Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Glory je vynikající filmovou záležitostí z dob, kdy filmy bojující proti rasismu nebyly tlačeny na sílu a hlavně, byly kvalitní. Broderick jako Shaw byl vynikající a kvarteto hlavních hrdinů z čtyřiapadesátýho (v čele s Denzelem a Morganem) ani o píď nezaostávají. Právě postavy, jejich postupný vývoj charakterů a interakce pozvedávají film o kus výš. Výborná záležitost s velmi dobrou atmosférou, přičemž smutný osud "zbytečné bitvy" měl přeci jen svůj smysl. Soška pro Denzela za jeho bičující scénu zasloužená, ty emoce jsem cítil i já. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

V prvom rade to je o veľmi strhujúcich hereckých výkonoch. Na čele samozrejme úchvatný Matthew Broderick, za ním v závese oscarový Denzel Washington, Morgan Freeman a ďalší. Zo všetkých vyžaruje určitá osobnostná charizma. Pastva pre oči. Taktiež je to o silnom príbehu, ktorý sa každou ďalšou minútou posúva, až to všetko vyvrcholí v záverečnej pasáži dojímavým útokom na pevnosť. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zobrazovanie americkej občianskej vojny na plátne rozhodne nie je moj šálok kávy, každopádne Zwickov prvý slávny opus rozhodne patrí k tým záživnejším. Zároveň asi najlepší Zwickov film, keď sa mu podarilo nenásilne spojiť umenie a velkorozpočtový blockbuster (neskor mal a má s tým problémy). Postavy rozhodne nie sú čiernobiele a pre niektorých hercov predstavujú jednu z ich najzaujímavejších rolí (Broderick,Washington a jeho oscar). ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tento film by sa ľahko dal opľuť a nazvať zbierkou vojnových klišé tryskajúcich pátosom. LENŽE... Režíroval ho Edward Zwick, ktorý už toľkokrát dokázal, že pátos a veľké myšlienky vie podať decentným spôsobom, neurážajúcim vkus. A keď mu v tom hrajú Freeman a skutočne excelentný Washington (vďaka nim má farebná časť obsadenia výraznú prevahu - bielu časť totiž zastupujú Broderick a Elwes), niet čo riešiť. Film občas, hlavne vo výcvikových pasážach, pôsobí trochu televíznym dojmom, lenže potom príde skutočné veľkofilmové mäso. A v bojových scénach Zwick ako zvyčajne exceluje. V konečnom dôsledku jeden z najlepších filmov o americkej občianskej vojne. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Působivý snímek o černošské vojenské jednotce. O mužích, kteří si jdou stůj co stůj za svým cílem, i když to může znamenat jejich smrt. Možná bych vytkl přílišnou okatost některých uměle dojemných scén, jako např. bičování vojáka, co si chtěl najít nové boty mimo posádku a najdou se i další. Celkové zpracování není špatné, přesto můj film numero uno z této doby je starý Jih proti severu. Proti němu tohle působí, jako kupa hnoje. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (14)

  • Po ohlásení vzniku filmu sa k réžii prihlásil režisér Bruce Beresford, no nakoniec od toho sám upustil. (MikaelSVK)
  • Úvod filmu a taktiež prvá bitka sa odohrávajú v roku 1862. Keď sa Robert (Matthew Broderick) vrátil domov, popíjal so svojím kamarátom fľašu šampanského Dom Perignon. Avšak prvá fľaša sa dostala do predaja až v roku 1936. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno