Reklama

Reklama

Obsahy(1)

John je trochu lenivý, proto jen občas jezdí po New Yorku jako taxikář. Když veze namyšlenou slečnu na letiště, rozhněvá se, a tak ji nechá v taxíku na mostě a klíče zahodí do řeky. Spolu s kamarádem Russellem, kterého práce učitele angličtiny taky moc nebaví, se přihlásí do armády. Jack svým svérázným humorem způsobuje při výcviku sobě i ostatním problémy. Při jedné z mnoha vylomenin oba kamarádi zatknou v roli vojenské policie dvě pěkné dívky, s kterými se sblíží. Na prohlídce před závěrečnými zkouškami určí generál jednotku, která má v Itálii představit nové bojové vozidlo americké armády. Není to tank, ale špičkovou technikou vybavený pancéřový mikrobus se silnými zbraněmi. Jack a Russell se s ním vydají do Alp, kde se chtějí setkat se svými slečnami. Kapitán se s jednotkou vydá za nimi, protože si myslí, že John a Russell jsou špióni, kteří utekli s bojovým vozidlem do Československa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

ElizabethBay 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně podivná komedie. Zvláštní námětem a především scénářem, něco takového se jen tak nevidí. Dvojka složená z Murrayho a Ramise je báječná a opravdu výbušně vtipná, bohužel se film vyčerpal během první půlky. Pak film vypadá jako by si tvůrci s rozjetým příběhem nevěděli rady a ztrácí šťávu, vtip a hlavně pro mě ztrácí absolutně smysl. První půlka našlapaná a originální (klidně bych hodnotila 85%), žel druhá už je jen stínem první části (dala bych tak 20%). S ohledem na mého oblíbeného Reitmana a ústřední dvojku si myslím, že tři hvězdičky jsou adekvátní. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Začátek funguje jako komedie více než dobře, Murray a Ramis jako komediální duo taky. Bohužel na dnešní poměry tohle rozhodně není nijak originální a závěr v Československu to vyloženě sráží minimálně o jednu hvězdu. Mimochodem debilní je, že v českém dabinku mluví češi rusky, je fakt, že to jde pochopit. ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, jakou kravinu dokázal Reitman natočit těsně před kultovním Ghostbusters s takovou sestavou. Scénář je až na začátek mizerný a s takovými dialogy to nedokáže zachránit ani Murray. Reitman si možná vzpomněl na své československé kořeny, ale "návštěva" Československa je pojata s tradiční americkou ignorancí, takže tam ani žádného čecha neuvidíte. Podprůměrný divák pozná, že tohle hranice železné opony opravdu není, průměrný divák pozná, že taková továrna u nás nikde nestojí a mírně pokročilý divák pozná, že tanky rozhodně nejsou sovětské. Hlavně si na konci pěkně zasalutovat, jaký jsou američtí vojáci kabrňáci. Nakonec ale přece dávám tu druhou hvězdu za Bernsteinovu hudbu a fiktivní československé noviny Denní Informátor : Místní hoši odrazili hordu tlupu yankeejů. A odkaz jistě na Dvořáka : Čechové měli vždy pověst dobrých hudebníků vždy pověst dobrých. 35% ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Johna už začíná štvát celý život - s prací taxikáře, kdy musí posluhovat všem otravům, ukončí stylově - nechá stát taxíka i s pasažérkou na mostě, a klíče zahodí do řeky. S přítelkyní to nedopadne o moc lépe (až na to, že nechá stát ona jeho), a tak se rozhodne k radikálnímu kroku. Přemluví svého nejlepšího kámoše, a společně vstoupí do armády Spojených Států. Armáda ale není taková sranda, jako to v náborovém letáku vypadalo - a navíc nemají nadřízení vůbec pochopení pro Johnovy vtípky. Shodou okolností se ale Johnovi a jeho četě podaří ze všeho vybruslit, a tak dostávají první ostrý úkol - střežit supertajné bojové vozidlo ... Jedno se rozhodně Reitmanovi (respektive jeho filmům) nedá upřít. I když neobsahují žádné velké filmové umění, rozhodně se u nich nebudete nudit. Ať už jde o Krotitele duchů, Evoluci nebo třeba Policajta ze školky. Stejně je to i s Lampasy - když film poběží v televizi, tak si jej určitě vychutnáte, ale že by si jej člověk cíleně pustil, to asi ne-e. Největší podíl na tom, že se budete bavit má samozřejmě Bill Murray - bez něj by film byl poloviční. A kladné body určitě dávám i za Československo - i když krutě obsazené ruskými vojáky... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Priemerná komédia výnimočná skôr tým, že sa tu zišlo kopec hercov, ktorí v nadchádzajúcej dekáde udávali trendy komédií, najmä teda Bill Murray, Harold Ramis, John Candy a Ivan Reitman (a čiastočne Judge Reinhold). Príbeh je klasickou šablónou o chlapíkovi, ktorý sa dostane na akadémiu/školu/vojnu a musí sa s tým popasovať, aby nakoniec v akcii ukázal, čo sa naučil. Pravdaže všetko je to absurdné a občas vtipné. Občas. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (8)

  • Timothy Busfield v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama