Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poté, co prezident Spojených států během svého funkčního období zemře, se oblíbená první dáma Tess Carlisleová (Shirley MacLaineová) odebere do ospalého rodného městečka v Ohiu, kde je jednou z mála jistot v jejím životě tajný agent Doug Chesnic (Nicolas Cage). Tento ctižádostivý a odhodlaný profesionál, který pracoval v Bílém domě pro rodinu Carlisleových, nyní stojí v čele sedmičlenné ochranky, která má za úkol dohlížet na Tess. Přestože Doug prahne po akci a dobrodružství, uvízne místo toho v městečku na americkém Středozápadě, kde ho Tess neustále zahrnuje svými požadavky, byť chce třeba jen přinést snídani do postele. Svéhlavá, znuděná a urážlivá stará dáma mu ze života dělá takové peklo a natolik mu ztěžuje práci, že dá výpověď. Tess si však Douga okamžitě vyžádá zpátky a dá mu pocítit, kdo je v domě paní. Jenže tvrdohlavý agent se nehodlá jen tak vzdát... (Cinemax)

(více)

Recenze (93)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Naprosto čistých 70% a poměrně příjemná a vtipná komedie na dlouhé sobotní a letní večery, stavicí na dvojici Nicolas Cage a Shirley MacLaine, kteří spolu "fungují" naprosto senzačně. :-) A scéna ve které Cage probudí MacLaine v opeře, aby nerušila svým chrápáním ostatní, patří mezi nezapomenutelné momenty nejen celého filmu, ale i celé komediální kinematografie. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o vrtošivé bývalé první dámě a jejím osobním strážci, který bojuje s tím, jestli ji má hlídat nebo uškrtit. Shirley MacLaine a Nicolas Cage si překvapivě dobře sedli, a na jejich slovní přestřelky se moc dobře kouká. Je škoda, že spousta věcí je ve filmu naťuknuta a nedořešena. Hlavně proto, že Tess jako postava kdysi obletované a elegantní vzdělané ženy, která se často utápí v sebelítosti a důležitost si dokazuje jen proháněním své ochranky, nabízela prostor i pro dramatičtější chvilky. Ale tvůrci se tu přiklonili spíš ke komedii, která je ale místy velmi hřejivá a "nenápadně vtipná" a celé to tak díky tomu uteče jako voda, bez nějakých hluchých či nudných míst. Škoda jen, že původní dabing, kde Cage mluvil jeho obvyklý dabér Zdeněk Mahdal, byl z nějakého důvodu předělaný a ačkoliv Marcel Vašinka není špatný, ke Cagovi se moc nehodil. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Možná že v době svého vzniku mohlo mít Guarding Tess úspěch, nyní ale po téměř třiceti letech od jeho vzniku je můj pohled na tento snímek úsměvný, rozhodně ne ale myšleno v dobrém. Naprosto primitivní, naivní a teatrální zápletku tu snad ani nechci nějak zásadním způsobem rozebírat, to je vážně skvostná hloupost, co postrádá veškerou soudnost ve všech ohledech, od postav, přes jejich jednání a reakce, přes veškeré dialogy, až po dějový vývoj, vrcholící samozřejmě v závěru, který pak považuji za vrchol veškerého nevkusného patetictví, ale diváci v té době měli tyto triviálnosti prostě asi rádi a tahle šleha jim tedy přinesla přesně to, po čem byla tenkrát poptávka, tedy co největší jednoduchost a přímočarost, a je jedno že je to úplně blbý, hlavně že to baví. Ok, nic proti vkusu ostatních, jenže ona mě tato podívaná nebavila v naprosto žádném ohledu. Zde přítomná odlehčenost a pokusy o vtipnost nepřinesly ani jeden byť jen úsměvný moment, dramatické okamžiky nelze označit naprosto jiným výrazem, než zcela nefunkční a vrcholem jsou pak trapně působící veškeré emoce, o které se tvůrci pokoušeli po celou dobu, o závěru pak ani nemluvě, no a i v tomto směru se jedná doslova o dílo zkázy. Herecky jinak celý film stojí očekávaně na Cageovi a MacLaine, ale ani v tomto ohledu mě Hlídat Tess nakonec nezlomilo na svou stranu, i když tedy hlavně Nicolas, minimálně co se výraznosti týče, mě dokázal alespoň chvílemi vytrhnout z nekompromisní letargie, do které mě jinak tato podívaná bez milosti hned od úvodních titulků uvrhla. Takže především z pohledu současného diváka říkám jednoznačné ne, tohle není ani zábavný, ani vkusný, ani jakkoliv jinak pozitivní snímek, tohle je ryzí a hlavně strašně nesoudná nuda a hotovo. ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Takhle promrhanje potenciál filmu se jen tak nevidí. Vždyť se celej film nic neděje, herci vykazují herectví, co by se za nehet vešlo a když dojde k únosu, je celá záležitost během pár minut vyřízena. Lepší 1* za ten nápad a dál ani nevím za co.. Teď když nad tím přemejšlím, nemůžu si vlastně ani vzpomenout, kdy jsem se za celej film něčemu zasmál:( ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hugh Wilson měl občas štěstí (nebo možná ždibec komediálního talentu) a natočil něco vtipného a kultovního (Policejní akademie) ale "Hlídat Tess" to určitě není. Námětem se mohlo jednat alespoň o zábavnou konverzačku plnou drsného "popichování" obou hlavních hrdinů ale Wilson dialogy neumí a v tomto případě nedodal ani nic ze svého situačního humoru. Nebýt tu tak dobré herecké duo, bylo by to k nevydržení. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Prezidentov hlas v skutočnosti patril scenáristovi a režisérovi filmu Hughovi Wilsonovi. (m.a.t.o.)
  • Rozpočet: 20 000 000 dolárov. [Zdroj: IMDb] (m.a.t.o.)
  • Natáčalo sa od 17. februára do 15. apríla 1993 v štáte Maryland, USA. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama