Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

tron 

všechny recenze uživatele

Škandalózny, rozporuplný a kontroverzný ROMER STOMPER je jedným z prvých filmov Russella Crowea a práve jeho charizmatický Hando je hlavným hromozvodom austrálskej snímky, pojednávajúcej o tamojších obrovských problémoch s rasizmom (nenávisť medzi belošskými rersp. prisťahovalckými a pôvodnými obyvateľmi, mystickými Aboridžincami, je notoricky známa). Crowe bol už vtedy perfektný herec, ktorý sa nebál záporných postáv a ako to vedia len veľkí herci, i on mal odvahu zahrať ju poľudšťujúco. Kým iní herci by klesli k primitívnej zápornej jednorozmernosti, v jeho podaní vidíme človeka. O to je pohľad na to, čo robí, deprimujúcejší. Režisér bez uhnutia kamery zobrazuje „bežný život“ fanatického xenofóbneho rasistického Austrálčana, na ktorom nie je najhoršie, že žije v desivo zdeformovanej bubline, ale že podľa toho koná v reálnom živote. Dôsledky sú miestami až hrôzostrašné. Okrem otvoreného násilia a sexu (len sa mi to zdalo, alebo som videl penis?) snímka bohužiaľ oplýva nielen zaujímavými otázkami, nad ktorými je dobre sa zamyslieť, ale bohužiaľ i priemerným scenárom, stratou tempa, faktom, že ostatní herci s Croweom nestíhajú a blbé akčné finále na pláži ničí skoro všetko, čo dovtedy tvorcovia budovali. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Sonda do života australských nacistů, kteří úpěnlivě bojují za zachování "čistoty" ve své zemi (Není ironické, že jsou potomky evropských přistěhovalců, kteří narušili "čistotu" původních australských obyvatel?). Je to jeden z dalších filmů, které ukazují násilí bez žádných okolků, a tudíž si logicky vysloužil nálepku kontroverzního snímku. Mimo kontroverznosti pozdvihuje tento film z průměrnosti i přítomnost Russela Crowa a povedený ironický závěr. 3 a ½* ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První malinko známější snímek s v té době již uhrančivým Russellem Crowem, který to v sobě vždy MĚL. Někteří lidé se už jako herci zřejmě narodí. Nejlepší scénou jednoznačně útok skinů na šikmoočky, který je ovšem po zásluze potrestán. Závěrečné rozuzlení na pláži považuji za trošku slabinu v jinak zajímavém filmu. PS: Oživlá vzpomínka na Zpívání v dešti. 70% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Divnej a hodne drsnej film. Zadny uhybani kamery, hezky na tvrdo je videt jak se rubou. A to je tak vse. Ono spis nez film to je jen slepenec ruznejch scenek - banda chlasta, banda se rve atd. Chybi zde nejaky vyraznejsi pribeh, ktery by film "tahl". Hudba tu je dobra, ale mohlo by ji bejt vic. Kamera je zajimave "zmatena" takze vse vypada hezky realisticky. Crowe je v roli vudce bandy vybornej a skoro bych rek, ze lepsi nez Edward Norton v nametove podobnem filmu American history X. Kdo bude cekat akcni film bude asi zklamanej, protoze tohle je spis drama. Vahal jsem mezi 3 a 4 , ale precejen na American History X to nema a ma to blbej konec takze 3. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Režisérsky veľmi dobre pojaté, aj keď si vlastne po zhliadnutí filmu uvedomíte, že to určite žiadny veľký scenár nepotrebuje. Rusell Crowe je naozaj dobre vyzerajúci a padla mu rola bojovníka árijskej rasy a fakt som mu to veril, ale skinheadské filmy majú ďaleko lepšie scenáre a podľa môjho názoru sa jedná len o priemernú snímku. Naozaj mi to v podstate pripadá len ako dokumentárny film, žiadne posolstvo, žiadny scenár, naprd muzika - ale vcelku to spolu na prekvapenie vytvára pomerne dobrý film s tématikou, ktorá nie je ľahko spracovateľná a povedzme si otvorene - keby nebol tento film taký drsný, tak nemá veľmi s čím zaujať. I keď by som si to vedel predstaviť ešte drsnejšie. Snímok je pekný, ale predsa na taký námet mohol byť dlhší. Bol vidieť malý rozpočet a to sa ľahko trestá. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Čierny kabát, ktorý nosí Hando (Russell Crowe), bol počas druhej svetovej vojny súčasťou zimného oblečenia tankových divízií Waffen SS. (Jello Biafra)
  • Proti londýnské premiéře protestovala Anti-nacistická liga. (pornogrind)
  • Poté, co Pollock 13. dubna 1992 spáchal sebevraždu skokem pod vlak, složil Russell Crowe píseň o jeho smrti "The Night That Davey Hit The Train". (Kirman)

Reklama

Reklama