Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Scénaristou a režisérem filmu je Michel Gondry, vynalézavý tvůrce oceněných filmů, mezi něž patří například kultovní Věčný svit neposkvrněné mysli. Nauka o snech je podivínským výletem do kolážové říše divů, která je vyrobena z papíru, celofánu a představ. Nauka o snech je laškovná romantická fantazie odehrávající se v chaotickém mozku Stephana Mirouxa (Gael Garcia Bernal), mladého výstředního muže, jehož sny mu neustále napadají reálný svět. Když dřímá, stává se z něj charismatický moderátor „Stephane TV,“ který přednáší „nauku o snech“ do papírových kamer. Ve skutečném životě má nudnou práci ve vydavatelství Pařížského kalendáře a hyne láskou ke své sousedce Stephanie (Charlotte Gainsbourg). Přestože je Stephanie Stephanem zezačátku okouzlena, je zmatena jeho dětinstvím a labilním postojem k realitě. Stephanův spolupracovník Guy (Alain Chabat) je obyčejný praktický chlapík a snaží se Stephanemu radit, jak se chovat k opačnému pohlaví. Stephane však žije v obláčcích a neposlouchá ho. Protože není schopen získat si srdce Stephanie když bdí, rozhodne se hledat odpovědi ve svých snech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (386)

Vančura 

všechny recenze uživatele

NAUKU O SNECH jsem poprvé viděl před lety v letním kině na Střeláku, což je myslím prostředí jako stvořené k projekci podobného snímku, a dodnes na ten zážitek s oblibou vzpomínám. Když jsem si teď tenhle film po letech pustil znovu, bylo to nesmírně příjemné filmové setkání - tenhle film je naprosto jedinečný, báječný, elektrizující a okouzlující, a těžko hledat druhý takový. Přesto přese všechno, při sledování se mi tam nenápadně vkrádal pocit určité nudy, a VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI se mi líbil přece jen o trošku víc, takže mi 4 hvězdy přijdou jako adekvátní zhodnocení mého dojmu z tohoto filmu. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Nemám výhrady . . . absolútne skvelý film, veľmi príjemný, vtipný, snový, Bernalova postava mi bola veľmi sympatická a blízka, v podstate všetky postavy mali riadny šmrnc a režisér sa môže spokojne potľapkávať po pleci, pretože casting vyšiel na jednotku . . . ako ostatne všetky ostatné zložky - áno, boli tu isté obavy, keď sa majster optických klamov a rôznych efektov rozhodol po spolupráci s Kauffmanov osamostatniť a napísať si film sám, no odvážnym šťastie praje a Gondry natočil niečo tak prekvapivo milé a i napriek neustálemu prelínaniu snov a reality, čo je nosný princíp, nesmierne realistické. A keď sa k tomuto filmu ešte čerstvo vibrujúcemu vo mne, vraciam spätne, s úžasom musím konštatovať, že sa jedná o ROMANTICKÝ film . . . a tým pádom tento zástupca o niekoľko stupňov zdvíha latku tohto žánru - ostatne aj predošlí Gondryho film bola číra romantika v takom krásne netradičnom šate . . . a aj keď Kauffman je skrátka génius, z dvojice Science of Sleep a Večný Svit (akokoľvek kacírske sa môže zdať porovnávanie týchto filmov) vyjde ako víťaz (aj keď cieľovú pásku prekročil s náskokom ani nie o jedny prsia) Gondryho scenáristický debut. Krásne nápady, krásne hlášky, idem si to pustiť ešte raz . . . ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl docela zvedavej, jednak proto, ze je od Gondryho a taky proto, ze ma velmi slusny hodnoceni. A v podstate se stalo to, co sem cekal. Gondry se totiz misty moc zamotava do snu a zapomina vypravet pribeh. Ze zacatku to je jeste v pohode, sny pronikaj hlavnimu hrdinovy do zivota, ale milou a vtipnou formou. Jenze postupem casu se film stava cim dal tim vic zmatenej a ke konci sem uz vubec netusil, co je realita a co sny. Navic ani neni film nijak zvlast dobre ukoncenej a sceny, ktery ze zacatku pusobily vtipne a svizne, me misty ke konci uz otravovali. Co se tyce hercu, tak Gael je sympatak, ale daleko vic se mi libil "sexualni maniak" Alain Chabat, pokazdy, kdyz byl na scene, tak celej film skvele ozivil. I presto, ze jsem se misty v deji ztracel a misty se nudil, jedna se o originalni a kvalitni film, takze si 4* zaslouzi. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Koncepčne podobné Večnému svitu, ovšem ten krásny pocit dokonalosti na konci sa tentokrát nedostavil - hlavne vďaka menšej miere obľúbenosti hlavného hrdinu. Niekedy je však človek vďačný aj za veľmi príjemnú hodinku a pol filmového pásu s víziou režiséra, ktorý pohyb medzi realitou a fantáziou zvláda veľmi zábavne a pútavo. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Nauka o snech, film o snech, film jako sen. Gondryho snímek je opravdu jako sen, se vším, co k němu patří - s časovou a prostorovou znejasněností, s vypadáváním určitých důležitých událostí či postav, které se vzápětí znovu objevují, s bláznivou a ničím nelimitovanou fantazií roztahující běžně vnímanou skutečnost do nekonečných dálav... Nauka o snech je rozkolísaná, má triviální příběh, je bezesporu nelogická a v lecčems nedotažená - ale vždyť přesně takové jsou naše sny a troufám si tvrdit, že přesně takový byl Gondryho záměr. Jaký jiný film vypráví věčnému vyhýbání se na ulici, jaký jiný film přivádí na svět tak bizarní stroj času (který navíc v druhém plánu odkazuje na časovou podstatu filmového média), v jakém jiném filmu hraje neodolatelný plyšový boy-band? Našim každonočním snům nahodilost žádnou práci nedá, o to víc je nutno ocenit Gondryho propracovanou nahodilost v jeho nezapomenutelném filmu. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (8)

  • Snímek získal cenu Chlotrudis od stejnojmenné organizace zaměřené na nezávislou kinematografii. (imro)
  • Warner Independent koupili práva na film během festivalu Sundance za 6 milionů dolarů. (imro)
  • Podle režiséra Gondryho je hlavním místem natáčení dům, ve kterém žil před patnácti lety. (imro)

Reklama

Reklama