Reklama

Reklama

Hříchy pro pátera Knoxe

(seriál)
Československo, 1992, 9 h 53 min (Minutáž: 54–67 min)

Režie:

Dušan Klein

Předloha:

Josef Škvorecký (kniha)

Scénář:

Dušan Klein

Hrají:

Zlata Adamovská, Miroslava Pleštilová, Vladimír Dlouhý, Petr Kostka, Pavel Zedníček, Lucie Zedníčková, Jan Kanyza, Eugen Jegorov, Karel Heřmánek (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbený seriál detektivních příběhů, v němž jeho autoři záměrně porušují některé z pravidel, na kterých podle pátera Knoxe stojí čistota detektivního žánru. Uvádět ho bude sám režisér Dušan Klein, autorem předlohy byl Josef Škvorecký. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a základní otázka byla tehdy soutěžní. Ale i při reprízách si diváci mohou vyzkoušet svůj postřeh, tentokrát nesoutěžně. Správnost své dedukce si pak mohou ověřit v závěru každé epizody. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Je mi líto herců, kteří v tom hráli, tedy mimo Adamovské, té taková pitomost docela sedne. Když herec, který hraje anglického profesora řekne "Mluvme česky ať nám divák rozumí", tak to není vtipné, ale trapné. Klein jako režisér byl opravdu "nomen omen", jediný dobrý film, který natočil jsou Dobří holubi se vracejí, ale ten je v jeho tvorbě výjimkou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Všimněte si, že každý vrah je zároveň sadista. Slušný člověk, ten by vraždil ve všední den, v pracovní době, pokud možno v pondělí." Jelikož jsem mistr dedukce, tak jsem vždycky všechno odhalil. A nemá to nic společnýho s tím, že jsem všechny díly viděl nejmíň třikrát. Nebo má? To je jedno. Za mě to byly průměrný detektivní případy, který měly něco do sebe ve chvílích, kdy případ nevyšetřovala barová zpěvačka nebo mladej a neklidnej komisař Kolín. A kdybych se nemusel v každým baru, šatně i bytě neustále prodírat dýmovou clonou z cigaret, tak bych tomu třetí hvězdu možná i dal. ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Velice originální nápad, kdy diváci sami řeší zločin v přímém přenosu, je to největší a možná jediné plus tohoto televizního počinu. Realizace je z velké části křečovitá a společně s většinou nevalných hereckých výkonů výborný námět zdegradovala. Dušan Klein je při vší úctě výborný filmový režisér, ale tohoto schematu se měl chopit někdo, kdo si víc rozumí s televizní kamerou a hektickou prací ve studiu. Zlata Adamovská není typ bohémské herečky a její věčné ospalé bloumání po baru a hotelovém pokoji, kdy neustále shání cigaretu, kafe a panáka, je velice nevěrohodné a prezentovat jí jako zpěvačku a ještě vydat ze seriálu CD s jejím zpěvem, zavání až nesoudnou perverzí. Nejvíc mě baví konec, kdy jsem při režisérově monologu přilepený k obrazovce a sleduji jaké má dýmky a jaký kouří tabák. Za to přidávám půl hvězdičky. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ve své době bomba, s odstupem celkem slušný seriál s výbornou Zlatou Adamovskou v hlavní roli. Její postava zpěvačky, která má ráda cigarety, alkohol a muže, je v našem seriálovém prostředí průkopnická. V ostatních rolích vidíme celou plejádu našich nejlepších herců, což se dnes již neuvidí. Na druhou stranu mi ale vadí příliš televizní - studiové zpracování. No a vraha jsem já téměř nikdy neodhalil :-) ()

HalfCorona 

všechny recenze uživatele

Přímý přenos měl své kouzlo. Je pro mne úsměvné sledovat drobné přešlapy herců, byl to určitě adrenalin pro celý štáb. Kdo vidí poprvé až dnes, ani neví, že herci do poslední chvíle netušili, kdo je vrah a dozvěděli se jen pár minut před koncem, takže to celé vyznívá trochu nudně. Tři hvězdy z nostalgie. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (16)

  • V této epizodě se v televizi vysílá reklama na budík značky SK&C „Šakl“, který zakoupil Boris (Karel Heřmánek) na „sestavení pekelného stroje“. Reklama má stejnou vizualizaci a agresivní psychologickou sugesci jako tehdejší reklama Viktora Koženého na jeho tunelářskou firmu HC&C Harvard Capital and Consulting, což je narážka režie na progresivní styl reklamy. (horskejvlk)
  • Zlatu Adamovskou museli po jednom díle kvůli vyčerpání odvézt do nemocnice s podezřením na infarkt. (Oskar)
  • Seriál se vysílal živě a diváci na konci každého dílu tipovali pachatele a zároveň pravidlo, které bylo porušeno. Ani samotní herci nevěděli, jak celý případ dopadne. To jim režie prozradila pokaždé až v přestávce před posledním výstupem. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama