Reklama

Reklama

Problém tří těles

(seriál)
  • USA 3 Body Problem (více)
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Osudové rozhodnutí, které padlo v šedesátých letech 20. století v Číně, rezonuje v časoprostoru a ohrožuje celé lidstvo. Podaří se skupině vědců tohle nebezpečí odvrátit? (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (251)

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrchol nabubřelé idiocie ve vypatlaném woke hávu. Seriál začne na začátku plácat dohromady několik nesouvisejících (prvoplánově zajímavých) témat a když konečně ten slepenec začne propojovat, zůstává jen jedna zcela nesmyslná linka, co ani neumí obhájit logiku hlavní myšlenky. Podrobně u jednotlivých epizod. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Dosť očakávaný seriál, ktorý dorazil ako druhý (keďže ako prvé dorazilo rozsiahlejšie čínske spracovanie rovnomenného románu). Čínsky projekt som nevidel, ale aktuálny 3 Body Problem od Netflixu je vcelku sympatický a nepôsobí to na mňa ako pohroma, ako o tom písali v niektorých médiách, mňa osobne to dosť bavilo, ale isto, je to vec vkusu, tiež veľa urobí divácka sledovanosť v číslach, ale to už sú iné témy a kapitoly. (Ono, neviem, či iba ja som mal ten pocit, ale niekedy seriál pôsobí, akoby bol také béčko, možno miestami až céčko, ale vzápätí parádne áčko, niektoré diely sú vysoko nadpriemerné, iné sú taký priemer). Tým, že to vychádza z čínskeho sci-fi lit. diela, má to taký trochu iný, zvláštny feeling, na rozdiel od typických západných sci-fi. Aj tým je to asi dosť zaujímavé. Hoci som vyše štyristo stranovú knihu nečítal, je cítiť zostručňovanie, zrýchľovanie deja a diania. Niektoré veci sa len v rámci okamihu spomenú, načrtnú a ide sa hneď ďalej. Seriálu dosť pomáhajú sympatickí herci a herečky, či už vyšetrujúci Da Shi (Benedict Wong), prípadne T. Wade (Liam Cunningham) a ďalší. Očakávala sa potenciálna bomba, dorazil viac-menej solídny, zaujímavý a pútavý nadpriemer. Takže za štyristo rokov, ehm, teda za štyri hviezdy. (; ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nelze se ubránit srovnání s čínskou verzí. Každá má svoje klady a zápory. Největším kladem téhle je, že je mnohem svižnější. První knihu sfoukne ne za osm, ale dokonce za pět dílů (čínská za 30). Daní za to je mnohem větší zjednodušení a víc změn v příběhu. Bohužel i přes značně kratší stopáž jsou i zde zbytečné odbočky. Oproti knize jsou zde jiné postavy (nejen národností, což by nevadilo, chápu, že mezinárodní publikum nechce koukat na samé Číňany) a některé jsou dokonce navíc. Stejně jako čínská verze se to nevyhnulo obsazování modelek do rolí špičkových vědkyň, což nepůsobí zrovna věrohodně. Docela nečekaným rozhodnutím je, jak jsem již uvedl, že první kniha končí již pátým dílem, který je tak předčasným vrcholem série, a zbylé tři díly jen naťukávají začátky druhé a třetí knihy (které se odehrávají částečně paralelně). Tím se tvůrci částečně připravili o pořádný cliffhanger, ale budiž. S tím souvisí i to, že zatímco v dalších dílech knihy se většina postav vymění, tady se pokračuje s těmi stejnými, které přebírají role úplně jiných knižních postav. Opět, chápu, že divák nechce, aby se v seriálu moc měnily ksichty, ale působí trochu divně, když každý člen party kamarádů najednou dostává různé důležité funkce spasitelů lidstva. Jsem zvědav, co s tím udělají v dalších sériích, které se mají odehrávat o stovky let později. Druhá a třetí kniha jsou mnohem lepší než první, tak by to chtělo moc to nepřehánět se změnami. Asi se víc těším na druhou čínskou sérii, ale u obou se děsím rozpočtu, který, pokud nebude značně navýšen, nebude na důstojné zpracování druhé a třetí knihy stačit. I americká verze vypadá poměrně lacině a triky ve scéně přeříznutí lodi vypadají hůř než u Číňanů. I přes všechny výtky je to ale zábavný seriál, primárně ale díky kvalitě předlohy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príťažlivý a v rámci invazívneho subžánru inovatívny dej, spracovanie bohužiaľ nezaujímavé a vizuálne ničím neohurujúce. Pričom možností by bolo, viď napríklad popasovanie sa s virtuálnou realitou v Ready Player One. Hrozba odsunutá na budúce generácie podľa mňa na intenzite neuberá, o to "sa stará" béčkové obsadenie hlavných postáv. Wong, Cunningham a Pryce sú prihrávači, držať palce máme mladším ročníkom. Predlohu som zatiaľ nečítal a je to iba ona, ktorá tento projekt drží nad vodou. Ak si Beniof a spol. zoberú ponaučenie z kritiky, môžeme sa dočkať výrazného zlepšenia. Pokiaľ som si pri prvej epizóde dovolil porovnávať s toľko kritizovanou Nadáciou, tak tá je, aj napriek výhradám, vyššia liga. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Knižnú trilógiu mám prečítanú a patrí medzi najlepšie sci-fi a vlastne aj najlepšie trilógie, aké som mal kedy možnosť čítať. Myšlienky, ktoré autor knižnej predlohy v knihe obsiahol sú krásnym príkladom nespútanosti ľudskej predstavivosti a spôsob akým sa odvíja príbeh je pohlcujúci, fascinujúci a zároveň desivý. Svojim spôsobom mám za to, že niektoré knižné obrazy sú "nesfilmovateľné", resp. prinajmenšom ťažko uskutočniteľné za použitia súčasnej filmárskej technológie, resp. v rámci obmedzení rozpočtom, ktorý má Netflix k dispozícii. Pred autormi seriálového spracovania teda stála skutočne náročná úloha, vopred odsúdená na neúspech, pokiaľ ide o možnosť alebo snahu ostať čo najviac verný predlohe a zároveň ako ju správne uchopiť. Seriál "3 body problem" trpí mnohými neduhmi, od skratkovitosti a uponáhľanosti, cez akúsi zvláštnu gýčovitosť, až po rozriedenosť príbehu vychádzajúceho z predlohy, pričom pôsobí tak trochu lacne. Na druhej strane sa však autorom seriálu podarilo extrahovať základné idey a myšlienky, podstatné pre zachovanie esencie kníh a podať ju takým "divácky prijateľnejším a zrozumiteľnejším" spôsobom. Ak budú tvorcovia pokračovať v tomto smere, držať sa zdrojového materiálu, potom sa má divák na čo tešiť, pretože to čo ponúka Temný les, resp. Vzpomínka na Zem (hoci seriál už aktuálne niekoľko motívov čerpá aj z nich), to sú číre sci-fi orgie. Zatiaľ 3,5*. ()

Galerie (486)

Zajímavosti (8)

  • Seriál měl být původně vysílán v roce 2023, ale tvůrci David Benioff a D.B. Weiss trvaly na natočení ještě jedné scény, která nebyla původně ve scénáři. V té době, v roce 2023, začala v Hollywoodu stávka a natočení této scény se o několik měsíců opozdilo. Tvůrci i tak trvali na tom, že scéna musí být natočena. Po skončení stávky byla scéna natočena a seriál byl odložen na březen 2024. (Dalfor)
  • Trisolaris, domovská planeta mimozeské rasy, je v seriálu soustava tří sluncí vzdálená 4 světelné roky od Země. Taková soustava opravdu existuje, jde o Alfa Centauri, našeho nejbližšího hvězdného souseda. Obsahuje dvě objevené planety, ale na žádné nepanují podmínky vyobrazené v seriálu, mimo jiné protože třetí hvězda tohoto systému je velmi malá a obíhá stranou hlavních dvou hvězd. (spacemaster)
  • Billionář Lin Qi chtěl převést čínský sci-fi román „Problém 3 těles“ do globálního hitu, pracoval s Netflixem a tvůrci Hry o trůny (od r. 2011). Bohužel nedožil se premiéry, když byl otráven kolegou v Šanghaji v roce 2020. Tento kolega, Sü Jao, 43letý bývalý manažer Linovy společnosti, byl v březnu 2024 soudem v Šanghaji odsouzen k trestu smrti za Linovu vraždu. Lin Qi vlastnil práva ke knižní předloze pro zfilmování. (Yorkcz)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Reklama

Reklama