Reklama

Reklama

Odznak Vysočina

(seriál)
  • Slovensko Odznak Vysočina
TV spot
Česko, (2022–2024), 20 h 10 min (Minutáž: 45–60 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Monika Hilmerová, Simona Zmrzlá, Martin Hofmann, Michal Suchánek, Patrik Děrgel, Martina Jindrová, Marcel Vašinka, Václav Maixner, Vladimír Škultéty (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Malé město Veselá, které vypadá na první pohled až idylicky – „všichni“ se spolu znají a potkávají se cestou do školy a do práce, navíc v malebném prostředí Vysočiny, která ale umí mnohdy ukázat i svou drsnou tvář. Ve Veselé sídlí menší oddělení kriminální policie, které vede žena – Dana Skálová. Ani malé město a venkov ovšem nejsou ušetřeny závažných zločinů, nejde sice o sériové vrahy či podivné nebo brutální kauzy, ale i přesto zasáhnou do života celé komunity. Důležitá je interakce mezi jednotlivými zúčastněnými či podezřelými, kteří lžou a navzájem se obviňují, nechybí ani nespolehliví svědkové a další postavy, které umí vyšetřování řádně zkomplikovat. Tajemství je ukryté právě v lidech, jejich osudech a motivacích, spíše než v samotném vykonstruovaném provedení vraždy. Hledání pachatele je proto společnou prací celého týmu. Zároveň rozplétáme i soukromé životy hlavních postav,sledujeme, jak se vypořádávají s dramatickými  událostmi během vyšetřování, ale i se svou vlastní minulostí a představami o budoucnosti. (TV Nova)

(více)

Recenze uživatele carl.oesch k tomuto seriálu (19)

Odznak Vysočina (2022) 

Naprostý souhlas s příspěvkem anliho. Do puntíku. Od těchto dtektivek člověk nečeká nic než zábavu, oddechovku, opepřenou epizodními postavičkami a občas někde vzadu, ale opravdu vzadu se projeví nějaká ta zajímavost nebo dokonce skrytá pravda, vztahující se s pozoruhodnou překvapivostí k něčemu, co se oficiáně nevidí nebo vidět nesmí a o čem se nesmí ani mluvit. To tady ale prostě není ani náhodou. Hvězdička jenom za některé herce (rozhodně ne za Zmrzlou, proboha, co dělají takovéhle figury v divadle nebo ve filmu?) a Ledeč nad Sázavou a okolí. ()

Den blbec (2022) (S01E02) odpad!

Nerad dávám odpad detektivkám tohoto typu, ale tady nemůžu jinak. Neuvěřitelně nesympatická dvojiec policajtek, u Moniky Hilmerové jsem měl pocit, že byla během natáčení lehce sjetá, ona kravka, kterou šikanovali v Brně si podle toho jak vypadá a jak se chová dostala, co si zasloužila a nechápu, proč tam byla ta trojka Hofmann, Suchánek a Děrgel. Prostě slabota, případ takový nijaký a ne moc logický, prostě - na Modravu to nemá ani náhodou. Uvidíme dál, ale už ta sestava "týmu" signalizuje, že to asi za moc stát nebude. ČT deb´vadesátkami vyhrává ne o parník, ale jako mercedes proti trabantu...vyjímečně. ()

Série 2 (2023) (S02) 

Souhlasím s brecht98, líbila se mi průběžná linka s případem "Jůlinka", který ale skončil oproti předpokladům tou druhou možností, kterou podle mě vetšina diváků očekávala. A Zmrzlá je mimořádně nesympatická herečka, takže u ní platí ona hodně pravděpodobná možnost, že do té role dala opravdu kus sebe. Její "spolupráce" s rovněž mimořádně nesympatickým Batěkem ukazovala, že vztahy v týmech nejmusí být až zas tak idylické (ti dva "borci" z Brna předvedli, že dělat s nimi musela být "zábava" a to nejenom z osobního hlediska), ale představa, že si Batěk otevřel případ, který se mu "nezdá" je trochu divná. Ale byla to zase připomínka oněch důležitých flákačů, kteří dělají zbytečné věci, obtěžují ostatní, tváří se důležitě a přitom nenesou žádnou zodpovědnost. Přitom pokud to mělo být pochybení při vyšetřování, řešila by to inspekce a ne Tempus. Ten se zabýval nevyjasněnými případy. A pokud Zmrzlá věřila Batěkovu slibu, že jí pomůže proti oněm dvěma brněnským "mačům", tak byla neuvěřitelně hloupá a naivní. Ale jak "batěkové" tak "zmrzlé" jsou všude kolem nás, nevím, proč by se neměli vyskytovat i u Policie ČR. ()

Nebojsa (2023) (S02E01) 

Případ dost realistický, postoj státní zástupkyně pochopitelný (alibistický), ale zarazil mě onen případ Jůlinka a především fakt, že onen Batěk je údajně z týmu, řešícího nevyřešené případy, zatímco tady by pochybení bylo jednoznačně na GIBSu. Ale to je detila, kdo je v tomto případě svině je jasné už od začátku, slovy Švejka on ten Batěk už má takovej ksicht, to musí být svině a uhodnutí vraha, jak tady řada "moudých" píše zas tolik nejde. ()

Reklama

Krmítko (2023) (S02E02) 

Dobrý díl, s atmosférou a trochu překvapivým vyústěním. Zrovna tady věřím, že to bylo podle skutečného případu... ()

Mrtvá ze mlýna (2023) (S02E03) 

O uhodnutí pachatele tady nešlo, šlo o to, jak ho dohnat k tomu, aby se přiznal. Hilmerová s vrahem hraje hru nervů, kdy konečně povolí. Miluji recenzenty, kteří nám cítí potřebu sdělit, že oni vraha poznali hned. Jak ti musí být zklamaní, když v některých detektivkách je na úvod vražda předvedena včetně osoby pachatele a celá sory je založena na postupu práce detektivů, vyšetřovatelů, či policajtů nějak tak obecně. Tam zase mají možnost komentovat, jací jsou to pitomci, jak oni by věděli hned... ()

Na dně (2023) (S02E04) 

Zatím nejlepší díl s téhle mnohem lepší řady. Mimořádně mi tady sedí Hofmann, rozhodně se ukazuje, že Suchánek je schopen hrát i něci jiného než Partičku a dobrý je výběr herců ve vedlejších epizodách. Jenom doufám, že se na konci nestane, že Batěk vítězoslavně obviní Moniku Hilmerovou ze zmanipulování vyšetřování a on nebo Zmrzlá nenastoupí na její místo. I když vběžném životě to takhle bývá. Ale tohle je zábava, pohádka, tak by to tak za každou cenu být nemuselo. ()

Myslivecká pomsta (2023) (S02E05) 

Další velmi dobrý díl a navíc případ, že je vám těch "zločinců" víc líto, než jejich oběti. Bára Seidlová je pořád kočka, tady je svět v pořádku a zase mám pocit, že takhle nějak se to stát mohlo a to včetně umanutosti vůči těm místním myslivcům ze strany Hofmanna. ()

Vyděrač (2023) (S02E06) 

Nejlepší díl, který je na pozadí vlastního příběhu zrcadlovou ukázkou toho, jak je to s těmi zlými rasisty, xenofoby a bůhví čím, na čem roste, sílí a hlavně se živí aktivistická scéna těch jediným "správných" a "hodných" dobroserů. Obyčejný bezcitný vrah využije situace, protože mu jde jen a jen o peníze...tady byl konec až příliš realistický. ()

Skříň (2023) (S02E07) 

I tohle bylo dobré. Kauza Jůlinka se chýlí ke konci, do toho je Zmrzlá těhotná a řeší už z předchozích dílů potrat. Co se týká těch zatlučených ve skříni je to (zase asi na základě skutečného případu) tak trochu variace na ony časté příhody s hledáním zakopaných unesených v bedně...tady nejde o výkupné, ale o to, jak se zbavit nepohodlného svědka (oběti) a přímo ho nezabít. Otázka je, že kdybych si měl vybrat mezi dlouhým umíráním ve skříni, ze které se nemůžu dostat a ránou dohlavy, asi bych volil to druhé. I když v tom prvním případě mám do posledního momentu - naději. ()

V pasti (2023) (S02E08) 

No tak prima. Případ Jůlinka skončil překvapivě a nějak najednou uspěchaně, A tak, jak asi měl. Na celé té věci mě zaráží, že normálně pochybění příslušníků policie vyšetřuje GIBS. Tady si Batěk najednou "vzpomněl" a usoudil, že flákáním se v rámci týmu pro vyšetřovaní odložených a nevyjasněných případů vyřídí jako pravý macho účty s Monikou Hilmerovou. To nevyšlo, A tak podle všeho odejde opruzovat jinam, ale dál si udrží svojí pohodlnou existenci parazita. Zmrzlá byla za blbku, které najednou došlo, že jí vlastně ani nemůže pomoct a celou dobu ji jenom lakoval. A tak se Zmrzlá vrátí do Brna. Kam jinam. Tak patří stejně jako ti dva týpci, co najednou museli odejít. A možná za pár let bude šikanovat (i třeba obtěžovat :-)) nějakého mladého kolegu a ten se ozve a skončí na Vysočině...inu, brňáci, jací opravdu ve velké většině (ne ale všichni jsou). A Zmrzlá (jako figura v seriálu)  opravdu patří zase jenom do Brna. Málokdy bylo Brno předvedeno tak reálně, jako v tomhle seriálu. Tedy lidé odtamtud. Jinak druhá řada výrazně lepší než ta první (to se nestává), zkusí tvůrci překonat docela vysoko nastavenou laťku ještě řadou třetí? ()

Divoženka (2024) (S03E01) 

Taky mě to moc nenadchlo. Většina seriálu (nejen těch našich) má top v první řadě, druhá je ještě dobrá a pak to jde rapidně dolů (viz. Modrava, poslední řada už za moc nestála). Tady naopak byla druhá řada velice dobrá, snad bude tahle (podle všeho poslední) snesitelnější než 4. Modrava. Děrgel je slizoun všude, tady se do role ale hodí až pozoruhodně dobře, stejně jako třeba jeho seriálový "papínek" Hrušínský ml., který se na podobné typ hodí rovněž velmi dobře, vlastně nic jiného ani hrát neumí. ()

Špatná parta (2024) (S03E02) 

Hodně dobrý díl. V detektivkách (a v životě taky) občas obět dostane, co si zaloužila, bohužel se často ještě posmrtně pomstí... ()

Dokud nás smrt nerozdělí (2024) (S03E03) 

Tady se až příliš vaří z vody a trochu se připravují určuté situace, které budou použity dál (píšu po shlédnutí celé řady). Naprosto souhlasím s tradičními spolukomentátory domácích detektivních seriálů - Tryskomyší a otíkem. ()

Zmizelá (2024) (S03E04) 

Jako detektivka to funguje, logiku v tom moc nehledejme, sorrow má pravdu s tím DNA, ale pokud chce někdo sledovat, jak je to doopravdy, stačí vzít ty americké kriminální dokumenty /jsou na to dokonce dva samostatné kanály v nabídce Magenty), kdy se ukazuje, jak je zdlouhavé, složité a vlastně až nudné kolikrát usvědčit vraha, který je plus minus jasný už od začátku. ()

Správná ženská (2024) (S03E05) 

Nejslabší díl ze série - taková domácí zabíjačka...jak údajně říkají kriminalisté. ()

Rukojmí (2024) (S03E06) 

No, určitou logiku to mělo, Hilmerová tomu šla vlastní blbostí naproti. Myslím, že v podobných případech je to hlavně o tom, kdo na sebe vezme zodpovědnost. Pokud uspěje, ustoupí do pozadí, pokud to nevyjde, hodí všechno na něj jeho nadřízení, aby se "ospravedlnili" před mediální pakáží a jejich politickými loutkovodiči - viz střelba na FF v Praze. Jinak bych byl strašně rád, kdyby někdo ukázal novinářskou obec takovou, jaká opravdu je. V detektivní tvorbě to bylo pouze 1. oddělení...jinak ta Lukešová je opravdu nesympatická kráva, nakonec v civilu to bylo stejné. Je děsivé, co všechno se u nás nazývá herec/čka a co se objevuje na obrazovce. ()

Na okraji (2024) (S03E07) 

Nejhorší na tomhle díle je, že zatímco rafinovaně přespekulované vraždy se stanou opravdu jenom ve filmech a knihách, takováhle věc se mezi lidmi stává...hodiny nevíš. ()

V kruhu rodinném (2024) (S03E08) 

Tak se nám to krásně vyřešilo, všechno (skoro) dobře dopadlo, Patrik Děrgel (jeho figura) sice bloudil, ale nakonec se zachoval podle těch nejpřísnějších etických měřítek a pokračování asi nebude, protože Hilmerová podle všeho přijde o nohu :-). Hofman to taky zabalil a představa, že by to tam dál vedla Bába Zmrzlá je představa přímo nesnesitelná. Objevem pro mě byla Martina Jindrová, naopak fascinuje mě, jak neuvěřitelně nepříjemný je prinicipál s Jezerky Hrušínský, který z talentu svého otce nepodědil vůbec nic. Ale do podobných rolí se hodí skvěle. ()

Reklama

Reklama