Reklama

Reklama

Prehistorická planeta

(seriál)
  • USA Prehistoric Planet
Trailer 2

Série(2) / Epizody(10)

Obsahy(1)

Podívejte se na zázraky našeho světa jako nikdy dřív prostřednictvím tohoto působivého dokumentárního seriálu od Jona Favreaua a producentů Zázračné planety. Cestujte s námi 66 milionů let do minulosti, kdy pevninu, moře a nebe křižovali majestátní dinosauři a další úžasní živočichové. (Apple TV+)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (45)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím oka 3/5, protože mám přírodovědné dokumenty prostě rád. Technologie je dobrá, takže to vizuálně vypadá dobře. Problém je jen v tom, že to informačně není moc nabité a tak u některých situacích pochybuji nad tím, jak mohou jisté věci vědět s určitostí. Jak mohou vědět, že si dinosauři kradli větývky z hnízd, aby si usnadnili stavbu vlastního? Možná je to spíše doměnka. Možná je to doměnka vysoce pravděpodobná, protože to mezi zvířaty může být dost běžné. Někde jsem to už slyšel u nějakého dnes žijícího druhu. Každopádně by se mi líbilo, kdyby Attenboroughův komentář nebyl tak úsporný a sděloval podstatně víc informací či toho, jak jsme došli k tomu, že z určitých faktů vyvozujeme určité hypotézi. Jasně, ono mi dává smysl, že byl T-Rex dobrý plavec, když přihlédnu k té stavbě těla, ale stejně bych chtěl vědět víc. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

famózní hlavně co se týká vizuálu, který je opravdu dechberoucí a oproti svým dokumentárním bratrům a sestrám neztrácí vůbec nic. Jediné co lehce kazí dojem jsou zde některá zobrazovaná "fakta" u kterých sem si několikrát říkal, že ani sebe lepší vykopávky by tohle s žádnou jistotu potvrdit nemohly. Beru to nicméně s rezervou jako něco, co vědecky opravdu podloženým faktům dodává příběhu, tak aby celá tahle velkolepá show nebyla jen "nudným" slepencem vědeckých poznatků...80% ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Moc hezky udělané, bohužel tím, že je to celé vymyšlené a podle scénáře, přichází to o kus kouzla a opravdovosti těch "pravých" dokumentů o přírodě. Ale pro milovníky dinosaurů a knih Josefa Augusty povinnost, jen se připravte na to, že dinosauři vypadají jinak než jak je znáte z Jurského parku (a Jurassic World Evolution) či Burianových ilustrací. Třeba opeření raptoři vypadají fakt legračně. Malou výtku spatřuji v tom, že jak je doprovodný komentář "pro blbé", jsou v něm neustále jména současných světadílů, které v mezozoiku ještě neexistovaly. Oč stylovější by bylo "V lesích jižní Gondwany rostou jedny z nejvyšších stromů světa..." :) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ten zajímavější letošní Jurský svět - s láskou jsem u něj zavzpomínal na vyrůstání u Putování s dinosaury. Velká paráda to je. A přitom v podstatě úplně tradiční přírodopisný dokument jako ze současnosti - tuhle iluzi podporují až úsměvné detaily jako "fyzická" kamera do které dinosauři šťouchají když přijdou moc blízko, nebo černobílé noční záběry. A samozřejmě s narací Davida Attenborougha. Putování s dinosaury vlivem starého televizního CGI už dost nehezky zestárlo - ale stejný osud už tohle nečeká, Apple do Prehistoric Planet napumpovalo solidní rozpočet a všechno v něm fakt hraničí s fotorealismem, tohle bych s chutí chtěl vidět v IMAXu a ve 3D. A fascinuje mě progress v poznání dinosaurů a jejich života za těch pár desítek let od Jurského Parku. Nejde jen o to že Velociraptor teď vypadá jako trochu větší a smrtonosnější slepice, ale detaily z chování zvířat, speciálně když jde o rozmnožování podobné bizarně komplexnímu chování zvířat současných. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Nádhernej výlet do prehistorickýho světa spíše domněnek, než aby se tu divák doopravdy něco dozvěděl - od toho je tu ještě doprovodná série na youtube kanálu Applu. Ne, tenhle "dokument" je tu hlavně od toho, aby si člověk sednul a pokochal se neskutečně vyobrazenýma dinosaurama prohánějícíma se v uchvacující krajině. A když píšu neskutečně vyobrazenýma, tak doopravdy myslím NESKUTEČNĚ, protože o takový úrovni fotorealismu by si mohl skoro nechat zdát i poslední Jurassic World, jakkoli CGI bylo jeho nejsilnější stránkou. Tady jsem měl totiž v dobrý polovině záběrů potíž se rozhodnout, jestli je ta potvora na obrazovce CGI nebo přece jen použili loutku. Bravo! ()

Galerie (136)

Zajímavosti (5)

  • V části zachycující dospělého tyrannosaura proti quetzalkoatlům v boji o mršinu alamosaura na pláži lze slyšet tyrannosaura vyluzovat zvuky podobné těm od současných krokodýlů a jiných plazů (trochu i ptáků), které byly použity již v předchozí sérii. V této scéně je však při dobrém poslechu možné sem tam zaslechnout také zvuky od tyrannosaura (Rexy) užité ve franšíze Jurský park (konkrétně krátkou verzi „řevu“). Když jeden z quetzalkoatlů bodne do tyrannosaura svým zobákem, tyrannosaurus vydá tygří řev. V případě zvukového efektu ze zmíněné franšízy se jedná o referenci právě na ni. Použití těchto „tyrannosauřích” zvuků v dokumentu se však setkalo s kritikou nejen z řad odborné veřejnosti. (Marasuchus17)
  • Projekt bol v príprave najmenej od mája 2019, pár mesiacov pred oficiálnym spustením služby Apple TV+. (FocusForcePi)
  • Podle vokalizačních studií z let 2022–2023 neptačí dinosauři neuměli řvát ani vydávat většinu zvuků jako současní savci, jejichž hlasy byly v minulosti pro dinosaury hojně užívány. Dinosauři totiž narozdíl od savců postrádali hrtan (lyrinx). Avšak podle nově nalezených fosilií mnoho z nich (přinejmenším v případě obrněných ankylosaurů, jako jsou rody Anodontosaurus, Antarctopelta a Tarchia, objevujících se v tomto dokumentu) disponovalo syrinxem (zvukovým orgánem, jímž jsou opatřeni dnešní ptáci současní dinosauři), tudíž vydávali spíše zvuky podobné jejich moderním blízkým příbuzným – ptákům a krokodýlům. Nicméně i přesto se mnoho dinosauřích zvuků mohlo (byť vzdáleněji) podobat i těm od současných savců. Z vědeckého hlediska je však většina dinosauřích zvuků v tomto dokumentu na rozdíl od ostatních dosud nejblíže realitě nejen ze světa končícího období křídy. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama