Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

Marsik 

všechny recenze uživatele

V lednu roku 2005 jsem čirou náhodou zavítal na tento hasičský snímek do kina a pamatuji si, že jsem byl z něho téměř unešen. Na filmovém plátně záchranné scény krásně vynikly a já ho pak viděl ještě tak 3x. Dnes jsem se k němu znovu dostal a ve Full HD rozlišení jsem si na mé velké TV opět liboval. Tempo se v jistých fázích může jevit jako utahanější, ale když přijdou akční scény, opět je vaše pozornost na nejvyšším levelu. Práce hasičů zde byla naprosto skvěle zobrazena a musíme jim jenom děkovat, že si takovou náročnou práci vybrali. Snímek pozvedají samozřejmě pánové Travolta a Phoenix a v neposlední řadě soundtrack. Závěrečná skladba (Shine Your Light) je na mém playlistu pomalých songů dodnes. 80% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Je to perfektní drama o hasičích, lepší nemůže ani být. Herec Joaquin Phoenix hrál skvěle. To samé platí o Travoltovi, který hrál velitele hasičů. Je skvělé ve filmu pozorovat jak se z nezkušeného hasiče stává vynikjící hasič a skvělý otec od rodiny. Film je založen hlavně na flashbacích. Hudba je naprosto dokonalá, vystihuje emoce. Závěrečný proslov od Travolty velmi dojemný. Film nemá ani jednu chybu. 100% = ***** ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Nech sa na tento film pozerám z akéhokoľvek uhla, stále sa nedokážem zbaviť pocitu, že je nedocenený. Čomu sa čudujem viac je, že v tomto smere pomerne neskúsený štáb nezneužil myšlienku čisto akčno-hasičskej a zameral sa viac na osudy postáv, či už tragické, rodinné alebo v akomkoľvek smere ľudské. Samozrejme aj akcie pri požiaroch sú natočené so skvelým nábojom a precíznosťou, čo dáva filmu ďalšie plus. A k tomu všetkému (ako darček) pribudli aj vynikajúci herci. Phoenixa toho ešte veľa čaká a Travoltu som nikdy neprestal mať rád, takže prekvapením by som to nenazval. Samozrejme tá dávka filmárskeho klišé tam nemôže chýbať, ale dá sa cez to preniesť. 80%. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Zážitek z tohoto snímku ve mně shořel, jako budovy v něm. Co skončily titulky, tak jsem na to zapomněl. Nebylo tam nic tak nervy drásajícího, aby si člověk řekl: Wow. Možná se režišér Jay Russell měl inspirovat trochu filmem Oheň a třeba by to dopadlo lépe. Příběh nikterak nevybočuje z normálu a tudíž se stává postupem dlouhých 105 minut nudným i přesto, že hasí Travolta. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobrý snímok, ktorý si vyslovene pýtal scény plné klišé a "amerického" hrdinstva. Na moje veľké prekvapenie sa nič podobného nekonalo, tvorcom sa podarilo balansovať medzi klišé a skutočnými emóciami tak dokonale až ma oblbli a ja som na záver bol normálne smutný ako to celé dopadlo. Prekvapivo výborne natočené, prekvapivo výborné herecké výkony (ďalšia mimoriadne silná rola pre Phoenixa), prekvapivo nápaditý a pekný scenár. Ľudský film o hrdinoch, ktorý nie je sentimentálny...to sa cení! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Okrsek 49 byl v podstatě první film o boji hasičů s ohněm od Ohně (1991). Mezitím se v úloze muže v červené kombinéze objevil jen Arnold Schwarzenegger v Collateral Damage (2002) a Dennis Quaid ve Frekvenci (2000). V těchto filmech byl boj s ohnivým peklem ale odsunutý na vedlejší kolej. The Guys z roku 2002 byl zase adaptací divadelní hry vytvořené na počest hasičům, kteří zemřeli v New Yorku 11. září 2001. (imro)
  • Původní scénář byl napsaný už před útoky 11. září 2001 a odehrával se v New Yorku. Podobně jako u jiných filmů s katastrofickým námětem, se musel po této tragické události štáb porozhlédnout po jiných lokalitách. (imro)
  • Looney's Pub je skutečná restaurace a po natočení filmu se stala miláčkem místních filmových štábů. (KucC)

Reklama

Reklama