Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

cariada 

všechny recenze uživatele

První interaktivní seriál u nás (Kinoautomat nepočítám). Ale dobře se na to kouká hlavně na přípravu jídel. Hned bych si něco dal. Ale Sváta Kuřátko to je děsný jméno. Velice se mě líbí díl Pivař kdy jeden kuchař chlastá a za pivo dává maso číšnikovi ,ale díky opilosti kazí jídla a všichni o tom ví že chlastá ,ale nikdo nechce Svátovi pomoct ho usvědčit. Až jak už to bývá se jeden najde a pomůže mu ho čapnout. ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Dosti odpudivý vzhled do centrálně plánovaného hospodářství optikou hotelové a lázeňské kuchyně. Omáčka se vylepšuje glutasolem a nastavuje vodou a mlíkem, v kuchyni lezou švábi, vaří se podle kreténských státních norem a ve třetí cenové skupině nesmíte fasovat svíčkovou. Mimořádně blbě napsaný seriál, který (většinou nevědomky!) ukazuje morální rozklad socialistické společnosti, kde krádeže jsou normou, podlézání šéfům otázkou přežití a kde gramáž masa je politický problém. Největším bizárem je pak 11. epizoda, v niž aspirant na pozici sauciera, toho času v podmínce za napadení, doma „bacil“ svou ženu, načež mu kádrovačka v podniku schválí žádost o práci, protože mlátit ženu je norma a protože si kádrovačka o manželce myslí, že to je píča. Korunu tomu nasazuje hlasování ve studiu, kdy 49 z 67 lidí přizná, že úplatky buď přijali, nebo sami dali. Ostatně celý koncept hlasování diváků dnes působí buď legračně, nebo naopak mrazivě. Podle toho, zda se pousmějete nad naivitou hlasování, které na děj nemá prakticky žádný vliv, nebo podle toho, zda dojdete k depresivnímu poznání, že hlasování je v totalitním Československu jen iluzí svobody volby. Chléb a hry. A glutasol. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborné herecké obsadenie. Pamätám sa ako sa hlasovalo v Prahe. Ľudia na sídlisku blikali svetlami, to bola sranda!!!!! Musím sa pristaviť pri hereckých postavách. Na začiatku seriálu boli výborný J.Somr a Vl. Brodský, v strednej časti K.Augusta a v záverečných častiach kraľoval P.Haničinec. Tá postava moraváka - námestníka mu sadla fantasticky. No veľký výkon v tomto seriály podal Josef Dvořák Záverom: seriál bol v tej dobe populárny, no nevybočil z priemeru - v tej dobe to bola celkom dobrá zábava. 65%. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

ja to mel rad bylo to sice natoceno o dva roky drive nez jsme se narodil v nejsilenejsi dobe ale neco mne tam bavilo bylo to jidlo nebo snad pepa dvorak? bylo to prijemne a hlavne kdyz jsem pak videl soudruzky v publiku typu: dojnice, inzenyrka, jzd pracovnice... nemohl jsme se ubranit usmevu na me tvari... zejmena epizoda svickova kde si ,,SVáťa,, ziska srdce divky ovsem to je jen na pozadi velke kradeze svickove.... kdy si zahraje kuratko na erkila poarota:) ()

Xavi6 

všechny recenze uživatele

Tomuhle seriále nebude hodně dlouho ani moct konkurovat žádný jiný český seriál. Už jen nápad s elektrikou jako hlasování je nadmíru dobrý nápad. Hlavně Sváťa Kuřátko do dotáhl hodně daleko a vždy se potkal jak s dobrými, tak i špatnými lidmi. Výběr herců je opravdu dobrý, škoda jen, že to má jen 13 dílů, já bych snesl i víc. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (44)

  • Seriál odštartovala diváčka, študentka Jana Valentová, ktorá sedela medzi vzorkou divákov v televíznom štúdiu na Kavčích horách. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Scenár napísal Jaroslav Dietl, ktorý mal príbuzných na Morave a niekto z nich patril ku kuchárskej brandži a prežil to isté, čo seriálový hrdina, a tak sa stalo, že podľa reálneho predobrazu vznikla postava Svätopluka Kuřátka (Josef Dvořák). (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Dve verzie seriálu nikdy neexistovali. Natočené boli iba dve varianty zlomových okamihov, ale pri najbližšom strihu sa dej zbiehal do zabehaných koľají. Hoci by teda postava rozhodla akokoľvek riskantnejšie, žiadny vplyv na ďalšie dobrodružstvo by to rovnako nemalo. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama