Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (314)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokument-drama, který by měl být výukovým materiálem. Také díky hereckému obsazení upoutává pozornost, jak bylo o životě miliónového národa rozhodováno s chladnými hlavami, jako by si ti lidé domlouvali, jak povedou účetnictví. Autoři udrželi film v rovině civilního komorního vyprávění, kterému lze uvěřit, že právě tak nějak to muselo probíhat - tím je to děsivé. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Neviem či je konferencia ten správny výraz, ale film je to veľmi zaujímavý. Ani sa mi nechcelo veriť, že išlo o celovečerný film, tak rýchlo všetko ubehlo. A pritom ide len o niekoľko rozhovorov za jedným stolom. Branagh, Tucci a Firth bravúrne zvládajú svoje úlohy. Napriek tomu, že všetky postavy považujú židov za najväčie zlo sveta, tvorcovia dokázali pútavo zobraziť rôzne prístupu ku konečnému riešeniu... ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Televízna až divadelnú incenáciu pripomínajúca konverzačka o udalosti, ktorá rozhodla o "konečnom riešení" počas 2 svetovej vojny. Fantastické herecké výkony na čele s Braaghom, Tuccim a Firthom , našlapaný scenár a pod povrchom skrytá hrôza z toho čoho sú zfanatizovaný ľudia schopný. Strašne nepríjemny a depresívny film. 9/10 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jako "12 rozzlobených mužů" na nacistický způsob. Celé se to také odehrává v jedné místnosti, vždycky se jedná, pak námitka, pak přestávka a na konci se usnesou jak to těm Židům natřou. Nechybí nacistické vtipkování a narážky na "růžové Židy," kterým se pak všichni společně od srdce zasmějí. Člověku nad tím až zůstává rozum stát. Nicméně herecky velice dobře zvládnuté a po ostatních stránkách přinejmenším uspokojivé. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Konečné řešení židovské otázky. Tahle hrozná věta dostala na uvedené konferenci svou podobu, kterou Adolf Eichmann začal hned realizovat. Je neuvěřitelné s jakým klidem dokázalo pár lidí rozhodnout o osudu statisíců. Tohle by se mělo povinně pouštět těm mladším (a nejen jim). Výborné herecké výkony přidávají na autenticitě, ze které mrazí. Já samozřejmě kvitoval účast mých oblíbenců Colina Firtha a Kennetha Branagha. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení filmu probíhalo v téměř divadelním stylu. Herci zůstávali v kostýmech od začátku natáčecího dne po jeho konec, prostor sídla nebyl postaven ve studiu, nýbrž se jedná o budovu s pevnými zdmi i stropem, a samotné natáčení probíhalo v dlouhých sekvencích, kde se na jeden povel "akce" často natočilo i více než dvacet stránek scénáře. (StarsFan)
  • Dr. Georg Leibbrandt (Ewan Stewart) mal na sebe pri vstupe do vily vojenský kabát. V skutočnosti v roku 1942 ešte nebol súčasťou armády. Do Kriegsmarine sa pridal až v lete 1943. (Real Tom Hardy)
  • Jelikož se nezachoval detailní popis konference, musely být některé detaily (podáváné jídlo, rozsazení účastníků kolem stolu, oblečení jednotlivých postav) vymyšleny natáčecím týmem a nezakládají se tedy na žádném historickém podkladu. (StarsFan)

Reklama

Reklama