Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Recenze (76)

Liznic 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím se Sarrazinovím komentářem, že by to bez policajta nebylo ono. Film se totiž skládá ze dvou částí, té moc fajn - závod a věci krom něho (krom toho motorkáře) a druhé části - idiotského policajta co se je snaží chytit a pitomce motorkáře. Ve výsledku fajn žánrovka, které netřeba věnovat velkou pozornost. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Filmy podobného typu mám radši vážnější a když už komedie, tak aspoň ať ten humor dává trošku smysl. Tady to právě vůbec nefungovalo. Přišlo mi, že si to dělá prdel samo ze sebe, ale tím pádem to shazuje celý film. Auta (až na Camaro) taky nic moc. V budoucnu se mi vybaví jen obstojné burácení motorů a jméno toho policajta, které je shodné s mým kolem. 2+* ()

Reklama

fridge 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Tajného závodu (Cannonball Run) je tohle film o autech. Příjemná komediální linka je tu spíše jako doplněk k osmiválcovým motorům. Kromě toho Raul Julia i Michael Sarrazin jsou ti praví závodníci, kteří zvládnou víno, ženy, zpěv a vítězství, to vše ve velkém stylu. Kromě nezaměnitelné atmosféry sedmdesátých let bych vyzdvihl i soundtrack, který, ač postrádá větších jmen, je bezvadný. ()

Jenda.SG-1 

všechny recenze uživatele

Film jsem ohodnotil hodně vysoko, protože jde jednak o původní film, ne o remake, dále ač není přecpán vtípky, pobaví a zaznívají v něm občas i zajímavá moudra. Jak už název napovídá, celý film se v podstatě točí kolem ilegálního závodu napříč Amerikou, kterému se poldové snaží všemožně zabránit a jehož účastníci dělají vše pro to, aby svůj plán realizovali a policisty přelstili... Člověk bez řidičáku, či člověk nemající v lásce jízdu ve vyšších rychlostech tedy film asi moc neocení, ale pravidelný divák motoristických pořadů, hráč série NFS, či člověk kterého baví řídit auto, toho film určitě pobaví... ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Dnes už to není, co bývalo před 34 lety, ale stále si u tohoto filmu nádherně odpočinete a příjemně a nenuceně se pobavíte. Ne, že byste se řezali smíchy jako kolikrát u nových amerických komedií, ale po skončení máte dobrý pocit z toho, že jste nesledovali jen dobrou komedii, ale dobrý film - a to je rozdíl. K tomu totiž není zapotřebí jen kvalitní humor, ale i kvalitní scénář, režie, kamera, herci i herečky atp... a to tenhle film má. Nicméně na pět to nestačí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu je italský jezdec Franco Bertolini (Raul Julia), který se závodu účastní v týmu Ferrari Daytona, označen jako vítěz závodu v Monte Carlu a Le Mans. Jediným italským jezdcem, kterému se toto ve skutečnosti povedlo, byl Tazio Nuvolari. Oba závody patří do neoficiální trojité koruny motosportu, kterou získal jen Graham Hill, protože kromě dvou zmíněných závodů vyhrál i závod Indianapolis 500. (Jiri_Jaros)
  • Český plakát k filmu nakreslil v roce 1980 Miloslav Disman. (Jiri_Jaros)
  • O přejezd USA z New Yorku do Los Angeles v rekordním čase se dodnes pokouší několik řidičů ročně. K roku 2020 nejrychlejší přejezd zaznamenal ve stejném roce Fred Ashmore ve vypůjčeném voze Ford Mustang GT s přídavnými nádržemi. Čas 25 hodin a 55 minut je první oficiální záznam pod 26 hodin a byl proveden v době pandemie coronaviru v USA. (Jiri_Jaros)

Reklama

Reklama