Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 20
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 20

Recenze (356)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost, které k dokonalosti chybí pouze velmi málo. Občas překvapuje dosti libovolným nakládáním s fakty, které jsou často upravovány, zhušťovány a zjednodušovány, v extrémních případech proměněny natolik, že z reality zbude pouze jméno pachatele a pochopitelně i způsob odhalení či dopadení (Hon na rozhlasových vlnách), občas až přílišné zaujetí širším příběhem na úkor případu samotného, sem tam zamrzí poněkud nedotažené herectví. Důvody pro překrucování reálných příběhů jsou přitom často dosti nepochopitelné a ve výsledku značně sráží dokumentární hodnotu celého počinu. Škoda... Celkový dojem: 85% ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší "český" seriál vůbec. Každý díl jiní herci, jiný příběh, jiné prostředí, ale pořád na vysoké úrovni a i když se děj odehrává třeba na divokém západě, nepřijdou vám české kulisy a česká příroda vůbec trapné. Všechny díly navíc doprovází výborná, na naše poměry až nezvykle temná, atmosféra a vynikající herecké podání jak tuzemských, tak německých herců. Autoři současných seriálů (možná až na Četnické humoresky) by si měli Dobrodružství kriminalistiky pouštět pořád dokola, aby se naučili, jak se to má správně dělat. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, že tehdy šlo natočit kriminální seriál, kterej by nebyl trapnej ani hloupej a kde by každej jeden díl byl perla sama o sobě. Škoda že nebylo víc dílů, do pozdějších by mohli zapojit i třeba genetický testy a genetický otisky prstů a nebo dnešní největší poolicejní výhody, kterými jsou vysílačky a množství. Prostě jich udělat aspoň dvojnásobek. Plus k výborným scénářům ještě skvělí herci a režisér, prostředí a kostýmy, a vznikne nejlepší český kriminální seriál všech dob. A podle mě i jeden z nejlepších světových. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Psal se rok 1989, do Sametové revoluce zbývalo ještě několik měsíců. Režiséru Antonínu Moskalykovi se zrodil v hlavě nápad natočil kriminálně-historický seriál "Dobrodružství kriminalistiky". Seriál o převratných objevech v dějinách kriminalistiky, odlévání stop, daktyloskopie, krevní obraz a dalších třiadvacet objevů. Do toho si pozval (někdy i s pomocí německé koprodukce) skvělé herce, kteří se opravdu snažili a podali výtečné výkony. Okořenil famózní akční tajemnou hudbou Karla Svobody a naservíroval divákům báječný seriál, který potěší i po bůh ví kolikátém shlédnutí. Sice ty poslední díly nebyly tak suprové jako ty ze začátku (první díl Stopa je snad ten nejlepší), ale to mě nepřinutí abych své hodnocení změnil. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za první dvě série je to jasných 5*, ve třetí už sice pár dílů bylo dost slabých, pro ty ale hodnocení snižovat nebudu. I tak asi nejlepší československý seriál (tedy po F. L. Věkovi) se skvělou atmosférou, výpravou a nejlepšími herci. Můj nejoblíbenější díl je Paprsek o padělateli obrazů van Meegerenovi a po něm Krev. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (121)

  • V dílu „Otisk“ si nechá bankéř Harry Lofter (Dušan Blaškovič) nalít whisky ze své soukromé lahve a řekne, že je od jeho otce z palírny přímo ve Skotsku. To ale není možné, protože jde o whisky Jim Beam, kterou založil Jacob Beam. V roce 1912, ve kterém se Otisk odehrává, byl ředitelem vnuk David M.Beam. Navíc se tato whisky nevyrábí ve Skotsku, ale v USA, ve státě Kentucky. (pávek)

Reklama

Reklama