Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (107)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Film je sledem scén ze života Basquiata bez udání času v průběhu 8 let. Není to na překážku, pozornost se přesune na aktéry a na situaci. Postupem času se Basquiat mění, úspěch, peníze, noví lide kolem, podmínky na malování. A přitom zůstává tím samým dítětem, jak mu to řekla jeho přítelkyně. Ostatní lidi vnímá podle toho, jak se k němu chovají. Realitu vnímá přes prisma umění. V každé situaci, v jakékoliv atmosféře dokáže vyprodukovat kresbu, který vypadá dobře. Je to pro něho přirozené. Do ničeho se nenutí. Jeho půl mozku jakoby bylo nastaveno jenom na umění. Proto vztahy se ho příliš nedotýkají, jenom jimi proplouvá. Je příliš soustředěný na sebe. To, co chce, o to si řekne. Takový způsob jednání je pro něho štěstím i prokletím. Styl vypřávění filmu je velmi svěží, soustřeďuje se na zachycení chvíle, momentu, kdy se něco děje. Dobře koresponduje se stylem jakým tvořil Basquiat. Žádné dlouhé vykládání, ale tady a teď. ()

black_adder 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film popisující velmi zajímavý život jednoho velmi zajímavého umělce a taky to, co s člověkem dokáže udělat, když se dostane z ulice rovnou mezi NY smetánku...Nechci se opakovat, ale D. Bowie i jeho filmový protějšek A. Warhol patří mezi moje oblíbence...skvěle zahraná role. Wright v hlavní roli je taky celkem přesvědčivý... ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Povedený životopisný snímek o vynikajicím neo-expresionalistovy jménem Jean-Michel Basquiat. Snímek se docela věrně drží reálných událostí, je obsazen skvělou hereckou skvadrou, a ano, Dawid Bowie je úžasným Andym Warholem. Jednuduše filmová lahůdka. That's $2000 and he's from the Metropolitan Museum of Art, suck my pussy, you star! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Basquiata jsem viděla v devadesátkách v Minikino kavárně a byl to skvělý zážitek. Mrzí mě, že film u nás nevyšel na DVD, respektive hledala jsem ho, ale marně, je perfektně obsazený, krásně natočený a ani s odstupem let, neztratil na kouzlu, stejně jako Basquiatovy čmáranice, které, asi jako jediné, mě z řad expresionistů či neo expresionistů velmi baví! Film se shání složitě, je to blbé, ale je třeba si ho stáhnout, každopadně sehnat se dá, zahrála si v něm celá plejáda zajímavých osobností, včetně obrazů (byť kopií), které, jak ukázala loňská velká výstava ve vídeňské Albertině, stále mají co říct. Příjemný a zábavný popart. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

o zneuznaných umělcích, pro zneuznané umělce. gay Michael Wincott (to jinde neuvidíte), senza plejáda vedlejších herců (Bowie jako Warhol - už jenom tohle). nejvíc mě však přes veškerou tu palbu dostal Dafoe a jeho jak bych to řekl svobodný sochař s 25 vteřinovým monologem: -kolik ti je? 20? mě je 40. jsem rád, že jsem se neproslavil. dává mi to možnost dál se rozvíjet. - jednoduché a jak osvobozující. film se srdcem. Wrightův výkon není měřitelný cenami ani chválou, protože ho pojal jako prvek, je to prostě jinak a odjinud, než současné dnešní výkony. tak nepatetické, přirozené. scénu umrtí by si dnešní filmaři dychtící po soškách vychutnali do poslední vteřiny, odsud geniální Schnabelův obrat film od malíře pro malíře, který nepochopí kdo netvořil a netvoří. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama