mrtvých pejsků bulteriérů (autobiografie – nejen – Tima Burtona?). Navíc dokazuje, že jednoduché filmařské detaily mohou být (burtonovsky) vtipné (i bez světlic a 3D efektů): matka kropící zahradu, pijící sešitý Sparky. Na 30 minutách jde vytvořit fungující (dojímající) příběh, logickou návaznost, disneyovsko-burtonovskou pointu (bude Frankenweenieho/Sparkyho nevěsta?). Poučení pro děti: „Lidé jsou divní.“ (malý Viktor) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Po dotočení tohoto filmu byl Tim Burton vyhozen od Disneyho - kvůli tomu, že příliš plýtval penězi. (ČSFD)
  • V listopadu 2007 podepsal Tim Burton smlouvu na natočení celovečerní verze filmu Frankenweenie, uvedené v roce 2011. (ČSFD)
  • Film Tim Burton natočil pre Disneyho detský kanál, avšak zodpovední ho pokladali za príliš temný, pochmúrny a tým pádom nevhodný pre detského diváka. (lilina133)

Související novinky

Zemřela herečka Shelley Duvall

Zemřela herečka Shelley Duvall

včera

Ve věku pětasedmdesáti let zemřela ve čtvrtek ve městě Blanco v Texasu americká herečka Shelley Duvall. Důvodem úmrtí byly komplikace spojené s dlouho trvajícím onemocněním cukrovkou. Tuto zprávu… (více)

2011, rok změn

2011, rok změn

23.12.2011

Rok 2011 byl v mnoha ohledech významný a průlomový. Byl rokem změn - ať už těch drobných v našich každodenních životech, nebo těch velkých, které začnou psát nové etapy osudů celých národů (politické… (více)

Reklama

Reklama